Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  Bewerking hout en scharnierkeuze

  Hallo allemaal! Ik ben nieuw op dit forum dus ik weet niet of ik deze vraag in de juiste rubriek zet, maar daar zal ik snel genoeg achter komen. Ik ben momenteel bezig met het maken van een eigen risk bord van hout, deze zal ongeveer 100x66 cm worden en deze is dus te groot om zomaar mee te nemen. Ik wil hem graag dubbel kunnen vouwen, zoals ik in de bijlage laat zien. Omdat het speelbord aan de binnenkant van de vouw komt te zitten wil ik dat de scharnieren zo onzichtbaar mogelijk zijn. Nu kan dat door normale scharnieren te gebruiken en deze te verzinken, maar dan zul je altijd nog een kop zien. Ik weet dat je bij een uitklapbare tafels ook scharnieren hebt die van boven niet te zien zijn, maar ik kan helaas niet vinden hoe deze scharnieren heten.


  Als tweede wil ik graag een hoogteverschil tussen de landen en de zee. Het bord wordt gemaakt van ongeveer 70 latjes met de afmeting 1.5x1.5x66 (HxBxL). Het hoogteverschil wil ik ongeveer 0.5 cm laten zijn. Ik ben nog een absolute beginner dus heb geen ervaring met het schaven en weg beitelen van hout. Zijn hier handige gereedschappen voor (voornamelijk bij de grenzen, deze moeten we precies gebeuren) of tips die ik goed zou kunnen gebruiken?
  Ik hoop dat ik zelf genoeg informatie heb gegeven en dat jullie mij kunnen helpen
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Je zou dit soort inboorscharnieren kunnen gebruiken.
  https://www.baptist.nl/m/houtbewerke...r-o8mm-messing

  Wat ook mischien kan is er een soort puzzel van te maken met 4 stukken welke inelkaar haken.

  Je 2e vraag is onduidelijk.
  Wat ga je met die 70 latjes doen?
  Mischien heb je een tekening of foto hoe je et wil maken?
  Measure twice,
  Cut once,
  Then force it to fit.

 3. #3
  bord met diepte.jpg
  Dankjewel voor je reactie! De inboorscharnieren zouden zeker een goede optie kunnen zijn, ik twijfel alleen of deze een hoek van 180 graden kunnen maken, waarbij de platen tegen elkaar aan liggen als deze uitgeklapt is.
  Ik zie niet helemaal wat je bedoelt met een puzzel, bedoel je dat ik dan 4 losse stukken heb welke ik in elkaar moet vouwen?

  Excuus voor mijn onduidelijkheid. Van die 70 latjes ga ik twee platen van ieder 35 latjes maken. Deze latjes hebben een breedte van 1.5 cm en een hoogte van 1.5 cm. Deze 35 latjes worden tegen elkaar aan gelijmd zodat het 1 plaat wordt (dit twee keer). Deze twee platen wil ik vervolgens verbinden. Op die plaat wil ik de wereldkaart tekenen, waarna ik de zee lager wil hebben dan het land (ongeveer 0.5 cm diep). Hoe ik dit moet doen weet ik niet. Op de foto is 1 van de platen te zien met een verlaging van de zee. Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid.

 4. #4
  Voor het hoogteverschil is het misschien het makkelijkst om de landen/continenten) te laten uitfrezen of laseren door zo'n onlineshop. Ze doen dat ook uit triplex (dacht ik). Als je dit vervolgens op de zee lijmt heb je het hoogteverschil. Vervolgens kun je het afwerken zelf doen.

  Als je dat niet ziet zitten, dan is het misschien handig om het met een bovenfrees te doen. Of via een kolomboormachine, waar je een freeskopje in zet. Langs de kustlijn snij je met de hand en maak je de verdieping met een beitel/guts. En de open zee doe je via de bovenfrees. In dit geval is wel handig om geschikt hout te nemen.

  nog tips voor de onervarenheid... Gebruik goed te bewerken hout (niet vuren/grenen van de bouwmarkt dus) en gebruik scherp gereedschap. Het uitwerken van de kaart zou goed kunnen met een stanleymes en een beitel. Wel goed opletten hoe de nerf van het hout loopt, anders heb je ineens op sommige plekken een hele diepe zee.
  Laatst gewijzigd door meron; 22-01-16 om 12:14.

 5. #5
  Het liefst wil ik het allemaal uit 1 stuk halen, dit omdat het hout dat ik heb veel mooier is dan triplex. Het is (volgens mij) eiken, maar dat zal ik later even navragen. Wat bedoel je precies met 'snij je met de hand' (ik ben helemaal nieuw in de houtbewerking dus ik ben nog niet bekent met een hoop termen die gebruikt worden).

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SvenKranendonk Bekijk Berichten
  Het liefst wil ik het allemaal uit 1 stuk halen, dit omdat het hout dat ik heb veel mooier is dan triplex. Het is (volgens mij) eiken, maar dat zal ik later even navragen. Wat bedoel je precies met 'snij je met de hand' (ik ben helemaal nieuw in de houtbewerking dus ik ben nog niet bekent met een hoop termen die gebruikt worden).
  Ik bedoel dat je netjes langs de kustlijn met een goed mes een snede maakt. Vanaf de zee gebruik je dan een beitel/guts om de verdieping te maken.

