Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Verwarming werkruimte met infra rood plafondfolie

  In het afgelopen half jaar heb ik in onze garage een deel afgescheiden als werkplaats. Ook flink geïsoleerd voor geluid en temperatuur.
  Wel een goede stroomaansluiting aanwezig maar geen verwarming. Door ervaringen met een tegelkachel voelde ik wel voor stralingswarmte.
  Uitgekomen op elektrische foliepanelen. Op 22 m2 oppervlak heb ik 3 panelen dus in totaal 630 Watt aangebracht. De hoogte van mijn werkplaats is maar 2,3 m. Het geïnstalleerde vermogen is minder dan de leverancier aanbeveelt voor woonruimte, maar een werkplaats is geen woonruimte. In de praktijk blijkt tot nu toe (2 maanden ervaring) dat een aanwezige temperatuur door de panelen goed op niveau gehouden worden, maar dat voor het verhogen van de temperatuur een andere verwarmingsbron nodig is. De huidige buitentemperaturen zijn natuurlijk niet erg maatgevend dus afwachten hoe het verder gaat.

  Om de temperatuur te verhogen gebruik in een Zibro Kamin look alike, die tot nu toe in max 15 minuten de temperatuur verhoogt van 12 tot 16 graden. Bij de huidige temperaturen heb ik de thermostaat buiten gebruik op 12 graden staan en tijdens het werken op ca 16 graden. Grofweg heb ik in de afgelopen twee maanden 50% van de dagen gebruik gemaakt van de werkplaats en daarbij is voor de elektrische verwarming in twee maanden 50 KW verbruikt. Dat valt dus erg mee, maar de periode was niet erg maatgevend voor een winter. Ik zal hier in de toekomst nog wel een update op geven als er behoefte aan bestaat.

  Helaas krijg ik de foto's niet goed gedraaid.

  P1020708.jpg

  Het label van de nog opgerolde folie, waarvan er 3 zijn gebruikt (60 x 230 cm)


  P1020713.jpg

  Eerst 2cm polystyreen en latten h.o.h. 30 cm aangebracht

  P1020714.jpg

  Daarover het verwarmingsfolie, vastgeniet op de latten.

  P1020717.jpg

  De voorlichting van de leverancier gaf alleen aan dat over het folie gipsplaten met stucwerk of max 15 mm. hout aangebracht mag worden. Een proef met 5 mm. multiplex was niet succesvol. De temperatuur werd zo hoog dat het multiplex aan alle kanten ging bollen en dat er veel meer schuifbeweging nodig zou zijn dan bij deze afmetingen makkelijk te realiseren was.

  P1020723.jpg

  De folie nu afgedekt met strips hout van 2,5 cm bij 2,5 mm dikte. Dat werkt prima.

  Voor deze 3 panelen heb ik een aparte elektrische groep gemaakt, die aangestuurd wordt door een klokthermostaat en waarop ik een permanente verbruiksmeting kan doen.

  De werkruimte heeft nu een prettige temperatuur. Het voordeel van stralingswarmte is ook dat werkbank en hout behoorlijk op temperatuur zijn wat ook prettig is met lijmen e.d.

  Rob
  Laatst gewijzigd door RdeR; 10-01-16 om 22:27.

 2. #2
  Is dat niet ontzettend kostbaar om het zo te verwarmen?
  "Als je het koud hebt, ga dan in de hoek staan............. Daar is het 90°."

 3. #3
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door techcom Bekijk Berichten
  Is dat niet ontzettend kostbaar om het zo te verwarmen?
  RdeR schrijft 50kw in de afgelopen zachte maanden...dat is maar 10,- euro dus de elektra valt wel mee...

  Ik heb zelf via urgenda ook een paar IR panelen en het voordeel is dat het binnen korte tijd best aangenaam is, voor het hout is wat minder met die variaties in temperatuur

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2013
  Locatie
  Regio Haaglanden
  Berichten
  534
  Waar heb je het gekocht? Ik wil binnenkort ook een schuur gaan verwarmen. Voornamelijk voorkomen van vocht. Dus zoek iets wat niet brandgevaarlijk verwarmd.

 5. #5
  Ik heb ze gekocht bij Polarheat. Levering werd prima nagekomen. Er zijn meer leveranciers.

  Kijk wel uit met toepassing van dit type verwarming in ongeïsoleerde ruimten. Dan zou het verbruik wel eens erg tegen kunnen vallen. Ik zou dan zeker een verbruiksmeter installeren. Dan kun je zelf monitoren. Die kocht ik bij Conrad voor ca € 20,00. Een klokthermostaat is ook wel handig. Die levert Polarheat ook.

  Zet je een elektrische verwarming aan zonder sturing dan zijn er verhalen bekend van verbruikskosten van € 1.800,00 per seizoen.
  Laatst gewijzigd door RdeR; 11-01-16 om 20:41. Reden: aanvulling

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.198
  Ik ben op het moment bezig met het verherbouwen van m'n schuur. Deze is redelijk goed geïsoleerd en ik wil zometeen de temperatuur redelijk constant houden. Vooral vanwege m'n gitaarbouwhout. Nu zal dit vooral gelden als ik iets aan het bouwen ben, Zou dit dan geschikt zijn? En over welk budget hebben we het dan? Schuur is iets minder dan 34 m3

 7. #7
  Mijn ruimte is ruim 50 m3 en ik was voor de verwarming ca € 200 kwijt incl thermostaat. Zou het voor jou een optie zijn, als het speciaal om het hout gaat dat, als het kostbaardere hout in een hoek blijft, je start met een strook vooral op het hout. Met stralingswarmte verwarm je niet de lucht maar materialen. Ik koppel 3 panelen van mijn afmetingen op een thermostaat. Als je uitzoekt waar je in de toekomst meer panelen zou willen hebben, kun je de elektrische installatie daarop aanpassen (tenzij je geen probleem hebt met opbouw) en later uitbreiden. Een paneel met thermostaat kost ca € 85. Je zult dan wel wat moeten experimenteren waar je het beste de thermostaat kunt plaatsen.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.198
  Dank voor de info. Ik ga hiermee aan de slag. Het zal wel zoiets worden, ik heb deze iig in m'n favorieten gezet. Ideaal zou zijn om de ruimte (objecten) continue op een 16-19 graden te houden. Ik ben dan echter wel bang dat de gebruikskosten uit de hand gaan lopen. Het is niet mogelijk om er een aparte groep voor aan te maken, de schuur krijgt wel een eigen groep. Dan zou zo'n gedeeltelijk verwarming wel iets kunnen zijn.

  Ik kom uit een best wel comfortabele situatie. Een hele grote berging van een portiekwoning die ik niet hoefde te verwarmen en nauwelijks hoefde te ontvochtigen.

 9. #9
  Een gasleiding naar je schuur, is dat geen optie?
  Dan kan je er een gaskachel met thermostaat gebruiken.
  Is veel goedkoper stoken.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.198
  Er ligt wel een voorbereiding voor een gasleiding, dwz een gele mantelbuis.. Dus dat zou idd wel kunnen. Ook iets om te onderzoeken. Ik wilde er eigenlijk een waterleiding doorheen trekken..


  Maar ik had de indruk dat IR verwarming energiezuiniger was?

  RdR, het is niet de bedoeling je topic te kapen, bij voorbaat excuus.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top