Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17

Onderwerp: Traptredes lakken

 1. #1

  Traptredes lakken

  De lak van de traptredes bij ons thuis begint langzaam aan herstel toe te komen. Nu zit ik te bedenken hoe ik ze het beste opnieuw kan lakken en met welke lak. Het vervelende is dat ik de tredes niet kan demonteren, en dus alleen goed bij de bovenkant kan.

  Hoe kan ik dit het beste aanpakken en met welke lak (jachtlak?). Ik heb alleen een DTS400 tot mijn beschikking, dus het liefst schuur ik ze niet helemaal kaal...

 2. #2
  Even naar een goede verfwinkel gaan daar hebben ze slijtvaste verf/lakken speciaal voor trappen.
  Ik kan morgen wel even voor jekijken wat ik er hier op heb zitten.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.042
  Wij hebben hier Sigma lak op de trap, wit, en die houdt het met gewoon gebruik al 2,5 jaar prima vol. Wel heb ik 'm 2 keer gelakt en we hebben geen kinderen die de trap 20 keer per dag opstuiteren met schoenen aan. Dus ik sluit aan bij Piet, ga naar een specialist zoals Sigma (ik weet overigens niet of je daar als particulier kan kopen).

 4. #4
  Ik heb er twee jaar geleden sikkens traplak op gesmeerd en die houdt het ook prima vol!

 5. #5
  gewoon een goede parketlak; het liefst watergedragen en 2K. Bij Sigma heet dat Sigmavar WS projectlak.

 6. #6
  Het lakken hangt af van het gebruik. Bij licht gebruik volstaat een degelijke lak op waterbasis. Heb je echter een intensief gebruik, of zachter hout, dan kan je naar een lak op basis van Alkydhars, of achteraf 2 componenten vernis gebruiken. 2 componenten is het stevigste dat je kan verkijgen, maar de toepassing vergt enige oefening. Je hebt hierbij ook maar een kwartiertje verwerkingstijd. Altijd meerdere dunne lagen aanbrengen, en tussenin licht opschuren met korrel 420. Er bestaan special trapvernissen met silicium in, om een betere grip te geven na het vernissen.
  -Waar gehakt wordt, valt wel eens een worst.

 7. #7
  Bedankt voor het meedenken zover. Ik ben vergeten te vermelden dat het blanke (doorzichtige) lak moet zijn.

 8. #8
  Bij blank hout zou ik sowieso voor een 2 componenten vernis kiezen. Ik gebruik zelf de Sigmavar WS project, maar veel forummers prefereren andere merken. Van de Sigmavar WS zijn tabellen beschikbaar over de slijtvastheid, en deze wordt ook in de industrie gebruikt om bvb trappen in ziekenhuizen en scholen te behandelen, hout in sporthallen etc... Indien goed aangebracht (dus minstens 3 dunne lagen, tussenin geschuurd) wordt het keihard, en is de verkleuring absoluut minimaal. Je ondergrond moet wel piekfijn voorbereid zijn. De oude laag moet in goede staat zijn, en kan dan uniform opgeschuurd worden met bvb korrel 240. Als er echter zwakke plekken in de huidige lag zitten, dat zit er niets anders op dan alles af te schuren op het blank hout. Als je er hier of daar doorschuurt, dan zal je dat zien in het eindresultaat.
  Bedenkt ook dat op deze manier je trap waarschijnlijk in geen 30 jaar opnieuw vernist moet worden bij huishoudelijk gebruik...
  -Waar gehakt wordt, valt wel eens een worst.

 9. #9

 10. #10
  Het ligt eraan of je kinderen hebt, of er met schoenen op en af gelopen wordt want dat scheelt natuurlijk wel.
  Een paar lagen van een goede lak is prima, dan kan je altijd na een paar jaar licht opschuren met fijne korrel en weer een laag doen.
  Glitsa trappenlak kan bijv maar ook merken als Sikkens of Sigma zijn erg goed maar aan de prijs.
  Ook Gamma heeft een trappenlak.
  Als iedereen alleen sokken aan heeft dan is een minder prijzige lak ook goed.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top