  Ga je het hout ook verven? Of blijft het naturel?

  Als je het uit allemaal latjes gaat maken, let dan ook even op hoe je ze aan elkaar lijmt. Wanneer je op de kopsekant kijkt zie je de jaarringen. Bij het verlijmen moet je ervoor zorgen dat de balkjes om-en-om liggen mbt hun jaarringen. Dus hol-bol-hol-bol-etc. Zorg er ook voor dat je niet te veel lijm gebruikt. Anders krijg je dunne zwarte lijnen (dit werd enige tijd terug ergens op dit forum door iemand anders opgemerkt).

 7. #7
  Veel success daarmee, zeker als je geen ervaring erin hebt. Ik zou een bovenfrees nemen met een 3mm stift frees en dan uit de losse hand frezen. Tussen de landen met een V frees (http://www.gerritse.nl/toebehoren-bo...m-schacht-8mm/) om de onderscheiding te maken.
  Met de beitel zou ik niet aan beginnen. Iemand zoeken met een 3d frees zou de oplossing zijn wil je het 100% hebben. OF uit laten frezen in dun massief hout en dan op je bord plakken. Kan je ook spelen met verschillende houtsoorten zodat je ook nog landen duidelijk kan aangeven. Én je kan de namen erin laten frezen.
  Laatst gewijzigd door Renault; 22-01-16 om 14:27.
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 8. #8
  @Meron Oh op die manier! Duidelijk en ja dat lijkt me een goede optie.
  Ik wil de natuurlijke lijnen in het hout blijven zien, dus ik denk dat ik ze met beits een kleur ga geven zodat de continenten duidelijk te onderscheiden zijn en de jaarringen ook nog steeds te zien zijn.

  @Renault, Ik heb eventueel een meubelmaker die me kan helpen, ik kan iig in zijn werkplaats wanneer hij er ook is maar ik wil het natuurlijk zo veel mogelijk zelf doen. De namen en grenzen wil ik er graag in branden, maar daar ben ik nog niet zeker van.

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SvenKranendonk Bekijk Berichten
  @Meron Oh op die manier! Duidelijk en ja dat lijkt me een goede optie.
  Ik wil de natuurlijke lijnen in het hout blijven zien, dus ik denk dat ik ze met beits een kleur ga geven zodat de continenten duidelijk te onderscheiden zijn en de jaarringen ook nog steeds te zien zijn.

  @Renault, Ik heb eventueel een meubelmaker die me kan helpen, ik kan iig in zijn werkplaats wanneer hij er ook is maar ik wil het natuurlijk zo veel mogelijk zelf doen. De namen en grenzen wil ik er graag in branden, maar daar ben ik nog niet zeker van.
  Hoewel mooi apparaten het werk vast vergemakkelijken, zou dit prima kunnen met een stanleymes en beitel. Ik heb ooit, toen ik nog op mijn studentenkamertje woonde, met alleen een stanleymes een houtsnijwerk zitten maken. Tegenwoordig gebruik ik ook nog voornamelijk wat mesjes en een paar beitels. Als je het process ook leuk vind, dan zou ik het zeker zelf gaan doen. Als het je daar niet om te doen is, dan moet je gewoon iemand zoeken met een cnc frees.

  Het idee van Renault om met verschillende stukken hout te werken is overigens ook het overwegen waard. Dunne plankjes kosten weinig (bij masave bijv) en je krijgt een veel gaver resultaat. Per continent een ander houtsoort en die dan met een figuurzaag uitzagen. Over de onderliggende laag giet je dan wat epoxy met blauw oplichtende poeder en zo heb je een mooie oplichtende zee. :-)

 10. #10
  Ja het proces vind ik juist leuk! Het lijkt me heel gaaf om alles van A tot Z zelf te doen. Het werken met een stanleymesje en beitel lijkt me geweldig. De zee hoeft gelukkig ook niet heel egaal te zijn dus als ik een fout maakt heeft dat geen ernstige gevolgen. Ik heb ook nagedacht over de verschillende soorten hout en heb dat opgezocht op internet, maar ik weet niet of dat is wat ik wil. Daarnaast zijn al die latjes rest houtjes dus die kan ik gratis overnemen en bewerken. De zee laten oplichten met epoxy en blauw oplichtend poeder is wel een erg leuk idee!! Enig idee waar ik dat zou kunnen kopen?

  Maar nog even terug naar de scharnieren, heeft iemand van jullie daar nog meerdere ideeën voor? Ik dacht misschien aan pianoscharnieren, maar volgens mij ontstaat er dan een spleet. En heeft één van jullie een idee hoe de scharnieren heten die in een uitschuifbaar/uitklapbare tafel gebruikt worden?
  Hier een link van wat ik bedoel:
  http://www.home24.nl/niehoff/eettafe...sief-geolied-1
  Op de derde foto is te zien dat het blad naar binnen klapt als hij weer wordt opgeborgen, terwijl er geen spleet is te zien als de tafel uitgeklapt staat.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top