Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Zwaluwstaart

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Zwaluwstaart

  Ik zou met de hand zwaluwstaartverbindingen willen proberen. Hier is ongetwijfeld al veel over gepost, maar wegens het te veel voorkomen op dit forum van het woord zwaluwstaart lukt een zoekactie hierop niet.
  Kan iemand mij zeggen welke (afteken)hulpstukken, welke soort zaag, etc. ik hiervoor nodig heb? Met welke soort hout ik best begin te oefenen?
  Alvast bedankt!

 2. #2

  Re: Zwaluwstaart

  Op het forum zou ik niet weten, maar op Internet is er heel veel over te vinden. Zoek maar eens onder "dovetail". Bijv. op youtube zijn er verschillende videos.

  Aftekenen gaat ook zonder afschrijfhulpje, maar ik gebruik er zoeen: http://baptist.nl/webwinkel_product....68&detail=true
  Een hele kleine blokhaak is ook handig omdat je met een normale haak gauw in ruimtenood komt bovenop zo'n plankje. Maar het geheel lukt dus ook wel met een zweihaak en een blokhaak. De schuine hoek hoeft niet heel precies, omdat je het andere plankje aftekend met behulp van het eerst gezaagde plankje. Je moet wel netjes haaks zagen, dus een blokhaak is wel belangrijk.

  Als zaagje is de Veritas http://baptist.nl/webwinkel_product....52&detail=true een hele goed voor niet teveel geld. Als je liever met japanse zagen werkt heeft baptist ook genoeg aanbod, maar daar heb ik geen verstand van.

  Om na het zagen niet alles weg te hoeven steken met beitels is een figuurzaag met grof blad wel handig.

  Dan nog goed scherpe beitels. Vooral ook eentje met goed afgeschuinde zijkanten. Niet zo'n grof ding uit de bouwmarkt, want daarmee kom je niet goed in de hoekjes.

  Als hout: Whatever er in je stapel overschot ligt, liefst niet al te knuppelhard. Je kunt het jezelf wel makkelijk maken door 1 deel uit grenen te maken, als je daarin de staarten een fractie te groot maakt, worden ze nog een beetje samengeperst en past het al snel heel mooi.

 3. #3

  Re: Zwaluwstaart

  Hier vind je een paar dovetail videos. Sommige mensen kunnen T-chisel niet uitstaan, maar ik vind hem geweldig :lol:

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: Zwaluwstaart

  http://baptist.nl/webwinkel_product.asp ... etail=true
  Is dit niet handiger? Dit lijkt mini blokhaak en zwaluwstaarthulpstuk in 1. Heb ik geen 1:8 nodig als ik voornamelijk met hardhout werk?
  Bedankt!

 5. #5

  Re: Zwaluwstaart

  Ja die ziet er handig uit :P

  De preciese hoek maakt niet uit. Een zwaluwstaart in hardhout is gewoon sterk genoeg. De oude rotten tekenen helemaal niets af en zagen op het oog.

 6. #6

  Re: Zwaluwstaart

  Ik kom uit bij de Veritas zadelhoek. Hoe gebruik je die als zwaluwstaart hulpstuk?
  Zelf heb ik die zadelhoek namelijk ook, ontzettend fijn ding, maar ja. Dat zwaluwstaart tekenen met het ding snap ik niet :P .

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: Zwaluwstaart

  Deze is nog veel handiger:

  http://baptist.nl/webwinkel_product....02&detail=true
  Ook in een versie voor zachthout te krijgen.

  Ed

 8. #8

  Re: Zwaluwstaart

  Hoi Bram.

  Wat je nodig hebt is een potlood, afteken mes, kruishout, zweihaak, zaag, beitel en hamer.
  Kies een degelijke houtsoort om te beginnen, laat je niet verleiden tot bouwmarkt hout maar oefen op een stuk beuken, eiken esdoorn oid. In zacht hout (in combi met niet heel scherp gereedschap) vliegen de splinters er af waardoor je wel snel maar geen fraai resultaat bereikt.


  Teken waar het kan af met een mesje, niet diep maar licht inkrassen. Als je een scherpe beitel hebt valt deze in je snijlijn en werk je zuiver op maat. Verwijder kleine beetjes per keer en gebruik de hamer enkel voor een licht tikje.

  Succes

  Sander

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top