Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Hammer C3 31 en/of A3+K3: Ervaringen, welke accessoires?

  Dag Woodworkers,

  Sinds een tijdje werk ik in mijn tot werkplaats omgebouwde garage met veel plezier aan verschillende meubelprojecten voor familie en vrienden. De afgelopen tijd heb ik aardig geïnvesteerd in elektrisch handgereedschap van Festool zoals een bovenfrees, cirkelzaag, schuurmachine en een Domino. Ik ben nu op zoek naar stationaire machines voor zagen, vlakken, vandikte schaven, en frezen.

  Onbekantrecht en ruw hout wil ik vlak en haaks kunnen schaven. Plaatmateriaal zoals triplex vind ik prima, maar ik vermijd MDF. Het liefst maak ik gebruik van houtmateriaal zoals robinia, eiken, iroko en Afrikaans padoek. Het doel is het maken van (salon)tafels, kastjes en eventueel stoelen (maar dat laatste heb ik nog niet gedaan).

  De afgelopen weken heb ik dit forum afgespeurd naar informatie over stationaire machines. Vele merken en modellen heb ik voorbij zien komen, maar mijn voorkeur gaat momenteel uit naar Hammer (Felder wordt me te gek). Ik begrijp dat velen ook hele aardige resultaten boeken met Robland machines, maar wel problemen ondervinden met de herhaalbaarheid en nauwkeurigheid van de instellingen. Ik realiseer mij dat Hammer bepaald niet aan de onderkant van de markt zit, maar dat daarboven ook nog heel veel te krijgen is. The sky is the limit... ware het niet dat de oppervlakte van mijn garage beperkt is, namelijk ongeveer 15 m2. En in de beperking van de oppervlakte schuilt mijn probleem.

  Mijn voorkeur gaat uit naar een separate vlak- en vandiktebank, zoals de Hammer A3 26/31 en daarnaast een aparte zaag- en freesmachine - de Hammer B3 Winner. Maar met de beperkte beschikbaarheid van ruimte in mijn werkplaats is wellicht een combinatiemachine zoals de Hammer C3 31 wellicht ook heel interessant. Ik las dat verschillende leden van dit forum al enkele jaren deze machine gebruiken. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

  Ik heb mijn best gedaan om zelf op dit forum te zoeken naar bijdragen van forumleden die hun ervaringen delen na het gebruik van hun machines gedurende enkele jaren. Verder zijn de ervaringen van gebruikers met een Hammer A3 of B3 net zo goed welkom zijn, aangezien ik vermoed dat technisch de C3 daarop is gebaseerd. Mocht ik toch waardevolle bijdragen van forumleden over het gebruik van deze machines hebben gemist dan op voorhand excuus daarvoor.

  Ik heb enkele concrete vragen:
  1. Als je over de wielenset beschikt, hoe bevalt dan de verplaatsbaarheid van de machine?
  2. 240 of 400 Volt. Wat zijn voor- en nadelen?
  3. Welke accessoires heb je er bij gekocht? En bevallen die goed of gebruik je ze nauwelijks.
  4. Anders dan de C3 heeft de B3 een kantelbare freesas. Bevalt die goed?

  Tot nu toe heb ik de volgende - uiterst noodzakelijke accessoires - geïnventariseerd:
  • zaagbladen voor schulpen, afkorten en plaatmateriaal
  • Frezen-set
  • excenter klem voor montage op de formaattafel
  • extra afkortaanslag
  • ipv standaard aanslag, de Felder Multi (frees) aanslag 240 inclusief multi-instelsysteem
  • Felder aluminium schuurcilinder
  • Aluminium tafelverlenging en tafelverbreding
  • Mech. digitale klokken voor instellen vandikte schaven en zagen/frezen
  • Rij inrichting met hefarm
  • Silent power schaafas met spiraalmessen
  • Kantrechtschoen


  Ik zou het ook heel leuk vinden om bij een forumlid langs te komen die beschikt over een van bovengenoemde machines. Ik kan natuurlijk in Barneveld gloednieuwe machines bekijken, maar ik ben vooral benieuwd naar de praktijkervaring van gebruikers. Hopelijk kunnen jullie ervaringen delen zodat ik binnenkort met die kennis naar Barneveld kan rijden.

