Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 27
 1. #1

  Werkbank & even voorstellen

  Dag beste forumleden,

  Ik zal me ook even voorstellen. Ik ben Nico, ik woon in België en werk wel graag met hout. Gezien ik in het centrum woon en maar een kleine werkplaats
  heb, ben ik al even aan het nadenken over het maken van een aanpasbare werkbank. Na veel zoeken ben ik bij de Paulk workbench uitgekomen. Ik heb dit
  als basis genomen en hierop verder gebouwd. De werkplaats zelf is 2,40m op 3,80m.

  werkbank_totaal.jpg
  Dit is hoe de werkbank er in het totaal uit moet zien.
  werbank_detail.jpg
  Dit is een eerste detailtekening van de grote werkbank. Dit is gewoon een kopie van de Paulk workbench, met daaronder een soort schuif die je kan uittrekkken
  en daarop telken een extra stukje werkbank kan monteren. De losse modules zijn 40cm x 40cm. De bedoeling is dat er ook losse modules zijn, waarin of waarop
  machines bevestigd zijn.

  Al meteen enkele vragen :
  - Is een multiplex van 15mm voldoende? Maakt de soort multiplex iets uit?


  Laat jullie opmerkingen of vragen maar komen. Alles is nog aan te passen.

  Gr Nico

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Welkom op het forum Nico, in plaat materiaal zit kwalitatief en financieel veel verschil, ik zou zeker niet voor een goedkope oplossing gaan. Als het goed is maak je een werkbank maar een keer.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  Welkom op het forum!


  Fons

 4. #4
  Welkom op het forum!

  Zoals Pel aangeeft is het niet verstandig om het goedkoopste multiplex te pakken. In dit plaatmateriaal zitten veel knoesten/kwasten en andere defecten die vaak kapot springen als je gaat zagen en boren. Ik heb een paar weken geleden een houten kerstboom gemaakt van dit spul. Het viel me op dat het snel enorm krom trekt en dat er soms lagen dubbel en over elkaar heen zijn geperst. Oftewel geen succes voor een werkbank denk ik.

  Ik koop zelf multiplex van de plaatselijk bouwmaterialen handel. Ik pak eigenlijk altijd hardhout multiplex, is vaak goedkoper dan populieren en beuken geloof. Weet trouwens niet of het FSC hout maar dat zegt natuurlijk ook niet alles. MDF, spaanplaat en dat soort dingen is sowieso niet aan te raden maar dat was misschien wel duidelijk. Als je tijd hebt vind ik het altijd leuk om een bouwverslag te zien. Over een paar weken hoop ik zelf ook een werkbank te maken, wie weet kan ik er dan wat van opsteken!

  Overigens vind ik aparte modules wel interessant, helemaal hoe dit stevig aan de rest verbonden kan worden met het uitschuif gedeelte.
  Tijd voor een ''wijze'' quote:
  ''Alleen de domme ruimen op, de geniën overzien de chaos...''


 5. #5
  Via de plaatselijke leverancier kom ik uit op lauan multiplex. Is van rode hardhoutsoorten gemaakt. Mij lijkt deze wel geschikt in 15mm. Ik zal zeker
  een bouwverslagje bijhouden.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2015
  Locatie
  Harelbeke,Belgie
  Berichten
  356
  ben benieuwd naar je materiaalkeuze ..ik zit met hetzelfde dilemma .. blijkbaar is meranti multiplex nogal standaard in belgie .. maar ik vind de yellow pine die ze in usa gebruiken mooier ..( lichter van kleur )Enige wat ik hier vond ik de lokale dhz was grenen multiplex https://www.dropbox.com/s/h36r614us4...14.13.jpg?dl=0Maar die platen zijn B keus en nie altijd vlak enzo ..

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Goed idee!

  Ik weet niet of de draagkracht van de ladegeleiders voldoende is om de losse modules te dragen. Ik zou overwegen daaronder uitklapbare poten te maken aan het uiteinde.

  De losse modules zou je met spansluitingen van bijv. aanhangers aan het vaste gedeelte kunnen klemmen. Die spansluitingen worden bij aanhangers gebruikt om de kleppen opzij en achter vast te zetten. Je zou ze door de openingen in de modules kunnen bedienen.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  1.000
  Het basisidee van de Paulk Workbench en de daarvan afgeleiden is de 'torsion box' — je verkrijgt een flinke stijfheid bij een relatief laag gewicht bij gebruik van dun materiaal door de verhouding tussen hoogte tussen boven en onderblad en de ruimte tussen de schotten. In jouw ontwerp is daarvan nauwelijks sprake. Een betere opzet zou zijn om een soort bovendoos van 20 tot 30 cm 'dik' te maken die een echte torsion box vormt en dan de elementen eronder te integreren in de draagconstructie.

  Mijn Paulk is van 12 mm berken multiplex, maar ik vind populieren ook het overwegen waard, als het bovenblad maar een hardere uitvoering heeft (door bijv. hpl erop te plakken). Populieren mplx wordt veelal onder de benaming Radiata Pine verkocht (tenminst in NL).

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Hoi Bert,

  Volgens mij is de werkbank van Nico wel een torsionbox, de 'dragers' voor de modules zitten eronder. In de tekening met de uitgeschoven module is de voorkant transparant getekend om het zicht op de ladegeleider/drager te bieden.

 10. #10
  Ja klopt helemaal, hebt het transparant getekend om de werking van de dragers te kunnen uit leggen. De donker bruine kant op de tekening is de kopse kant van een multiplex plaat. Is volledige box bovenaan van 20cm dik, daaronder zitten de geleiders in een apparte box. De bedoeling is dat je door middel van draadstangen de kleine modelus kan vasttrekken tegen de torsionbox, hier moet nog wat over nagedacht worden . Ik begin volgende week met de bouw en zal zeker regelmatig foto's posten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top