Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: onderhoud wetsteen

 1. #1

  onderhoud wetsteen

  20160218_135232.jpg20160218_135252.jpg20160218_135308.jpg20160218_135240.jpg

  Bovenstaande wetsteen kreeg ik uit een erfenisje timmermansgereedschap van halverwege vorige eeuw. Lekker groot nog helemaal vlak en een héél, héél fijne korrel. Minpuntje ( of niet?) hij lag deels in een bakje olie. Hoe erg is dit, is het mogelijk danwel nodig om de steen schoon te maken?
  Wat is trouwens voordeel / nadeel van het wetten met olie of water, waarom zou je voor het één of het ander kiezen

  graag jullie advies, groeten, Jeroen

 2. #2
  Er bestaan verschillende soorten stenen, welke allemaal op een andere manier gebruikt moeten worden. Ze hebben één overeenkomst en dat is het gebruik van een smeermiddel. Vaak is dit water, zoals bij de meeste Japanse stenen en de Belgische brokken. Amerikaanse stenen worden gebruikt in combinatie met olie. Tussen de werking van de stenen zit geen verschil. Het smeermiddel wordt gebruikt om een slijppasta te maken. Dit zorgt voor een sneller en mooier resultaat.


 3. #3
  Aan de kleur te zien zou dat zomaar een Washita kunnen zij. Hoef je verder niets aan te doen, gewoon gebruiken met een beetje olie. het voordeel van de bekende Amerikaanse oliestenen is dat ze hard zijn. Bij het slijpen van smalle beiteltjes of gutsen maak je er geen groeven in, zoals me met waterstenen meer dan eens gebeurd is. Nog een voordeel is dat je niet met die modderige rommel van waterstenen zit. Nadeel is dat ze wat minder snel werken.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top