  Johan
  Laatst gewijzigd door Johan_G; 31-01-16 om 16:32.

 2. #2
  Hallo Johan,

  Ik heb een C3 31 en gebruik hem in een kleine garage.
  Je bent van harte uitgenodigd om te komen kijken.
  Ik woon in Zeewolde.
  Stuur maar een PB indien je interesse hebt.

  Groeten Hans

 3. #3
  Ik heb een K3 winner en een A3 31 in gebruik. Alles is verplaatsbaar. De zaagmachine verplaats ik nooit. Te log en groot. De schaafmachine staat strak tegen de muur en wanneer ik die wil gebruiken verplaats ik hem. Dit gaat snel en eenvoudig.
  Uiteraard mag je langs komen, Apeldoorn.

 4. #4
  Dag Hans,

  Hartstikke leuk. Ik woon in Amsterdam en dus Zeewolde is lekker dichtbij. Ik stuur je een PB om af te spreken.

  Johan

 5. #5
  Hallo Johan,
  Ook ik ben hobbyist en doe ongeveer hetzelfde als jij.
  Ik heb een K3 Basic in ook een vrij kleine werkplaats (+/-20m2) met daarnaast nog een N3800 lintzaag.
  Deze 2 verplaats ik met de rij-inrichting van Hammer (en ik moet dit vaak doen omdat ik niet de ruimte heb om ze vrij op te stellen). Het ziet er vrij primitief uit, maar werkt (verassend) goed.
  Ik ben uitermate tevreden over beide machines, meer heb ik niet nodig.
  Als je verder gaat (zwaardere variant) is krachtstroom een must.
  Als ik De K3 laat draaien en een stofzuiger en grote afzuigen aangesloten heb zit ik aan de limiet. Nog iets erbij en de stoppen slaan eruit.

  Waarom opteer je voor een Winner variant?
  Heb je die extra opties echt nodig (werk je bijvoorbeeld met groot plaatmateriaal?). Houd er rekening mee dat die machine fors groter is dan de Basic.
  Volgens mij ook alleen verkrijgbaar in 400V. Ik vraag mij af of jij de ruimte ervoor hebt.

  Als je het budget ervoor hebt zou ik (gezien jouw ruimte) voor een combinatie machine kiezen. Hammer/Felder heeft daar een heel goede naam in.

  Je bent natuurlijk welkom om bij mij te komen kijken hoe het geheel werkt in een kleine ruimte, maar dan moet je wel naar Limburg komen...

  Succes met je keuze,
  Groet,
  Hans

 6. #6
  Dag Hans,
  Heeft de K3 Winner dan ook al die grote arm voor het ondersteunen van groot plaatmateriaal? Als ik de Hammer website goed begrijp zie ik die arm pas bij de Winner Comfort versie verschijnen. Nee, daar heb ik inderdaad geen ruimte voor. Mocht ik willen...

  Volgens mij biedt de Winner wel een wat grotere zaagbreedte dan de Basic variant. Maar precies dat soort dingen wil ik nu ook uitzoeken. Bedankt voor je aanbod om naar Limburg te komen. Ik houd het in mijn achterhoofd. Iets meer in de buurt heb ik al iemand met een C3 31 bij wie ik mag langskomen. Ik ben evengoed ook reuze benieuwd naar een losse B3 of K3.

  Johan
  Laatst gewijzigd door Johan_G; 31-01-16 om 22:02.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Johan_G Bekijk Berichten
  Dag Hans,
  Heeft de K3 Winner dan ook al die grote arm voor het ondersteunen van groot plaatmateriaal? Als ik de Hammer website goed begrijp zie ik die arm pas bij de Winner Comfort versie verschijnen. Nee, daar heb ik inderdaad geen ruimte voor. Mocht ik willen...

  Volgens mij biedt de Winner wel een wat grotere zaagbreedte dan de Basic variant. Maar precies dat soort dingen wil ik nu ook uitzoeken. Bedankt voor je aanbod om naar Limburg te komen. Ik houd het in mijn achterhoofd. Iets meer in de buurt heb ik al iemand met een C3 31 bij wie ik mag langskomen. Ik ben evengoed ook reuze benieuwd naar een losse B3 of K3.

