Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Beginnen met houtbewerken

  Beste mensen,

  Ik wil graag eens rustig beginnen met houtbewerken. Dus ben ik vrolijk begonnen met inlezen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat er nogal wat bij komt kijken. Vooral in het gereedschap gedeelte (kosten!). Mijn vraag is dan ook: wat heb ik echt nodig om te beginnen met houtbewerken en welke merken komen in aanmerking als je net begint en niet weet of je dit vaak zal gaan doen? Zelf had ik minimaal het volgende aangestipt:

  kapzaag
  handzaag
  ass. beitels (welke maten?)
  schaven (ik heb een Nooitgedacht metalen bokschaaf te leen)
  vijlen
  schroevendraaiers , etc. dit heb ik verder wel.

  Ik wil verder beginnen met het maken van een eigen werkbank. Nu zit ik wel te kijken wat voor bankschroef ik hierop kan zetten. Enige tips wat goed werkt. Een mooie houten meubelmakersbankschroef lijkt mij het mooiste. Ook omdat deze niet boven het werkblad uitsteken zal.

  Ik hoor het van jullie experts.

  Groeten, René

 2. #2

  Re: Beginnen met houtbewerken

  Je kunt ook voor weinig geld handgereedschap op rommelmarkten kopen, zo heb ik 2 jaar geleden een kleine hand schaaf gekocht voor €0.50!. Vaak kun je ook wel een paar beitels op die markten vinden (je maakt ze weer netjes en je hebt redelijke beitels voor een paar euro).

  Wat voor werkbank heb je in gedachten? Een echte houtbewerkers werkbank of gewoon een willekeurige?
  Om een goede, nette werkbank te maken vind ik dat je dit wel als basis gereedschap nodig hebt:
  *rolmaat
  *blokhaak
  *kapzaag
  *handzaag (handiger is een afkortzaag maar ook veel duurder)
  *beitels
  *houten hamer
  *schroevendraaiers
  *boormachine (met laag budget zou je je een gamma of landgoed kunnen kopen, (let er wel op dat je 2 accu's hebt!) iets duurder is een bosch en als je echt een goed wilt zal ik mij een metabo, hitachi, dewalt of markita kopen. Of een festool natuurlijk
  *boren
  *bitjes
  *schuurpapier

  Ik ben vast wel wat vergeten maar dit is het zo ongeveer.
  Nog vragen, stel ze gerust!.

  Groeten Rudolf.

 3. #3

  Re: Beginnen met houtbewerken

  hoi renes,

  als eerste welkom op het forum, en wellicht kan je er het e.e.a. van opsteken.
  mijn advies zou zijn koop goed gereedschap en stel je altijd de vraag waar wil ik het voor gaan gebruiken en hoe vaak. En sommige zweren bij Festool als handmachine's maar kan ook begrijpen als je de prijslijst ziet dat je denkt laat maar zitten, ik denk dat je steeds moet zoeken naar de juiste tussen oplossing.

  hans

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Beginnen met houtbewerken

  oei,oei weet waar je aan begint. het is een erg verslavende hobby. ik zou zeggen ga eerst eens kijken wat je wil maken. kijk dan eens om je heen, waarschijnlijk zijn er meer houtbewerkers in de buurt. misschien kan je daar eens wat lenen of ter plekke je hout bewerken. koop in ieder geval geen rommel. goede kwaliteit betaalt zichzelf altijd terug

  rick

 5. #5

  Re: Beginnen met houtbewerken

  Als eerste project een werkbank maken? Dat zou ik niet doen, want daar komt (als je hem stevig wilt hebben) redelijk wat precisiewerk aan te pas. En voor dat precisiewerk is een werkbank wel erg handig... Kijk of je op Marktplaats een leuke kan vinden, dan ben je misschien zelfs nog goedkoper uit dan met het hout en de bankschroeven. Als je houtbewerken leuk blijkt te vinden weet je bovendien pas na een tijdje wat je mist of fijn vindt, en dan kan je gericht een eigen werkbank bouwen.

  Als je het toch wilt doen, dan heb je in elk geval nog een schaaf nodig om het blad te vlakken en een paar grote en kleinere lijmklemmen om je werk vast te houden terwijl je de werkbank maakt. Begin dan met het maken van 2 van deze dingen: zaagbankjes. Die zijn sowieso verdomd handig als je met de hand aan het zagen bent en je kan ze ook prima gebruiken als werkbankje als je met groot hout bezig bent. Bovendien zijn ze makkelijk te maken en zitten ze erg lekker :-)

  Boormachine: koop een goeie. Ook de goedkope zijn niet echt gratis. Aan een goeie accuboor heb je ook buiten het houtbewerken nog heel veel plezier. Ik heb een Makita 14.4V gekocht en dat is echt een heel fijne.

