Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Beste houtbewerkers,

  Ik heb nu zomervakantie en ik vind het altijd leuk om iets te doen te hebben. Vorig jaar heb ik van hout een sterrenkijker gemaakt en dit jaar wil ik graag de zigzagstoel van Rietveld na gaan maken. Ik zit echter met een praktisch probleem en ik zou graag advies van jullie willen. Ik heb hele mooie dingen op dit forum gezien, en ik denk dat jullie mij wel verder kunnen helpen.

  Voor de zigzagstoel moet ik de uiteindes van planken in verschillende hoeken zagen, namelijk 67.5, 22.5 en 8 graden. 22.5 en 8 graden lukt heel aardig met een decoupeerzaag die ik onder een hoek zet, maar deze gaat maar tot 45 graden. Hebben jullie misschien een idee hoe ik 67.5 graden netjes kan afzagen?

  Alvast bedankt voor de moeite!
  Wilbert

 2. #2

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Met de zaag op 22,5° op de kopse kant van de plank. Praktisch gaat dit niet lukken zonder hulpmiddelen. De zaag kan je zo onmogelijk stabiel houden. Dit is op te lossen door de kopse kant te verbreden met een hulpplankje. Of misschien nog beter met een keper of balkje. Dit tegen de plaat klemmen met lijmtangen, en dan heb je een voldoende breed vlak om de machine stabiel te gebruiken. Een andere mogelijkheid zou kunnen met een bovenfrees, maar dan moet je wel een freesje onder de juiste hoek hebben.

 3. #3

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Bedankt Mathieu. De optie van op de kopse kant zagen had ik zelf ook al bedacht, maar ik dacht dat het te ingewikkeld zou zijn. Ik zal het morgen dan toch gaan proberen, of kent iemand anders nog een andere oplossing?

 4. #4

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Eentje die er op lijkt: zaag eerst een stuk van de plaat op 22.5° van het vlak, klap dat als een boek open tegen de zijkant van de plaat. Maak op de grens een haakse zaagsnede, die zit dan op 67.5° van de kopse kant. Zie tekeningetje.


  Attached files RietveldHoek.pdf (202.4 KB)

 5. #5

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Maar zit je dan nog niet met hetzelfde probleem, namelijk dat je vlak te klein is om nauwkeurig met de wipzaag te kunnen werken. Je hebt een behoorlijk vlak nodig om de zaag stabiel te houden

 6. #6

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Je kan het trucje een paar keer uithalen: als je 1 zo'n duo'tje gemaakt hebt zaag je haaks op de vlakke kant recht af, daarna weer onder 22.5°. Van het eerder losgezaagde stel doe je er een aan de linkerkant, de ander rechts. Dan heb je al 4x de dikte van je plaat. Ik weet niet hoe dik de platen zijn waar je mee werkt?

  Arthur

 7. #7

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Ik werk met beukenhouten platen van 18mm dik. Ik denk dat de door jou gesuggereerde methode dan niet mogelijk is?

 8. #8

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Hoezo niet? Met twee zaagsneden (het kan namelijk nog iets efficiënter dan ik beschreef) heb je dan een vlak van bijna 9cm breed waar je je decoupeerzaag op kan zetten.

  Arthur  Attached files

 9. #9

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Hartelijk bedankt Arthur, ik begrijp nu wat je bedoeld. Morgen ga ik het uit proberen. Ik houd jullie op de hoogte!

 10. #10

  Re: Hoeken zagen aan uiteinde houten plaat

  Ik ben er vandaag mee aan de slag gegaan en ik kan jullie meedelen dat het allemaal is gelukt. Uiteindelijk heb ik gewoon van de kopse kant 22,5 graad afgezaagd. Een zaagplateautje had ik gecreëerd met behulp van een aantal plakjes die ik met een lijmklem ertegenaan vastgezet had.
  Ik heb helaas geen fototoestel, dus ik kan het jullie niet laten zien.

  Bedankt voor het meedenken!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top