Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  torderen houten lamellen buitengevel

  Beste forummers,


  ik werk bij een architecten bureau en wij zijn op zoek naar mensen die ons kunnen helpen.
  Voor een gevelbekleding van een woonark n amsterdam willen wij een horizontale lamel hout structuur toepassen. deze lamellen willen wij laten torderen in de langsrichting zodat er binnen een lichtspel ontstaat door de gedraaide lamellen van gesloten delen (daar waar de lamel 90 graden is gedraaid en naar open structuur ( daar waar de lamel niet (of 180 graden) is gedraaid

  ik hoop dat iemand mij kan helpen
  de lamel afmetin is 120 x 18 mm met een lengte van 2000 mm waarover hij 1 x tordeert.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  323

  Re: torderen houten lamellen buitengevel

  bedoel je zo iets als in deze link?

  http://www.cras.be/nederlands/documents ... ek_WOW.pdf

 3. #3

  Re: torderen houten lamellen buitengevel

  Veel gaat afhangen van de gekozen houtsoort, om een lamel van die maat te torsen zijn er maar twee opties.

  Optie 1: hout stomen, gaat niet met elke houtsoort, maar met een geschikte houtsoort de snelste optie.

  optie 2: hout verlijmen, 6 latten van 3mm dikte moet zeker kunnen. Nadeel is wel dat deze optie heel bewerkelijk is, voordeel is dat je elke houtsoort kan gebruiken.
  Nog een nadeel is dat je de samengestelde lamellen heel moeilijk kan kalibreren door de torsing. Hier brengt enkel een geschikt CNC bewerkingscentrum uitkomst. ( niet elke firma heeft deze staan)

  Eender welke optie je kiest, het gaat een aardige duit kosten. Niet elk bedrijf zal staan trappelen om hier aan te beginnen. Er is moeilijk een prijs op te kleven, daarvoor zullen er eerst enkele proeven moeten gedaan worden.

  Vermoedelijk moeten ook alle lamellen mooi dezelfde torsing hebben? dat word niet gemakkelijk, omdat massief hout nu eenmaal niet uniform van samenstelling is kan het dus telkens op een andere plaats torderen, per lamel valt dit niet op, maar leg je er enkele tegen elkaar dan zie je het wel.

  Er is ook enige discussie over de duurzaamheid van gestoomd hout, volgens sommigen verminderd het stomen de kwaliteit van het hout.
  Nu heb ik hier persoonlijk een andere mening over, in de scheepsbouw stomen we regelmatig hout om het te kunnen plooien, en kwaliteitsverlies of collaps heb ik nog niet kunnen constateren.

  Maar ik zie het al zo voor mij als het geplaatst is, het is in ieder geval een origineel ontwerp, succes met de zoektocht.

  Mvg,

  André

 4. #4

  Re: torderen houten lamellen buitengevel

  Ga eens praten met een ambachtelijke botenbouwer, bijvoorbeeld een botterwerf of bij de Batavia. Wat jij wil verschilt niet wezenlijk van het buigen van hout (meestal eiken) om een schip te bouwen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top