Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Acryl vernis op ruw hout ...

  Ik heb net mijn eerste meubel in massief eik gemaakt. Ben er toch wel tevreden over en heb het mooi glad geschuurd.
  Nu wil ik het vernissen met matte acryl vernis (van Linitop ter extra informatie). Gelukkig heb ik eerst geprobeerd op een proefstukje, want na het aanbrengen van de eerste laag vernis zwelt/verandert het hout in die mate dat het glad geschuurde oppervlak transformeert tot een oneffen oppervlak met diepe (zo voelt het toch aan) groeven.
  Is dit normaal en moet ik het oppervlak na de eerste laag opnieuw glad schuren? Of ligt het aan de kwaliteit van de vernis?
  Alle advies is welkom.

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Is die acryl vernis op waterbasis? Ik vermoed het wel omdat je aangeeft dat de houtvezels opzwellen. Als je hier mee wilt werken kun je waarschijnlijk beter eerst het eiken met een kwast met water instrijken, de opgewelde vezels weer schuren voordat je de vernis opbrengt. Ook dan is het misschien nog nodig om tussendoor te schuren. Wees wel voorzichtig bij eiken met water en ijzer, want dat geeft blauwe vlekken. Dus geen kwast met metalen delen gebruiken of met een schraapstaal in vochtig hout werken.

  Succes!
  Fons

 3. #3

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Dat is toch heel gebruikelijk? Bij mij gebeurd het ook altijd als ik Glitsa gebruik. Gewoon even met fijn schuurpapier licht schuren.

 4. #4

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Gewoon even met fijn schuurpapier licht schuren volstaat echt wel niet. Het hout is zodanig geribbeld dat het serieus geschuurd moet worden om terug glad te krijgen.

 5. #5

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Ok, dat klinkt wel ernstig. Wordt het na een tijdje niet beter als het vocht opgedroogd is?

 6. #6

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Gisteren vernis aangebracht, zal vanavond eens controleren.

 7. #7
  Athanor
  Guest

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Heb je nu al eens gekeken of het een watergedragen vernis is?

  Fons

 8. #8

  Re: Acryl vernis op ruw hout ...

  Jawel, waterdragende vernis. En jouw tip blijkt een goede te zijn Fons.
  Bedankt!
  P.

 9. #9
  Gelukkig wordt nu in dit forum gesproken over acryl vernis. (acryl is altijd op waterbasis, soms zelfs verdunbaar met water)
  Ik maak nu al een tijdje Intarsia stukjes van verschillende hout soorten en was nooit echt tevreden over het vernissen.
  Voor de natuurlijke gekleurde houtsoorten is vernis op oliebasis uitstekend, doch de lichte houtsoorten worden hiermee geelachtig wat ik niet wil.
  Wat wit is, moet wit blijven.
  Hierdoor behandel ik mijn werkstukken de laatste tijd steeds meer met Rambo Panser vernis Acryl hoogglans en uiteraard transparant.
  En ja, heb ook gemerkt dat ik na de eerste laag weer flink moet schuren alvorens de volgende laag aan te brengen.
  Dacht echt dat het kwam door mijn Rambo beits, wat niet de originele is maar een goedkopere variant want de originele is moeilijk aan te komen en moet ook vrij prijzig zijn.
  Maar na drie lagen ziet het er toch fantastisch uit.
  Waarom wil of kun jij jou meubel niet vernissen op olie basis ? Het is toch eiken en dat lijkt mij veel mooier en beter dan met acryl.
  Jan www.rubenwoods.nl
  Laatst gewijzigd door FrecledBee; 19-03-14 om 02:59.

 10. #10
  Zelfde probleem,zeer fijn geschuurd alles prima, grondlaag aangebracht op eikenhout alle vezels waren terug opgeruwd,afgeschuurd met korrel 280 resultaat terug fijn. eerste laklaag aangebracht terug opruwing van de vezels, tweede laag aangebracht zelfde resultaat.Vroeger als ik werkte met verven niet op water basis geen probleem.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top