Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  kromming in zaagblad oude handzaag

  Goedemorgen allen,

  Ik heb gisteren een leuke oude handzaag op de kop kunnen tikken voor weinig. Beetje roestig maar niets dat niet weg te werken valt. Weinig gebruikt getuige de nog scherpe tanden. Alleen zit er een lichte slag in. Als ik langs het zaagblad kijk vanaf het handvat zie ik dat de zaag naar de punt toe licht naar links afbuigt (in het midden wijkt 'ie een millimeter of twee af zeg maar).

  Nu heb ik twee vragen:
  1) is dit heel bezwaarlijk? Ik kon het niet laten en ben 'm gelijk maar even gaan uitproberen en hij zaagt lekker en ik heb niet het idee dat de zaagsnede erg krom wordt
  2) is het mogelijk om zo'n lichte kromming uit het blad te werken>

  Met vriendelijke groet,
  Koen

 2. #2
  Zo'n "langzame" bocht kan je vaak wel terug buigen over je knie. Je moet de plaat naar je gevoel overdreven ver door buigen want het is nu eenmaal verenstaal dat niet graag vervormd. Als de bochten meer abrubt zijn moet je gaan hameren op een aambeeld. Dat is wel weer een hele kunst, die ik ook nog niet echt beheers. Dus ik verwijs je door naar een youtubje:

 3. #3
  Dag Seek, Dit filmpje had ik inderdaad ook al gezien. Helaas heb ik (nog) geen aambeeld, maar ik wil dit zeker een keer proberen. Ik stond er versteld van hoe weinig er nodig was om dat zaagblad in de video weer helemaal recht te krijgen!

 4. #4
  hallo Koen,
  Een aanbeeld heb je echt niet nodig met een moker (vuistje) en een gewone (klauw)hamer kun je ook de kromming er uit tikken.
  Moker in een bankschroef klemmen zaagblad er op en tikken maar.

  Succes!!!

  groetnis, Roeland

  ps zo deed de timmerman dat vroeger ook!!! op locatie moker tussen je bovenbenen klemmen terwijl je zit en met het hamertje tikken maar.
  Laatst gewijzigd door Roeland; 05-01-16 om 11:47.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top