Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Boomstam blad bewerken voor tafel

  Ik heb een eikenhouten boomstam blad van 257cm x 66-75 cm breed, 100kg zwaar. Het blad heeft een half jaar te drogen gelegen, er zit een forse scheur in, wat ik niet erg vind, maar hij moet niet te veel verder trekken, daarom heb ik er nu een stalen plaatje onder vast geschroefd.. De tafel is na het zagen gebrand.
  Ook heb ik een (kant en klaar) stalen onderstel gekocht, L 170 x D 64.5 x H 3 cm, oorspronkelijk bestemd voor de tafel van 250 centimeter.

  Ik wil hiervan een tafel maken.
  Wie kan mij advies geven over de volgende zaken:
  1. De bewerking van het blad; het is vlak gezaagd, maar moet nog een iets gladder oppervlakte krijgen. Mijn idee is om hem nog iets fijner op te schuren en vervolgens volledig (onder en boven) in de olie zetten.
  2. De bevestiging van het blad op het stalen onderstel, hier moet neem ik aan iets speling in de bevestiging zodat het hout in de breedte kan blijven werken.

  Ik zou jullie hulp enorm waarderen!
  Hart. grt.


  IMG_4409.jpgFullSizeRender.jpg

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Als dit blad maar een half jaar gedroogd is dan is het absoluut niet droog en gaat het trekken en scheuren zo gauw het in en eetkamer staat. Ik zou als ik jou was toch maar wachten tot het hout droog is ± 15% vocht max. Je kunt met een vocht meter meten hoeveel vocht er nog in zit.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  Bedankt voor je reactie Pel! Ik ga een vochtmeter proberen te regelen.
  Hoe lang zal het ong moeten drogen denk je? Het blad is 6cm dik..

 4. #4
  In je verhaal geef je aan dat je er nu al een ijzeren plaat onder hebt geschoeft, om zo het scheuren tegen te gaan. Klopt dat?

  Ik ben geen specialist, maar dat klinkt als zeer onverstandig. Het hout zal willen werken. Als je het helemaal vastzet, dan vind het wel een andere manier om te werken, en de kans is dan groot dat dit op een nog onprettigere manier zal zijn, dan de scheur. Het enige dat je kunt doen is ervoor zorgen dat het gelijkmatiger droogt en werkt. En dat doe je dan door de kopse kanten goed in te smeren.

 5. #5
  Ha Meron,
  Dank voor je reactie. Ik ben al absoluut geen specialist, het leek me een mooi project. Het plaatje gaat er onderuit dus.. Dank!

 6. #6
  Er staat voor drogen 1 a 1,5 cm per jaar, dus dat zou nog minimaal 2 jaar duren voor het volledig droog is. Het hout zal dan wellicht nog verder scheuren en is niet tegen te houden. Pas als het droog is lijkt het mij het handigst om het verder te bewerken/vlakken/schuren, waarschijnlijk is het dan ook nog krommer in de breedterichting getrokken. Tegen die tijd vlakken en een smaakvolle oplossing voor de scheur bedenken (bijv. dichtgieten met epoxy, beton of lood).

 7. #7
  Zowel van het epoxy als het lood kwam hier op het forum pas een mooi draadje voorbij. Klinkt alsof je minimaal een jaar heb om daar over na te denken :-)

 8. #8
  En dat ijzer dat je eronder geschroefd heb weghalen.
  Het looizuur in het eikenhout zorgt ervoor in contact met ijzer dat er rare blauwe/zwarte plekken in je hout komen.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Je kunt het beste de kopse kanten in smeren met een rest verf of lijm, dan sla je er latten op en laat je het hout op een droge plaats onder een afdak aan de lucht drogen. Leg er latten onder zodat het hout ook kan drogen, en laat de natuur zijn werk doen. Haastige spoed is zelden goed.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 10. #10
  Goedemiddag LECW,

  Ik heb de antwoorden hier boven gelezen en ik zou ik jou situatie het volgende doen; plaatje er onder uit ( Piet had het over looizuur en rare blauwe plekken, klopt! maar ik zie dat er al ijzer in de stam heeft gezeten en de blauwe plek in het midden van het blad zit!!)

  Blad 2 kanten oliën totdat je denkt dat het voldoende is, gewoon vast zetten op je onderstel en gebruiken. Het is namelijk wel normaal dat je droog hout moet hebben voor meubels ed maar het blad gaat na 1,5 jaar drogen net zo krom trekken als wat die nu zou doen als het Te snel droogt in je huiskamer ( en je heb er nog plezier van ook).

  Het is geen kwaliteit schaaldeel ( losse ringen, ijzer, hartscheur ed torderen hol trekken) dus ga geen 2 jaar op wachten op het resultaat wat ook niet 100%.

  Volgens mij heb ik nu iedereen tegen het zere been aangeschopt maar dit is mijn mening met deze specifieke plank en zoek anders een mooi deel uit die wel droog is of die je 2 jaar laat drogen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top