Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 12 12311 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 120
 1. #1

  Een "raar" freestafeltje.

  Vandaag eindelijk verder met de bouw van een "raar" freestafeltje. Zoals in een ander topic al vermeld slaat het "rare" op de mogelijke verstelbaarheid van de freesunit. De freesmachine gaat niet enkel op en neer kunnen maar ook vooruit en achteruit, en als kers op de taart word het ding ook schuinstelbaar van verticaal naar horizontaal (= 90°)
  Deze maal heb ik geen tekening gemaakt, enkel een paar schetsen om alle mogelijke pijnpunten al eens tegen het licht te houden.
  De meest bewerkelijke klus, de houten schroefspindels, had ik al een paar maanden geleden geklaard, daarom kon ik nu verder met het maken van de nastelbare glijbanen waar de unit komt tussen te lopen. Nastelbaar omdat de schuifbeweging spelingvrij moet gaan werken. Heb er nu al een paar jaar (werk)ervaring mee bij de kruistafel op de draaibank en het concept werkt in de praktijk uitmuntend, geen reden dus om dit onderdeel anders te bouwen.
  De vier glijbanen worden uit een paar stukken droog Esdoorn gemaakt, de stellatten worden terug uit pvc gezaagd, in combinatie met een laagje lijnolie levert dit een vlot schuivend geheel op
  Deze latten zijn nu geprofileerd en alle gaten voor het plaatsen van de rampamoeren zitten er ook in, inclusief een klein schuin randje, zo draaien de rampamoeren er vlot in.
  Volgende week verder met de andere schuivende delen (Berken multiplex 18mm) dan ik daarna de spindels inbouwen.

  Om de bouw chronologisch te laten zien start ik met een paar "oude" foto's en vervolg dan pas met nieuw materiaal

  Dit spreekt wel voor zich.
  CIMG4679.jpg

  Idem hier.
  CIMG4681.jpg

  HET plan, gelukkig kan ik er zelf aan uit
  CIMG5109.jpg

  Het word deels een soortement kruistafel, maar dan verticaal geplaatst.
  CIMG5103.jpg

  Bij elke glijbaan kan ik de dikte regelen, in de breedte hoeft slechts bij 1 van de 2 regelbaar te zijn per stel.
  CIMG5112.jpg

  Alle boringen klaar voor het plaatsen van de moeren.
  CIMG5111.jpg

  Plaatsen met de machine, een fluitje van een cent.
  CIMG5114.jpg
  Laatst gewijzigd door tuoh; 27-11-15 om 16:40.

 2. #2
  Mooi project, ga ik volgen! Stellatten uit pvc komt nog denk ik...begrijp ik nog niet.

 3. #3
  Ik kijk met grote belangstelling.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.566
  Beste touh,
  Ik hoop dat je het voor de gewone doe-het-zelver allemaal begrijpelijk maakt met héél veel plaatjes en/of filmpjes.
  Want ik ga dit weer met grote belangstelling volgen.
  Mvg,.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 5. #5
  Sinds de trapdraaibank volg ik jouw bouwsels want het is of erg ingenieus of vol met verassingen dus altijd iets om van te leren.
  Ben benieuwd hoe het eindresultaat gaat worden.
  Laatst gewijzigd door willem1958; 28-11-15 om 13:35.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Kijk dat is nou het voordeel als jezelf draad kunt snijden op de draaibank, ben benieuwd naar het resultaat met zoveel mogelijkheden? succes tuoh.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 7. #7
  Erg benieuwd naar het vervolg.....ziet er weer erg doordacht uit!

 8. #8
  Leuk project. Ik ga dit ook met veel interesse volgen. Nog wel een vraag, wat voor meerwaarde heeft het dat je de frees ook voor of achteruit kan verstellen. Heeft de geleider deze functie niet al? Of denk ik nu verkeerd.

 9. #9
  Oei oei, nu de verwachtingen zo hoog gespannen zijn zal ik alle zeilen moeten bijzetten om teleurstellingen bij de volgers te vermijden begrijp ik
  Tijdens de klus zal het fototoestel nooit ver weg zijn, zal trachten om nog meer dan anders foto's te nemen en te posten, blijkbaar krijgen jullie er maar niet genoeg van om prentjes te kijken

  @Jelmer, de grootste meerwaarde komt te zitten in de draaibare freesmotor van verticaal naar horizontaal, dit heeft als gevolg dat bij een horizontale stand de motorunit achteruit moet kunnen anders moet de uitsparing in de freestafel te groot worden. Maar als de motor dan toch voor- en achteruit kan hoef ik ook geen pasringen meer te maken om de opening in de tafel te vergroten of te verkleinen (dit naargelang de gebruikte freesdiameter)
  Bij een verticaal staande freesmotor en dito freesje kan ik nu eenvoudig de hele unit naar voor draaien om de opening tussen freesje en tafel te verkleinen, geen geklooi meer met diverse diameters pasringen. Daarom ook dat ik de opening in het blad niet rechthoekig of rond ga maken, nee, deze uitsparing krijgt de vorm van een afgeronde driehoekige punt Dit in combinatie met de verplaatsbare unit laat mij toe om de opening tussen blad en frees altijd zo klein mogelijk te houden.
  Het grootste pluspunt van een kantelbare freesunit is de meerwaarde die je zo aan quasi elk freesje kan meegeven, je krijgt een veelvoud van mogelijke profielen ter beschikking zonder ook maar één freesje bij te kopen
  Al deze overdenkingen waren mijn drijfveer om met dit project te starten, of het er ook allemaal gaat uitkomen? De toekomst gaat het binnenkort wel uitwijzen, maar ik heb er alleszins een goed oog in

  Wat niet op de schets staat is de toekomstige opstelling, waar plaats ik dat ding tijdens een klus? en hoe zet ik het vast tijdens het werken ermee? Wel, de stelplaats word ook een onuitgegeven lokatie denk ik, namelijk het bed van mijn kopdraaibank. Reden? de juiste werkhoogte, drie zijden makkelijk toegankelijk, snel vast te klemmen in de groef voor de leunspaanhouder, allemaal pluspunten op deze plaats

 10. #10
  Nu is het me duidelijk. Dank daarvoor. Te simpel eigenlijk, maar met een grote meerwaarde op de freesmogelijkheden.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top