Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  Moeite met afstellen Festool CS70EB

  Hoi allen,

  Vorige week was dan eindelijk mijn lang verwachte CS70-SET in huis. Na heel wat dozen uitpakken en accessoires monteren /afstellen kon ik dan eindelijk aan de slag. Helaas, niets is minder waar...
  Op het moment ben ik ten einde raad, want het lukt me niet om het geheel mooi haaks af te stellen. En behalve dat de eerste lol er zo wel heel snel af is, vrees ik ook dat ik misschien m'n verwachtingen moet gaan bijstellen. Kan je redelijkerwijs verwachten dat je 100% haakse hoeken kan zagen? Is (op z'n best) een afwijking van 3 mm per meter waar ik het mee moet doen?

  Wat is het geval:
  Het lukt me niet om een "perfect" vierkant/rechthoek te zagen van bijv 1x1m.
  Voor het afstellen van de hoekaanslag; Ik heb de hoekaanslag gemonteerd op de "vaste" tafel. (advies van tech. diest Festool). Winkelhaak tegen het zaagblad en de hoekaanslag haaks afgesteld met de 2 inbusboutjes. Hoekaanslag naar de roltafel verplaatst en controleren of de hoekaanslag over het hele bereik haaks is met het zaagblad. Evt roltafel afstellen op evenwijdigheid.
  Tot zover lukt het prima.
  Maar als ik een (willekeurige, niet haakse) plaat neem met 1 rechte zijde, die haaks zaag met de roltafel met hoekaanslag, plaat een slag draai, weer haaks afzagen, enz. dan zijn de hoeken niet meer haaks, terwijl ik de 1e stappen echt toch heel nauwkeurig heb uitgevoerd...
  Wie oh wie heeft een oplossing?

 2. #2
  Het is gelukt!

  Na contact te hebben gehad met een Festool trainer/demonstrateur kreeg ik van hem de volgende werkwijze (voor als er nog eens iemand tegen hetzelfde probleem aanloopt);
  -Zaag twee platen langs de langsgeleider van ongeveer 100x50 cm. (bij elke plaat lopen de lange zijden nu evenwijdig en ze zijn beide even breed)
  -Zet aan ongeveer het einde van 1 plaat een dunne lijn met een winkelhaak, haaks op de lange zijde.
  -Zaag, met de hoekaanslag op de roltafel gemonteerd, van de andere plaat een reep af.
  -Leg de 2 platen op elkaar, je ziet dan de afwijking vd hoekaanslag tov de haakse lijn.
  -Bepaal welke kant de hoekaanslag op moet draaien, til en draai de vergrendeling op zodat de 0 stand niet vergrendeld en draai de zwarte knop vd hoekverstelling los. stel de ongeveer verwachte hoek in. Draai de hoekverstelling met de stelknop weer vast.
  -Zaag weer een reep van de plank en controleer de haaksheid door de bovenstaande methode. Ga zo door tot de aanslag perfect haaks is.
  -Draai de 2 inbusbouten op de hoekverstelling los. Laat het "vergrendelnokje" weer in z'n 0 positie vallen door het metalen deel met de twee inbusbouten iets te verdraaien. Draai uiteraard niet aan de hoekverstelling! Zet de inbusbouten stevig vast.
  Klaar!
  Waar ik nu wel achter ben is dat een afwijking van 0,2 graad over een meter wel 2 mm kan schelen... Als je een plaat met de roltafel haaks afkort, moet je dus niet elke keer afkorten door de plaat een kwartslag te draaien. Ik eindigde met een afwijking van soms wel een 1cm! (een optelling van de afwijking..)
  In principe dus langs de langsgeleider evenwijdig en op breedte maken, dan op de roltafel (of trekzaag) een "ongezaagde" zijde afkorten/haaks maken, deze zaagsnede dan weer tegen de langsgeleider leggen en op lengte zagen.

  Groet, Maarten
  Laatst gewijzigd door Bouwerij; 02-02-16 om 15:58.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top