Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Werkblad buitenkeuken

  Graag had ik even gebruik gemaakt van jullie kennis en wijze raad

  Voor een buitenkeuken zou ik een massief werkblad willen maken van 80x240 waarin dan een gat wordt gefreesd voor een BBQ.
  Het onderstel van deze buitenkeuken bestaat uit op elkaar geplaatste beton U-blokken die tegen een muur geplaatst zijn. Op dit zou het werkblad dan moeten komen. Dit alles komt onbeschermd in weer en wind te staan.
  Ik had gedacht om als hout Afrormosia te gebruiken, het is mooi, geschikt voor buiten en volgens de statistieken minder gevoelig aan krimp en "werken" en alles te verlijmen met D4 bruislijm. Jammergenoeg is dit hout ook niet goedkoop.

  Probleem is echter hoe zorg ik er voor dat dit werkblad mooi en recht blijft?

  Is Afrormosia een goeie keuze volgens jullie?

  Mijn eerste idee was om het werkblad te verlijmen uit planken van 30mm dik en dan onderstaand profiel te gebruiken tegen het werken van het geheel.
  00843100_0.jpgProbleem is dat deze profielen kostelijk zijn en samen met het hout veel te duur wordt.

  Dan dacht ik om planken van 20mm dik te nemen en deze op elkaar te verlijmen. Dus 2 keer 80X240 in 20mm dik te verlijmen zodat ik 2 keer de oppervlakte heb en dan deze op elkaar te lijmen. Op deze manier wordt het hout wat duurder, maar zijn die profielen niet meer nodig?
  Ik kan er bijvoorbeeld voor zorgen dan bovenlaag en onderlaag elkaar overlappen. In de bovenste laag begin ik met een volle plank om zo verder te verlijmen en met de onderste begin ik met een halve plank zodat, eens deze op elkaar gelijmd zijn, de naden overlappen.
  Of is het beter om voor de bovenste laag in de lengte te werken en voor de onderste in de breedte met de kopse kanten in de breedte en dan zo op elkaar gekruisd te verlijmen?

  Wat denken jullie, is optie 2 haalbaar en zal dit een mooi vlak resultaat hebben in alle weersomstandigheden, en welke variant van lijmen pas ik dan toe? Of is er nog een 3de betere optie? Of is er geen beginnen aan en moet er sowieso enige vorm van bescherming voorzien worden, zoals een ademende hoes ofzo?

  Hopelijk is mijn uitleg een beetje verstaanbaar en alvast bedankt om mee te helpen denken.

 2. #2
  Ik zou gewoon om en om volhout gebruiken 40mm dik en dan 25mm dikke stalen kokertjes infrezen en met strips fixeren. Staal kost niet de wereld en is zeker zo sterk.
  Je kunt het blad ook nog doodzagen als extra zekerheid.

 3. #3
  blad1.jpg

  De lijmmethode die u voorstelt is het meest stabiel. (zie foto)
  Waarom geen gewone houtlijm. Ik ben niet zo'n voorstander van bruislijm.
  blad2.jpg

  Zoals Emilio bedoeld.

 4. #4
  Als je alles in 1 richting legt al dan niet half overlappend (lijkt mij wel een het mooiste en dikste resultaat geven) dan maakt het werken niet uit denk ik, alles zal evenredig uitzetten/krimpen
  Het blad wordt als het ware iets breder (of smaller) als het werkt, als je zorgt dat dit kan op je U-blokken dan is het goed prima ?

  Bruislijm zou ik ook niet doen, heb ik zelfs icm met buitenlucht slechte ervaringen mee, neem een goede/watervaste houtlijm
  Met een hamer past alles...

 5. #5
  Bedankt voor het meedenken.

  Aan doodzagen had ik ook al gedacht, dat is inderdaad een kleine moeite. Als ik zou lijmen zoals op de foto van BobMartin, is dit echter waarschijnlijk niet nodig?

  Heb al verschillende keren met D4 bruislijm gewerkt voor buiten, geen idee dat dit problemen kon opleveren, dacht dat deze juist hiervoor diende?
  Dan zou ik beter D3 witte houtlijm gebruiken?

  Het L-profiel is ook een goed idee, zal wel stukken goeikoper zijn dan die Hafele profielen.

 6. #6
  Voor een BBQ tafel zou ik denk ik niet eens voor een 'massief' blad (verlijmde planken) gaan, maar voor losse planken met kleine kier - een soort rooster of vlonder-effect.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door henkverhaar Bekijk Berichten
  Voor een BBQ tafel zou ik denk ik niet eens voor een 'massief' blad (verlijmde planken) gaan, maar voor losse planken met kleine kier - een soort rooster of vlonder-effect.
  Wat zou volgens jou het voordeel zijn hieraan? Omdat elke plank dan apart kan werken?

  Niet zo heel interessant als echt werkblad door alles wat tussen die kieren kan terecht komen.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2013
  Locatie
  Stad Groningen
  Berichten
  731
  Hout + lijm, zonder verf ? 365 dagen in weer en wind is naar mijn idee vrij riscovol. Als je het s winters binnen zet, scheelt dat al erg veel op de levensduur. Ik zou m maken zoals op de foto maar met planken naast elkaar met een dikke 3 a 4 mm er tussen. Verbinden met metalen profiel en rvs of verzinkte schroeven.

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Fluo Bekijk Berichten
  Wat zou volgens jou het voordeel zijn hieraan? Omdat elke plank dan apart kan werken?

  Niet zo heel interessant als echt werkblad door alles wat tussen die kieren kan terecht komen.
  Kieren zou ik ook niet doen, dat is echt een drama met een werkblad, daar komt van alles tussen, of de kieren zo groot houden dat je het makkelijk schoon kunt maken, maar als je dan eens een berg stokbrood moet snijden ligt alles daaronder vol met kruimels
  Met een hamer past alles...

 10. #10
  Idd - geen last van werken - dat hout buiten gaat toch geen lang leven beschoren zijn, althans niet intact. ALs je de planken los laat krijg je geen scheuren, kun je overal bij (om het te schuren en lakken of olien eenmaal per jaar of zo). Met die hitte van de BBQ zul je werken niet kunnen voorkomen. Voor de aflegruimte direct naast je BBQ zijn die kieren m.i. niet erg - wil je daar (verder weg) naast het oppervlak ook als werkbank gebruiken, dan kun je daar altijd wat overheen leggen. Hou er wel rekening mee dat de hoogte van een echt werkblad anders is dan de hoogte waarop je een BBQ wilt inhangen om daar goed op te kunnen werken. Persoonlijk zou ik voor twee aparte opstellingen gaan, een met de BBQ en een los werkstation - of iig iets met twee verdiepingen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top