  Johan
  Hallo Johan,
  Sorry je hebt gelijk ik was even in de war.
  Maar hij is wel duidelijk groter en zwaarder dan de Basic.
  Vergelijk goed de opties of je er de meerwaarde van inziet en vergelijk ook het formaat.
  Ik heb ook zitten twijfelen, maar uiteindelijk voor de Basic gekozen omdat ik de extra's niet echt nodig had en ook omdat ze vanuit Barneveld vrijwel geen korting wilden geven op de Winner, maar wel op de Basic (met een vage verklaring dat er op de Basic fabriekskorting zit en dat ze dat niet op de Winner kunnen geven). Dat scheelde aardig wat €€. Daarnaast speelde voor mij ook het formaat een rol.
  Ik heb wel als optie de grote roltafel genomen (1250mm geloof ik), 800mm is in mijn ogen echt veel te weinig.
  Verder heb je qua opties eigenlijk niets nodig in mijn ogen, behalve dan goede zaagbladen. Ik heb er 3 van Felder gekocht, werken perfect.
  Een voorritser vond ik veel te duur en ik zaag zo weinig mogelijk plaatmateriaal.
  Een dado-set (ben de Nederlandse term even kwijt)vond ik absurd duur. Dan zaag ik wel een paar extra 3mm snedes, ik heb geen haast.

  Groet,
  Hans

 8. #8
  Ik werk ook met een Hammer C3 31 comfort zoals je waarschijnlijk in sommige topics wel zult hebben gelezen. Dat is de machine met de langere roltafel die vaak in de aanbiedingen van Felder verschijnt. Is mogelijk wel een kwestie van timing wanneer die voordelig wordt aangeboden. Ik weet niet wat de lengte van je werkplaats is, maar het totale bereik van de roltafel is groot. De oplegtafel die er aan te koppelen is maakt de machine ook fors breder. Meestal heb ik de oplegtafel aan de wand hangen, in een minuut kan ik deze aankoppelen. Dat zijn dan al een paar zaken om te overwegen, maar er is natuurlijk ook een uitvoering met een korte roltafel!

  De assescoires die je opsomt zijn grotendeels ook degene die ik binnen enkele maanden na de aankoop heb nabesteld. Wat de schuurrol betreft zijn er wel handige losse machines te koop voor dezelfde prijs. Wat je op de combimachine volgens mij echt nodig bent is de kleinere zaaggeleider i.p.v. de geleider van de vlakbank. Die maakt het werken op de cirkelzaag stukken gemakkelijker. De schuinstelling van de freesas is voor veel gevallen ook gemakkelijk op te vangen met een in graden verstelbare freeskop.

  Je kunt natuurlijk altijd bij mij in Leeuwarden komen kijken, maar ik begrijp dat je ook goed in de buurt van Amsterdam terecht kunt.

  Veel succes met de keuze!

  Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 31-01-16 om 22:41.

 9. #9
  @Hans: een groefzaag of frees lijkt mij ook erg duur. Ik kom dan een heel eind met mijn gewone bovenfrees.

  @Fons: Aha, een in graden te verstellen freeskop. Die kende ik nog niet. Eerlijk gezegd heb ik nog geen behoefte gehad aan een in een hoek verstelbare frees, maar ik zag dat het wordt genoemd als onderdeel van de B3 cirkelzaag/freesmachine. En inderdaad heb ik mijn accessoires keuze vooral gebaseerd op jouw eerdere forumberichten. Ben wel benieuwd hoe ze je bevallen. Ik ben zeker niet te beroerd om naar Leeuwarden te rijden. Het is immers een forse investering en ter voorbereiding daarop andere woodworkers bezoeken vind ik dan ook geen enkel probleem. Dus ja graag.

  Johan

 10. #10
  Je bent welkom, via een PB kunnen we altijd een afspraak maken! Van de freeskop die ik bedoel kun je hier een voorbeeld bekijken.

  Fons

  image.jpg

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top