Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 29
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2015
  Locatie
  Harelbeke,Belgie
  Berichten
  356

  Paulk Inspired Workbench

  Even topic uitgesplit ..Ik ben dus van plan om binnenkort een PaulK inspired workbench te maken ..Aangepast aan de plaats die ik er voor heb .. en hij moet niet mobiel zijn .Eerst wat ik afvraag is materiaal keuze .. hij gebuikt PlyWood 1/2" .Dus in Belgie/Nederland Multiplex 12mm .. maar daaar heb je ook soorten in .. (welke houtsoort er in gebruikt wordt ) in de DHZ heb je meestal maar 1 soort ..Als je dan kijkt de MFT tafel van festool is met MDF blad met bench gaten .. maar de hele bank in MDF maken .. lijkt me toch niet zo een goed idee ..Ander optie die mss te overwegen is .. betonplex als toplaag .. Graag pro's & contra's :-)
  Laatst gewijzigd door kitt1977; 06-12-15 om 23:48.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2010
  Locatie
  Keerbergen, België
  Berichten
  626
  Ben ook al lange tijd aan het overwegen om deze werkbank te maken.
  De meesten gebruiken berkenmultiplex, maar dit is vrij duur, zeker aangezien je zo'n 5 platen nodig hebt.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  998
  De mijne is van berken multiplex 12 mm gemaakt. Berken heeft m.i. de goede verhouding tussen gewicht en stijfte. Voor de schragen à la Paulk vind ik 12 mm in de praktijk iets te dun; ik ga die van mij denk ik verstevigen omdat ze iets te veel doorbuigen. Het kan ook zijn dat ik 'echte' poten maak, aangezien mijn Paulk niet buiten mijn werkplaats gebruikt wordt.

  Ik zou geen betonplex gebruiken. Is vervelend materiaal om te bewerken en te zwaar. Als je het blad 'beter' wilt maken kun je er altijd nog hpl opplakken.

  Wat betreft de prijs: je hoeft geen B/BB te gebruiken, het mag ook wat minder van uiterlijk zijn. Scheelt in de prijs. Ik heb wel de mooiere gebruikt en was iets van 225 euro kwijt, als ik het me goed herinner. Afgewerkt met lijnolie.

 4. #4
  Ik heb hem gewoon van 12mm multiplex gemaakt direct van de Hornbach. Werkt prima. MDF is erg zwaar en betonplex is duur. De tafel is stevig genoeg. Wij hebben er met 3 man op gestaan zonder problemen. Ook de schragen zijn van 12mm.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2015
  Locatie
  Harelbeke,Belgie
  Berichten
  356
  Yep ik ga idd wel voor multiplex 12MM gaan .. maar ik ga die niet op schragen zetten .. wss met balkjes een kaderment maken en daar dan later eventueel nog lades/kastjes in voor storage .. Ben er alleen nog niet uit hoe groot ik die maak .. 120x240 cm is wat groot .. denk eerder 120 x 150 of 120x200 te doen .. heb maar klein werkplaatsje .. ( garage voor 2 auto's achter elkaar )TylerDIY is beetje wat ik ongeveer wil maken : https://www.youtube.com/watch?v=Erlqzta6encGa er wel de gaten in maken voor benchdogs Iemand een idee wat multiplex 12mm zoal kost ? Ik vrees dat ik hier maar één soort vind in dhz .. en die is nogal bruinig .. nie zo mooi als die in filmpjes van Paulk / JayBates / TyelerDIY ..

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  998
  Berken multiplex 12 mm B/BB kost 26–30 euro per m2, ex BTW, dus iets van 97 tot 113 per plaat. Had ik toch iets anders in het hoofd…
  CP/CP is een stuk goedkoper, rond de 16 per m2, dus 60 euro per plaat… (Prijsniveau 2014, groothandel.)

 7. #7
  Ik begin dit weekend aan mijn Paulk werkbank. ik ga voor 2 stuks van 60x175 in multiplex 12mm en de schragen in 18mm.
  In de ene wil ik een freestafel maken en in de tweede ruimte voor de afkortzaag. Aan beide samen wil ik dan mijn tafelzaag hangen.

  Wat betekent die B/BB en CP/CP juist?

  Eens opgezocht en de platen die ik besteld heb zijn "Standaard Multiplex WBP - Hardwood - Lauan - Meranti BB/CC"

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  998
  • B: Ongevoegd, opgepropt, tweezijdig geschuurd. Kleine open noestjes mogen voorkomen. Kleine kopscheurtjes en enige miskleur vormen geen reden tot afkeuring. Geschikt voor blank lakwerk.
  • BB: Gepropt, 2 zijde geschuurd. Goede doorsnee kwaliteit. Aan beide zijden geen uitgevallen noesten. Grove gebreken zijn vervangen door ingezette stukjes. Geschikt voor schilder- en fineerwerk.
   WG: Als BB, alleen zijn uitgevallen noesten wel toegestaan.
  • S: Opgepropt, wel gevoegd, willekeurig aantal gesloten noestjes. Miskleur geen reden tot afkeuring.
  • CP: Geschuurd en gepropt, waarbij soms twee proppen voor een kwast zijn gebruikt, naast bruin kernhout kunnen voorkomen: grotere vaste noesten, kopscheurtjes en kleine technische gebreken. Geschikt om over te plakken met onder meer Duropal.
  • C: Ingezette stukjes, open en gesloten noesten. Miskleur en overlap (over elkaar geplaatste fineerlaag in de kern) zijn toegestaan.

 9. #9
  Ik heb deze variant gemaakt: http://www.woodworking.nl/showthread...e-opbergrekken.

  Met een MDF top dus, want dat werd als "experiment" al duur genoeg onder de CNC. De "rest" is van 18mm underlayment. Ik ben er, nu een half jaar later, nog steeds erg blij mee!

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2015
  Locatie
  Harelbeke,Belgie
  Berichten
  356
  Ziet er nie slecht uit !ik twijfel dus idd nog over de toplaag .. CNC zal niet echt optie zijn ..Ik zie dat je geen pockethole gebruikt hebt ? maar extra balkjes om te schroeven ?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top