  Veel plezier!

  Arthur

 6. #6

  Re: Beginnen met houtbewerken

  En ook wat wil je doen? Massieven houtsoorten of ga je meer voor plaatmaterialen? Bij plaatmaterialen heb je minder nodig dan bij massief hout. Alhoewel het allebei nog aardig veel is.
  Wat rudolf zei is zo een beetje wel de basis. Mijn eigen kist breid ik ook nog steeds uit. Maar ik koop niet alles in een keer, ik let op acties en koop eigenlijk alleen dingen op acties. Tenzij ik het echt nodig heb, dan is het niet anders.

 7. #7

  Re: Beginnen met houtbewerken

  Hallo allemaal,

  Bedankt voor de reacties. Ik ben vandaag begonnen met het maken van een simpele werkbank. Ook heb ik een basis aan gereedschap aangeschaft. O.a. een goede accuboor van Metabo.

  Verder een goede hand- en kapzaag (backho profcut)
  Steekbeitels van Backho (zijn dit goede beitels of moet ik zwaardere beitels hebben voor houtbewerken. Ik begrijp dat er twee typen zijn, hoewel ik tot nu toe alleen steekbeitels ben tegengekomen)

  Ik begrijp verder dat schaven nogal belangrijk zijn bij houtbewerken. Welke typen heb je per se nodig? En waar vind ik deze. Tot nu toe heb ik alleen kleine schaven van rond de 25 cm gezien in de winkel (stanley en stanley baleys). Als ik dat lees in houtbewerkingsboeken (als dat een goed woord is) dan lijken schaven zeer belangrijk. Wat voor schaven gebruiken jullie veel en voor wat voor doeleinden?

  Groeten

 8. #8

  Re: Beginnen met houtbewerken

  Schaven: begin met een #4 (smoothing plane of zoetschaaf, dat zijn de schaven van 25cm die je noemt) of een #5 (jack plane of roffelschaaf, is iets langer) en een klein blokschaafje zoals een #9 1/2 of een #60 1/2.

  Later kan je alle kanten op, afhankelijk van wat je machinaal doet en wat handmatig. Doe je bijna alles machinaal, dan kan je met deze twee schaven volstaan. Doe je alles handmatig dan krijg je nog een voorloper (#6, fore plane), een reischaaf (#7 en #8, jointers) en een hele batterij aan specialistische schaven op je boodschappenlijstje.

  Belangrijk: welke schaaf je ook koopt, regel hem in. Zool vlakken, kikker goed laten aansluiten op de behuizing en op de beitel, beitel goed slijpen, keerbeitel goed laten aansluiten. Elke nieuwe schaaf heeft wel iets aan werk nodig. Werken met een slecht ingestelde schaaf kan heel frustrerend zijn. Het lukt je dan ook bijna niet om een goede schaaftechniek onder de knie te krijgen.

  Arthur

 9. #9
  Athanor
  Guest

  Re: Beginnen met houtbewerken

  Hallo Renes, hierbij ter orientatie het door Coko gemaakte overzicht met links voor beginnende houtbewerkers, voorzien van zijn aanbevelingen:
  http://www.finewoodworking.com/getting-started/ video’s met informatie over houtbewerking voor beginners
  http://thewoodwhisperer.com/ waarschijnlijk de meest populaire blog van dit moment, veel machinaal maar wel erg leuk. Klik linksboven op video.

  http://www.pbs.org/woodwrightsshop/video/2900/2901.html mijn persoonlijke favoriet, de enige stroom die gebruikt wordt is voor het licht!

  http://www.woodworkingchannel.com/do....%20ibrary.php van alles wat, vind the routerworkshop altijd erg vermakelijk

  http://www.207woodworking.com/woodworking-podcasts.html en http://www.tchisel.com/bombe-secretary.htmlT-Chisel houd je wel een paar uurtjes zoet.

  http://blog.woodworking-magazine.com/blog/ de site van Christopher Schwartz, niet zo veel video's wel informatief. Onder related links staan veel links naar andere houtbewerkings blogs waar vaak video's op staan.

  http://lumberjocks.com/ projecten, blogs, video, forum, een van de meest uitgebreide houtbewerkings sites die ik ken.

  En natuurlijk staat er op youtube ook het een en ander, Lie Nielsen heeft er een eigen channel met veel info over hun prachtig maar helaas ook prijzig gereedschap.

  Al deze links zijn wel in het Engels.
  Dit zal je wel enkele uurtjes zoet houden, veel kijk en leer plezier.


  Fons

 10. #10

  Re: Beginnen met houtbewerken

  hey rené
  ik heb nog een mooie schaaf nummer 6 voor je te koop voor 10 euro is merk loos maar wel vlak en scherp ik heb hem over dus ik hoor wel of je intresse hebt groetjes van leroy

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top