Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Parallel aanslag invalzaag

  Na de tips van Seb & Jimbo te hebben gelezen dacht ik van zelf eens aan de slag te gaan en een parallelaanslag te maken voor mijn invalzaag.

  In de geleider van Makita past net geen M8 bout en een M6 bout is te klein, dus heb ik van een M8 bout 1 zijkant wat afgeslepen zodat deze perfect in de gleuf van de geleider past
  DSC01206 (1280x853).jpg
  Daarna in een stuk MDF een groef gefreesd zodat deze over de geleider past. Van dit stuk MDF daarna 4 latten gezaagd van een 7-tal cm breed en een gat van 8 geboord voor de bout
  DSC01208 (1280x853).jpg
  In elke lat heb ik dan een gleuf van 6 gefreesd en stop gemaakt met een bout van 6 die in die gefreesde gleuf schuift. Met een vleugelmoer kan ik die vastzetten op de juiste lengte.
  DSC01211 (1280x853).jpgDSC01210 (1280x853).jpg
  Zo heb ik 4 stuks als deze voor als ik mijn 2 geleiders van 140 aan elkaar vastmaak.
  DSC01212 (1280x853).jpg
  Nu kan ik er 1 op de gewenste lengte afstellen en er dan de rest omgekeerd opleggen en op exact dezelfde lengte afstellen (tip van Jimbo!)
  DSC01213 (1280x853).jpg
  Klaar voor gebruik Eén minpuntje (voorlopig) is dat mijn invalzaag niet meer op maximale diepte kan door die vleugelmoer om de aanslag op de geleider vast te maken. Het motorhuis stoot tegen de vleugelmoer.
  DSC01214 (1280x853).jpg
  Voila, tips of aanpassingen zijn welkom en misschien heb ik hiermee iemand geholpen om er zelf te maken.
  Laatst gewijzigd door Fluo; 06-12-15 om 07:59.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.656
  Ziet er prima uit, dat ga ik ook namaken en de tip van Jimbo is top!
  Mvg,
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

 3. #3
  Prima idee, staat op mijn todo list.
  Ik zit even over de vleugelmoer te denken, ik denk dat ik die iets anders op ga lossen, ik heb M8 moeren die hiervoor gemaakt is, T-track moeren, en voor de vleugel een paar vleugels aan de kop van een M8 bout lassen. Die kun je dan heel plat houden, als je het nog platter moet hebben kun je zelfs een verzonken M8 inbus boutje gebruiken.
  T Sleufmoer cnc aluminium profiel.jpg
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 4. #4
  Goed idee! Dank voor het "delen", ik ga deze ook maken.....

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.293
  Je kan overwegen om aan het eind een plaatje van 3mm aluminium te gebruiken. Dan zakt de vleugelmoer een stukje om het motorhuis vrij te laten lopen.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2010
  Locatie
  Balloërveld (Dr)
  Berichten
  926
  Netjes gemaakt!
  Een eventuele aavulling zou kunnen zijn;
  Monteer over de geleiders een plakmeetlint, waarbij je dan de afstand bij de afstandhouder kan aflezen.

  Groet,
  Jan

 7. #7
  Top gemaakt Fluo, sorry dat ik je geen extra foto's kon bezorgen. (toestel werkt nog steeds niet).
  Als ik 1 opmerking mag geven, persoonlijk zou ik ze eerder uit multiplex gemaakt hebben. Dat lipje die boven de lat komt, waar die dan met de bout en vleugelmoer vastgemaakt word aan de geleider, dit is een zwak punt, ik vrees dat de mdf het vlug zal begeven (je heft snel eens de geleiderail op door de 2 parallelgeleiders vast te nemen als je bezig bent...)
  mvg, seb

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.293
  Dat zou je kunnen ondervangen door naast de sleuf door-en-door aan weerszijden een ondiepe sleuf te frezen, waarin dan een stukje U-profiel grijpt in plaats van het ringetje onder de vleugelmoer.

  Dat u-profiel zou dan ook een mooie afstandsindicator kunnen zijn voor een meetlint dat je bovenop plakt. Als aan de kopse kant de verbinding met de rail dan met een plaatje aluminium wordt gemaakt en je voorziet dat van een paar sleufgaten dan kan je daarmee meteen het meetlint 'ijken'.
  Laatst gewijzigd door houtenklaas; 06-12-15 om 19:19.

 9. #9
  Bedankt voor jullie reacties en tips. Ik heb deze snel in MDF gemaakt als prototype. Bedoeling is om er nu uit te leren door te gebruiken en daarna inderdaad te verbeteren in multiplex

 10. #10
  Vandaag een replica gemaakt van deze parallel aanslag. Het zaagwerk en gaten is reeds gebeurd. Nu vroeg ik me af als er in tussentijd reeds aanpassingen zijn uitgevoerd met betrekking tot de vleugelmoeren?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top