Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30

Onderwerp: 3D printer

 1. #1

  3D printer

  Ik twijfelde nog héél even of het in het "nieuwe tools topic" zou passen, maar misschien is de verbinding met hout toch te indirect voor de meesten hier. Voor mij niet, want het hoort voor mij net zo goed bij knutselen, rommelen, proberen, en maken. Dus toen toch maar in de Kantine :-)

  Vorige week heb ik na lang studeren en aarzelen toch een 3D printer gekocht. Hier wat foto's van de assemblage en de eerste werkstukken. Ik ben dol enthousiast! Er is nog véél meer over te vertellen, maar ik laat dat even afhangen van de reacties hierop

  Na veel eerste probeersels een spielerei, ook een "echt" stukje gereedschap gemaakt: een verloop van stofzuiger naar slang. Deze is in zg. PLA gemaakt. Dat is niet super duurzaam, maar ik heb ook een rol PETG filament (in zwart) liggen. Dat zou een stuk sterker moeten zijn, dus daar ga ik ook mee experimenteren.  Laatst gewijzigd door janwijbrand; 03-01-16 om 20:42.

 2. #2
  Super Janwijbrand!! Hier heb ik in ieder geval op zitten wachten, staat ook al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar vorige week eerst een nieuwe macbook moeten kopen omdat de oude er mee kapte... Ben heel benieuwd naar je ervaringen en waarom je b.v. deze gekocht hebt!

  jaap

 3. #3
  Het heeft inderdaad niet veel met hout te maken, maar ik ben zeer geïnteresseerd. Dus ik ga je ervaringen en experimenten zeker volgen.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap Bekijk Berichten
  Super Janwijbrand!! Hier heb ik in ieder geval op zitten wachten, staat ook al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar vorige week eerst een nieuwe macbook moeten kopen omdat de oude er mee kapte... Ben heel benieuwd naar je ervaringen en waarom je b.v. deze gekocht hebt!
  Bedankt voor je enthousiaste reactie!!

  Het is een Felix 3.1 "single extruder". Gekocht als DIY pakket, dus zelf te assembleren. Dat scheelt geld, maar mijn belangrijkste drijfveer was: nu weet ik precies hoe hij in elkaar zit.

  In mijn zoektocht had ik een paar criteria:

  * Een zo'n "open" mogelijk ontwerp. Ik bedoel dat in de zin van de gebruikte hardware en software die zoveel mogelijk "open" is om mee te experimenteren en niet "gesloten" is en daarmee beperkt is tot één leverancier.

  * Een relatief nieuw ontwerp of een ontwerp dat al even door geëvolueerd is.

  * Liefst van een Nederlands fabrikant.

  * Met een verwarmd "printer bed" om zo ook met ABS en andere lastiger materialen te kunnen printen. Inmiddels kan ik zeggen dat een verwarmd printer bed ook bij "gewoon" PLA printen van pas komt.

  * Een print-volume van tenminste 20cm x 20cm x 20cm.

  * Zelf in elkaar te zetten, zonder al te "hobbyistisch" te zijn.

  * Een budget van rond de 1000 euro. Eerlijk is eerlijk: dat budget heb ik ruimschoots opgerekt tot 1400 euro *slik*. Maar ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

  Zodoende kwam ik eigenlijk op een short-list van drie uit: de Ultimaker Original "plus", de Velleman K8400 en dus deze Felix 3.1. Waarbij ik moet aanmerken dat ik al bijna de Ultimaker had besteld, toen ik op het laatste moment de Felix pas tegenkwam. Na wat emailcontact met de fabrikant snel de knoop doorgehakt. Bij bestellen bleek dat hun site de prijzen niet mèt BTW vermeldde. Dat was een teleurstelling en ook niet zo netjes van ze. Daar heb ik ze opgewezen. Ze hebben het inmiddels aangepast en als tegemoetkoming mocht ik drie rollen filament uitkiezen.

  Ik ben er sinds afgelopen donderdag veel mee bezig geweest:

  De assemblage verliep betrekkelijk probleemloos, maar kostte toch echt wel anderhalve dag bouwen - tussen sociale verplichting thuis door Daarna werd ik blij verrast met een printer die eigenlijk in één keer werkte. Uiteraard wel na de nodig callibratie. De handleidingen zijn OK, maar niet "geweldig". Als je een beetje handig bent met hardware en software is er goed uit te komen. Je gebruikt een Mac lees ik, dat doe ik ook. Ik heb wat ontwerpen in Fusion 360 gemaakt (ook even wennen trouwens) en met "slic3r" vanuit Repetier-Host for Mac omgezet en naar de printer verstuurd. Het is dan vooral uitzoeken, welke parameters welk effect hebben: laagdikte, temperatuur, snelheid, nog meer callibratie, hoe het voorwerp zo goed mogelijk te laten "plakken" aan het printerbed, "infill" van massieve delen, etc. etc. etc.

  Al met al best wel wat uitzoek werk, maar wel telkens met weer een beter resultaat. Ik - maar ook mijn betere wederhelft en twee zoons - hebben inmiddels een hele waslijst aan voorwerp-ideeën verzameld die maar eens geprint moeten worden. Ik zoek het vooral in de hoek van "gebruiksvoorwerpen" en "gereedschappen" e.d. Zoals bv. sterknoppen, extra "bench dogs" en de genoemde stofzuiger-verloopstukken.

  Als je meer wilt weten, vraag maar raak! :-)

 5. #5
  jeeeh 3d printers!
  Om producten mee te maken.... NEE! het leuke van maken is dat je je handen moet gebruiken.
  Ondersteunende objecten als mallen maken? ZEKER!

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2014
  Locatie
  midden tussen de noorse sparren
  Berichten
  1.111
  Geweldig! gefeliciteerd met die aankoop!
  Ik droom ook al een tijd van een 3d printer, maar de kosten zijn nog steeds te hoog. Filament schijnt ook prijzig te zijn.
  Veel plezier ermee!

  PS, je hebt een pb ook, maar dat gaat niet over hout

 7. #7
  Gefeliciteerd met de aanschaf. In het Groninger Museum is een tentoonstelling van Joris Laarman. Die maakt prachtige dingen met 3D printers. Zowel kunststof als hout. Een ritje naar Groningen waard.
  Brengt mij bij de vraag: kun je er ook hout mee fraizen?
  Met vriendelijke groet, Ronald

 8. #8
  Er is wood filament, dus 3D printen kan bijna evengoed hout zijn als mdf

 9. #9
  Geweldig boeiend nieuwe ontwikkeling vind ik dit! Ik heb inderdaad ook begrepen dat er materiaal op houtbasis voorhanden is, dus goed dat je dit op ons houtforum plaatst. Dit opent weer heel nieuwe perspectieven op ons interessegebied!

  Succes! Fons

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hunto Bekijk Berichten
  Gefeliciteerd met de aanschaf. In het Groninger Museum is een tentoonstelling van Joris Laarman. Die maakt prachtige dingen met 3D printers. Zowel kunststof als hout. Een ritje naar Groningen waard.
  Brengt mij bij de vraag: kun je er ook hout mee fraizen?
  Leuke tip!

  Nee, frezen kan er niet mee, het is "puur en alleen" printen. Ik kwam wel een pre-productie initiatief tegen van een multifunctioneel 3D-printer/CNC-frees/laser-snijden apparaat (http://www.boxzy.com/). Leek me ook heel leuk, maar nog niet "rijp" genoeg om daar op te gaan wachten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top