Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  HBM zaag komt moeilijk op gang

  Hoi,
  Ik heb een tijdje geleden hier een HBM zaagtafel gekocht en die komt nogal moeilijk op gang. Ik doe hem aan en dan geef ik hem een slinger met mijn duwstok. Dit werkte tot nu toe goed maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Als hij eenmaal draait heeft hij genoeg kracht. En als hij eenmaal een keer gedraaid heeft dan komt hij de volgende keer wel iets makkelijker op gang.
  Weet iemand wat dit kan zijn?

  Alvast bedankt.
  Groeten,
  Aaron

 2. #2
  Je zal de startcondensator moeten vervangen. Via de zoekfunctie zal je wel gelijkaardige oplossingen terugvinden

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2013
  Locatie
  Berkel en Rodenrijs
  Berichten
  482
  Ik denk de aanloopcondensator
  Bij 1 fase wisselstroom heeft de motor geen flauw idee welke kant hij op moet draaien, en daarom zit er een tweede spoel die vertraagd is met een condensator die een extra duwtje de juiste richting op geeft.

  Bij 3-fase heb je geen condensator, mocht je probleem met een 3-fase motor zijn, dan is 1 van je fases niet goed aangesloten

 4. #4
  Jongens, niet zo snel he!
  Ja dacht idd al zoiets. Ik ga even kijken of ik die kan vinden. Het is trouwens een 220v model (1 fase dus)

  Bedankt voor jullie antwoorden.

  Groeten,
  Aaron

 5. #5
  Ik vraag me af of het hier wel een machine met asynchrone motor betreft - ik denk eerder aan een koolborstelmotor. Goedkope(re) zaagmachines/tafels hebben volgens mij vaak een borstelmotor, of anderszins een gelijkgerichte motor.
  Bij een aanloopprobleem bij een draaistroommotor verwacht je volgens mij niet dat het probleem minder is als de machine net gelopen heeft (lees: warm is). Het eerste waar ik aan denk is wrijving - met name door dik of te veel vet ergens - dat wordt dunner bij warmlopen. Of gewoon ergens te veel wrijving - die dan minder wordt als de machine gelopen heeft omdat bij warmworden en uitzetten de wrijvende delen van elkaar af bewegen?

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Of het is een combinatie. Aanloopkoppel van een enkelfase asynchroon motortje met wat slechte condensator is extra laag. Als door welke oorzaak dan ook de wrijving in de loop van de tijd wat hoger is geworden valt de C door de mand als ogenschijnlijk enige oorzaak.
  mvg
  Klaa0639

 7. #7
  Ik heb een gelijkaardig probleem met mijn compressor. Deze komt soms niet op gang.
  Ik heb gemerkt dat ik met momenten maar 205V heb in mijn werkplaats ipv 230V.
  Voor zover ik het al heb kunnen analyseren heb ik het net dan dat hij niet wil starten.

  Iemand een idee waar de oorzaak van die verlaagde spanning kan zijn?

 8. #8
  Wil je wat van mijn spanning lenen? Had laatst 300volt op het net. Kon het niet geloven en vertrouwde direct de multimeter niet. De tweede multimeter die ik heb gaf echter hetzelfde aan.

  Officieel heb je 230volt, plus of min 10%.Dus tussen 210 en 250volt. Plus kan ook 5% zijn. Pin me daar niet op vast. Alles daar buiten is een spanningsdip of piek die ontoelaatbaar is. Heb je dit vaak, dan moet je contact opnemen met het energiebedrijf. Het kan dan zijn dat er in het trafohuis iets mis is, of een leiding is beschadigd.
  Met vriendelijke groet,

  William
  .

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2013
  Locatie
  Berkel en Rodenrijs
  Berichten
  482
  Slechte bedrading veroorzaakt ook spanningsval, goedkope chinese verlengkabels met aluminium ipv koper bijvoorbeeld

 10. #10
  Als ik spanning pieken of dalen meet met mijn werk wil dat 9 van de 10 keer zeggen dat er ergens in de wandcontactdoos of in een lasdoos een slechte verbinding / las zit.
  Dit kan ook brand veroorzaken.

  Spanningen boven de 250V in je huis en je hebt toevallig krachtstroom in de meterkast? (laat) de nul draad(en) in de meterkast controleren.
  Te lage spanning? Controleer bedrading / stopcontact / lasdozen op (half)losse verbindingen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top