Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
  1. #1
    Senior Member
    Ingeschreven
    Jun 2015
    Locatie
    Harelbeke,Belgie
    Berichten
    356

    Kolomboor Ermaco THD16F - Krachtstroom

    Vandaag een 2dehands koopje gedaan ..( teminste dat hoop ik lol )


    De Ermaco THD16F Kolomboor met 1/2 PK motor op krachtstroom 230/380 ..

    Hiervoor slechts 90 euro betaald ..

    Enige wat ik me nu afvraag of deze in ster of driehoek staat .. er hangt een Rode Stekker aan . ( wel met 5 pinnen ..)

    https://nl.wikipedia.org/wiki/IEC_60...6A-3P-Plug.jpg -> dit zou nomaal 400 volt moeten zijn .. in de kabel zitten ook slechts 3 draden + aarding ( de N op de stekker is niet aangesloten )

    Ik heb zelf een 3x 400V +N aansluiting hier ( tussen 2 fasen dus 400V )

    Ik wil natuurlijk niet dat ik een wikkeling doe roken van de motor ....

    vermoed dat de wikkelingen 230 volt zijn en hij dus in STER moet op mijn net .. zodat 2 wikkelingen in serie op 400volt staan .



    2016-02-20 22.04.58 (Small).jpg
    2016-02-20 22.01.33 (Small).jpg
    2016-02-20 21.57.38 (Small).jpg

    2016-02-20 22.01.30 (Small).jpg
    Laatst gewijzigd door kitt1977; 20-02-16 om 23:13.

  2. #2
    De motor staat in driehoek, dus aansluiten op een driefase 380 volt net.

  3. #3
    Senior Member
    Ingeschreven
    Jun 2015
    Locatie
    Harelbeke,Belgie
    Berichten
    356
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door chevy66 Bekijk Berichten
    De motor staat in driehoek, dus aansluiten op een driefase 380 volt net.
    Dat is wat ik inderdaad wat ik ook hoopte ... hoe weet je da zo zeker .. de plaatjes ?

    Ik heb ervaring met kookfornuizen enzo maar niet met elektromotoren .. staat niets op ....vandaar mijn twijfels ..

    Er zit ook nog een lamp-houder in voor lampje .. maar die staat dan wss parallel op 1 wikkeling ? zodat je een 220V lampje kan gebruiken ?

    Opmerking : in driehoek zou betekenen dat de spoelen 400 volt zijn .. ? dan kan hij niet werken op 220 ? op het plaatje staat 220-380V .. ik zou dus denken als de spoelen 230v zijn .. het ding in ster moet ..voor 380-400V .
    Laatst gewijzigd door kitt1977; 21-02-16 om 00:32.

  4. #4
    Senior Member
    Ingeschreven
    Jun 2015
    Locatie
    Harelbeke,Belgie
    Berichten
    356
    Zo weer een update .. de boormachine werkt prima nu :-)

    Ik had het dus bij het rechte eind .

    De plaatjes stonden inderdaad in "driehoek" ( zoals chevy 66 al zei )

    Echter dat wil wel zeggen dat de spanning tussen de fasen rechtreeks op de wikkelingen komt .. in mijn geval 400V ..
    Ging teveel zijn voor de wikklingen van deze 230/380 motor ..

    Plaatjes er af gehaald en alle wikkelingen even doorgemeten met ohm meter had iets van 25ohm .
    Dan de plaatjes ipv horizonaal allemaal verticaal links geplaatst en gemeten tussen de fase aansluitingen en jawel overal netjes 50 ohm .
    Dus de wikkelingen stonden in "serie" op 400V ( ook al hadden de wikkelingen 400V geweest kon dit geen kwaad .. ging gewoon trager draaien ) ..
    Stroom opgezet .. boormachine draaide perfect maar in de foute richting
    Dus 2 fasen verwisseld en jawel juiste draai richting en snelheid dik in orde .

    We heb ik hier uit geleerd .. als je twijfelt op een 3X 400V net .. altijd eerst in ster zetten eerst ipv driehoek .. in driehoek kan je motor doorbranden ( of in het beste geval klikt je motor beveiliging er uit als die er al tusssen zit en op de juiste stroom ingesteld staat ) .


    Plaatjes in STER ipv Driehoek
    2016-02-21 04.23.24 (Small).jpg

    2016-02-21 05.01.32 (Small).jpg2016-02-21 04.55.21 (Small).jpg2016-02-21 04.57.10 (Small).jpg2016-02-21 04.56.51 (Small).jpg

    Stroom meting op de fasen :
    https://www.youtube.com/watch?v=lVRX5GeD14M

    Netjes 1,7A op elke fase . ( wat niet wil zeggen dat deze 5,1A stroom trekt .. je moet bereken met cosinus phi enzo :-)

    Testen :
    https://www.youtube.com/watch?v=1ZMQmzLvpAU
    https://www.youtube.com/watch?v=DlWmctlkyLE



    Denk dat ik een goeie koop gedaan heb .. voor slechts 90 euro .. is wel 35 jaar oud .. maar toen maakten ze de dingen nog oerdegelijk :-)
    Kan deze niet alleen opheffen .. uitladen uit auto had ik hulp nodig :-)
    Ook nog es goed poetsen .. de motor bouten heb ik ook wat moeten aanspannen ..

    Nu nog op zoek naar nieuwe riemen .. want die zijn wel aan vervanging toe .. iemand goed adres voor toevallig ?

    Mss ook nog de start-stop veranderen door iets die beter past .. is niet echt netjes ..
    Ook het lampje zou ik nog aan de praat willen krijgen .. denk er aan op kabel te leggen parrallel met 1 wikkeling .
    Ofwel moet ik de volledige stroomkabel vervangen door een 5X2,5mm² ipv 4x2,5mm² .. dan heb ik een nulleider ( die heb ik nodig voor 230 V )
    Moet nog een kabel leggen van de zekering kast ook ..
    Denk hier ook 5x2,5mm² te leggen of 5x4mm² .. zit nu een 25A automaat ..voorzien voor 4mm² dus ..
    Laatst gewijzigd door kitt1977; 21-02-16 om 08:20.

  5. #5
    Gefeliciteerd, dat is toch een prachtige koop!

  6. #6
    Lampje zal wel de aarde als nul gebruikt hebben, werd wel vaker gedaan....
    Als er een aardlek in je installatie zit gaat dit zeer waarschijnlijk niet meer goed.
    sometimes you just need a bigger hammer

  7. #7
    V-snaren vind je bij de auto-onderdelenhandel.

    Groet Willem

  8. #8
    Senior Member
    Ingeschreven
    Jun 2015
    Locatie
    Harelbeke,Belgie
    Berichten
    356
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ronald L. Bekijk Berichten
    Lampje zal wel de aarde als nul gebruikt hebben, werd wel vaker gedaan....
    Als er een aardlek in je installatie zit gaat dit zeer waarschijnlijk niet meer goed.
    zou inderdaad kunnen .. ga eens uitmeten .. ik heb hier 4 aardlek schakelaars idd :-)

    In werkplaatsts eentje van 30mAh die valt zeker uit als ik een lampje tussen fase en aarde zet ..

  9. #9
    Wat is nu de reden dat u de motor in ster heeft aangesloten? Heeft u een 3 fasen 220v net?

  10. #10
    oud hout
    Ingeschreven
    Aug 2015
    Locatie
    Midden Limburg
    Berichten
    5.524
    Ik heb dezelfde kolomboormachine en hij werkt gewoon op 220 v, is een oerdegelijke machine.

    Groet Pel.
    Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top