Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Uitzetten hout

 1. #1

  Uitzetten hout

  Hallo,
  Ik ben voor de 2e zomer bezig om mijn stalen grachtenboot in Amsterdam op te knappen. Vorig jaar heb ik al het laswerk gedaan, en de bodem nieuw in de verf gezet. Dit jaar wil ik de boven en binnekant in de verf zetten, en de houten vlonders en banken doen. Het mooiste lijkt mij om zo min mogelijk naden in de vloer te hebben. Daarom wil ik 2 op maat gemaakte multiplex platen op de vloer leggen, en van het zelfde materiaal de banken maken. (watervast gelijmt)

  De vloer opp. is maximaal 1,25m breed en 4,02m lang. Ik heb gezocht naar hoeveel multiplex uit kan zetten, maar kon geen exacte getallen vinden. Weet iemand of te berekenen is hoeveel dit hout bij een hoge luchtvochtigheid uit kan zetten? Of anders een advies over hoeveel cm ik per kant vrij moet laten. Is 2 x 1cm (1cm per zijkant) voldoende?

  Groet,
  Maarten

 2. #2

  Re: Uitzetten hout

  Enkele millimeters speling per kant is ruim voldoende.
  Een heel plezante eigenschap van multiplex is de zeer geringe werking in lengte en breedte van de plaat, de dikte dat is wat anders.
  Zorg er zeker voor dat alle kopse kanten van de platen goed beschermd worden door verf of iets dergelijks, eens de kopse kanten met water in contact komen is er geen houden meer aan, de randen zwellen dan dat het een lust is.

  Kies ook voor multiplex opgebouwd uit een edele houtsoort, Mahonie, Okumé, etc.... het is niet voldoende om voor een watervaste verlijming te kiezen, ook de gebruikte houtsoort van zowel dekfineer als binnenlagen moet wel een bepaalde duurzaamheid bezitten.

  Gebruik nooit betonplex voor een dergelijke toepassing, die platen kunnen hoegenaamd niet tegen waterinfiltratie, de toegepaste fineren zijn in het beste geval van Berk, en dat is geen duurzame houtsoort.
  90% van deze platen komt tegenwoordig uit China de kwaliteit hiervan is zeer bedroevend.

  Ook multiplex met een dekfineer in Lauan valt te mijden, de platen beginnen binnen enkele maanden al te delamineren, zelfs behandeld met epoxy valt dit verschijnsel niet te stoppen.
  Heel goede platen voor dergelijk toepassingen zijn van Bruynzeel, ze kosten wat maar de kwaliteit is top.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Uitzetten hout

  inderdaad bruynzeel suprahecht zijn de beste.
  Iets goedkoper en nog steeds goed zijn Jumbo mahonie marineply.


  Attached files

 4. #4

  Re: Uitzetten hout

  Bedankt voor de snelle en heldere reacties!
  Ik heb net het hout gekocht en ben bijna klaar met zagen. Bij de Nijhof in Baarn verkochten ze helaas geen bruynzeel suprahecht.
  De "mahonie marineply" waren mooi, maar wel (2x) 330,- voor 18 x 2500 x 1250 Ik geloof dat m'n boot op dit moment nog minder waard is, dus heb een goedkoper okoume-type gekocht voor 115,- per 18 x 2500 x 1220.
  De vlonders moeten op het breedste stuk 1210 zijn, dus dat kwam goed uit.

  Alleen wil ik de vlonders mooi donker laten glimmen. Moet ik dan voor het lakken nog een andere laag aanbrengen? (De kerven van het hout mogen zichbaar blijven)
  En hoeveel lagen moet ik aanbrengen?
  En klopt het dat ik de onderkant niet moet lakken zodat de plank via die kant z'n vocht kwijt kan? "kan ademen"? Of krijg ik daar dan schimmelvorming?

  Groet, Maarten

 5. #5

  Re: Uitzetten hout

  Wil je een kleurtje op de platen, dan eerst kleuren met beits en daarna enkele laklagen erop. Wel enkel aan bovenzijde en zijkanten.

  Onderzijde best in de gekookte lijnolie zetten of een mengsel van houtteer en rauwe lijnolie, het hout moet inderdaad kunnen ademen, anders komen er problemen van ( bij houtscheepsbouw)

  Een andere mogelijkheid is om de platen rondom te behandelen met epoxy, dan kan er geen vocht meer in, terwijl je er tezelfdertijd een harde slijtlaag bij krijgt. De epoxy dient wel enkele lagen DD lak te krijgen als UV bescherming.

  Je kan de platen ook volledig met lijnolie behandelen, kleuren is dan niet mogelijk, en de lijnolie zal je regelmatig eens terug moeten opbrengen, maar het is een goedkope oplossing.

  Het is ook belangrijk om op de platen iets te voorzien als antislip, bij lak- of epoxy afwerking kan je in de voorlaatste laag fijn zand strooien, bij een afwerking met lijnolie is dit niet mogelijk.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top