Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: wOCA WERKBLADOLIE

 1. #1

  wOCA WERKBLADOLIE

  dag allemaal,

  ik heb een weekje geleden op een eiken tafelblad één woca werkbladolie gezet (kleurloos);
  echter ik ben niet zeker of dit wel voldoende bescherming zal bieden;

  wat is jullie advies? zou ik er nog een tweede laag opzetten? zoja, hoe moet ik dat doen? licht opschuren/ grof opschuren, niet opschuren...

  of zou ik er nog iets anders bovenop zetten? iemand sprak mij van woca hardwax oil...

  alvast bedankt,

  joris

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  999
  Bij olie mik je op verzadiging van het houtoppervlak. Meerdere lagen dus, tot het niet meer opneemt. Tussenschuren is in principe onnodig. Ik gebruik vaak was als eindlaag, die ik dan met fijne staalwol inbreng.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Normaal gezien staat het op de verpakking, gewoonlijk voor hardhout zijn 2 lagen voorgeschreven. 3 bij zacht hout. Tussen schuren hoeft normaal gezien niet tenzij de eerste laag niet goed afgeveegd is en ruw aanvoelt.

 4. #4
  bedankt voor de reactie. op de verpakking staat inderdaad dat de handeling (inolieën) herhaald mag worden binnen de 30 minuten na aanbrengen van eerste laag;
  maar het probleem is dat ik de olie heb laten uitharden (nu week geleden) en weet dus niet wat ik moet doen om een tweede laag aan te brengen.

  mvg,

  joris

 5. #5
  gewoon opbrengen. Het zal duidelijk minder goed indringen dan als je meerdere lagen nat in nat had aangebracht, maar dan nog kun je blijven doorgaan tot het oppervlak niks meer opneemt, en dat weet je pas als je dat punt bereikt. Steeds aanbrengen en na 15 minuten het overtollige olie wegvegen. Heb je de indruk dat je (bijna) net zo veel wegveegt als je had opgebracht dan is het hout wel verzadigd..

  In principe niet langer dan 15 minuten laten zitten zonder wegvegen, anders gaat het OP het hout uitharden en dan krijg je onaangename plakkerige vlekken. Kennelijk is dat bij jouw eerste laag geen probleem geweest - dat komt dan ongetwijfeld omdat het hout alles meteen opnam. Ook dat is al een indicatie dat het best zinvol is om ook nu nog door te gaan met olie aanbrengen.

 6. #6
  Ik denk dat Joris bedoelt dat hij de olie OP het hout heeft laten uitharden. Dan is het toch beter om met schraapstaal en schuurpapier de laag op het hout weg te nemen en dan verder gaan zoals Henk beschrijft.
  vriendelijke groeten,

  Ronald Kanne


  www.ronaldkanne.nl
  www.dehoutdraaierij.nl

  facebook.com/ronaldkanne

 7. #7
  Ronald, ik lees dat niet. En als hij 1 laag op eiken heeft aangebracht verwacht ik dat dat helemaal is ingetrokken (en dus in het hout is uitgehard). Maar als er uitgeharde olie óp het hout ligt dan is schrapen/schuren zeker noodzakelijk voordat er een nieuwe laag wordt aangebracht.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top