Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Hallo!

  Bijgaand een schetsontwerp van een meubel. De lange horizontale platen zijn 22 mm dik en wil ik zelf fineren met notenfineer, ook de kopse zijden. Dit omdat ik maar gefineerd noten kan kopen van 19 mm. Ik kan uiteraard ook de horizontale platen uit 19 mm maken maar dit is optisch te dun.

  Daarnaast zoek ik een manier om de ronde hoeken te maken. Ik heb laten varen om dit gefineerd te maken. Ik kan me dit simpel niet voorstellen hoe ik dit moet aanpakken.

  Wat ik nu probeer is uit een massief stuk noten (72x90x450 mm) de krommingen (binnen- en buitenbocht) met zaagtafelsnedes ruw eruit te halen en dan te gaan schuren.

  Vragen:
  1. Wat vinden jullie van deze aanpak?
  2. Ik kan bij de Arnhemse Fijnhout Handel het noten kopen maar niemand anders (tot zover) heeft deze maten. De 4 stukken gaan me bij AF 265 euro kosten
  3. Gaan de massieve stukken niet werken=

  Ik hoor graag jullie reactie!

  Groet,

  Vincent

  Attached files 1 audio_video meubel.PDF (488.9 KB)

 2. #2

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Hoi Vincent,

  Mooi plan, maar volgens mij maak je het jezelf te moeilijk.

  • Gebruik voor de horizontale stukken 2 platen van 11mm die je ruggelings tegen elkaar lijmt;
  • Werk de kopse kanten af met een lat noten;
  • Maak de ronding niet uit een massief stuk noten maar uit taps toelopende balkjes die je vervolgens netjes in vorm raspt en schuurt.


  Je voorkomt dan het zelf fineren én je vermijdt het weggooien van pakweg de helft van een (hopelijk) mooi stuk massief noten van fikse afmetingen.

  Succes!

  Arthur

 3. #3

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Arthur! Wat goed dat je reageert! (ik ben er voor het eerst vanavond)

  Ben ondertussen weer wat verder gevorderd vanavond en kom er net achter dat de kopse zijden van de massief noten hoeken uiteraard ook echt kops hout zijn, maar de zijden van de horizontale platen dit niet zijn met het fineer wat ik erop wil plakken.

  Dit gaat waarschijnlijk niet mooi worden.

  Ik vind je oplossing met tabse stukken heel realistisch, maar dit is wel zichtzijde en daar zie je met jou oplossing dan dus ook de tabse deeltjes zitten (incl. het bovenstaande verhaal over het kopse, massieve hout versus de fineer voor de platen)

 4. #4

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Mal (met de binnendiameter van de dikte van de plank) en een contramal (met de buitendiameter van de plank) maken. Verschillende lagen buigbaartriplex/ vliegtuigtriplex ertussen (tot je de juiste dikte hebt). Lijmtangen erop, zagen, klaar.

  Als het niet helemaal duidelijk is, wil ik morgen wel een schetsje maken.

 5. #5

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Volgens mij zei ik niet helemaal wat ik bedoelde: aan de vóórkant van de dubbele plaat kan je een lat noten lijmen.

  Renault's oplossing werkt ook, maar die is in jouw geval niet zo heel simpel omdat je in de kromming nog een dikteverloop hebt zitten. Aan de zijkant van de ronding heb je meer lagen triplex nodig dan bovenop.

  Arthur

 6. #6

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Ronde hoek??????????????????

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  ...misschien een beetje brutaal maar heb je nog noten hout nodig? ik heb nog steeds grote aantallen balkjes 40x40mm ruw met lengte's van 40 cm....haha..soms ben ik net zo;n marktkoopman

  rick

 8. #8

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Vincent,

  Is het gelukt om de ronde hoeken te maken volgens je ontwerp? Overigens, mooi meubel! Had mijn tekening kunnen zijn, ik loop ook met de gedachten rond om een dergelijk "wandmeubel" te gaan maken.

  Ben benieuwd naar je ervaringen tot nu toe.

  Groet,
  Marco

 9. #9

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Beste Vincent,

  ik weet niet of je vraag nog steeds van toepassing is maar ik las je berichtje nog eens goed door en kwam op een idee.

  Voor mijn studie heb ik een aantal onderdelen van een bijzondere trap moeten maken en hierbij kon ik kiezen tussen een wrongstuk en een kuipstuk maken. Nu komt het kuipstuk wel een beetje overeen met jou bocht. Ervan uitgaande dat je massieve stukken hout gebruikt;

  Het maken van deze binnenbocht doe je door het werkstuk meerdere malen schuin over de cirkelzaag te halen. Met behulp van latten die op het blad zijn vastgeklemd maak je een strook waar je werkstuk telkens door heen gedrukt wordt. Na elke zaagsnede draai je het zaagblad telkens iets omhoog en zaagt/freest dus zodanig het overtollige hout weg. Bedenk wel dat je dan het spouwmes moet demonteren anders lukt het niet.

  De buitenbocht moet je dan op maat schaven en schuren.

  Ik heb gezocht naar een afbeelding maar deze kon ik niet vinden. Misschien dat je iemand kunt vinden die ooit zo kuipstukken heeft moeten maken, die kan je het haarfijn uitleggen.

  Het is maar een idee.

  Succes in ieder geval!

  Gr. G.A.V.

 10. #10

  Re: Noten meubel - hoe maak ik de ronde hoeken?

  Als je op internet zoekt naar de video's van T-chisel hoe hij een Bombe secretaire bouwt, en je vindt dan de juiste video in de reeks van 100 of zo, en je kan zijn humor waarderen, dan vind je een hele duidelijke omschrijving hoe hij de bolle zijwanden uit een stuk massief mahonie haalt. Inderdaad eerst met de zaagtafel zoveel mogelijk weg halen, daarna gaat hij met een bolle schaaf (zelfgemaakt van een oude houten schaaf) aan de slag en ten slotte met schapers om het mooi glad te krijgen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top