Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 2 van de 3 EersteEerste 123 LaatsteLaatste
Resultaten 11 tot 20 van de 22
 1. #11
  Even een oud draadje ophalen.
  In wat voor hoek worden vlakbankbeitels normaal geslepen?

  Ik ben nu in het bezit van een slijper, maar ik twijfel over de goede slijphoek. Mijn beitels zijn professioneel geslepen op ongeveer 45 graden, maar mijn slijper doet een andere hoek.

 2. #12
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2011
  Locatie
  z.o. brabant
  Berichten
  1.932
  40 graden dacht ik.
  Welke hoek wil jouw slijper aanhouden?
  sometimes you just need a bigger hammer

 3. #13
  Die zit meer richting de 30 graden

 4. #14
  Hier wat foto's van mijn slijper. Zoals op de 2e foto is te zien, is de hoek erg anders.

  Ik wil er trouwens wel een nieuwe steen op zetten. Kan iemand me vertellen welke steen de juiste is?

  20200126_225005.jpg

  20200126_225054.jpg

 5. #15
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.786
  Ik denk dat de slijphoek afhankelijk is van de diameter van de messen/bijtel as in de machine.
  Mijn Metabo ADH260W messen heb ik na opmeten van de hoek op 45 graden geslepen.
  Ik denk dat van de meeste hobby machines de hoek ongeveer op 40 - 45 graden ligt
  Jelmer, kan je de hoek niet verstellen van dat mooie slijp apparaat?
  Mvg, .
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

 6. #16
  Nee, helaas niet. Ja, het zou wel kunnen, maar dan moet ik wat ingrijpender te werk gaan. Dan moet ik de 2 glijstangen gaan verzetten. Daarom eerst maar wat vooronderzoek over slijphoeken

 7. #17
  Dit moest je met een komsteen doen, toch? Was onlangs een topic over waar Andre (tuoh) zijn licht liet schijnen over het slijpen van vlakbankmessen.

 8. #18
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door henkverhaar Bekijk Berichten
  Dit moest je met een komsteen doen, toch? Was onlangs een topic over waar Andre (tuoh) zijn licht liet schijnen over het slijpen van vlakbankmessen.
  zoals op de eerste foto's doe ik het recht langs de steen, werk perfect, heb hem vast gezet op de schuinte zoals de vouw was.
  ps: de steen is nu mooi wit.

 9. #19
  Of je wil of niet, je zal de hoek van de vouw wel degelijk moeten aanhouden. Anders klopt de vrijloophoek niet meer! Deze MOET altijd minimaal 12° bedragen, maar beter is een 15° à 20° vrijloop.
  De "wighoek" (= hoek van de vouw) ligt vast, deze word bepaald door de diameter van de as, de "spaanhoek" (= hoek gevormd door spaanvlak en centerlijn) en de vrijloophoek.
  De som van dat alles resulteert in een optimale wighoek.
  Ga je die zelf wijzigen (stomper maken) dan gaat het schaven een stuk lastiger. Of er is kans dat er niet meer mee te schaven valt, omdat de vrijloop te klein word, of gewoon verdwenen is.
  Dus "bezint eer je begint" zou ik zeggen.

  Qua slijpsteen, materiaal en vorm, ben je een beetje gebonden aan het type machine. Hier zal een rechte steen op moeten geplaatst worden. Kies dan wel een "witte steen" van aluminium oxide.
  Best voor het in gebruik nemen met een (DIA)steendresser één hoek voorzien van een kleine afschuining, deze word na verloop van tijd vanzelf wat breder.
  Dit geeft een smal slijpvlak, wat voorkomt dat je messen gaat bol slijpen, in de lengte gezien. Wat met een breed slijpvlak snel gebeurt als je niet oppast.
  Qua werksnelheid maakt het trouwens niet uit of je op een smal of breed vlak slijpt, in het laatste geval genereer je enkel meer (ongewenste)warmte.
  Laatst gewijzigd door tuoh; 27-01-20 om 20:13.

 10. #20
  Bedankt voor het uitgebreide antwoord! Ik heb er weer heel wat termen bij geleerd. Ik moest google erbij hebben om het allemaal te begrijpen

  Ik zal de machine aanpassen aan mijn huidige schaafmessen, wat gelukkig redelijk makkelijk gaat. Ik moet de onderste glijstang wat naar beneden zetten om dezelfde positie op de steen te houden.

  Een witte steen staat in bestelling. De steen die er nu op zit is ook al vaak gebruikt zo te zien, omdat deze al een aardig schuine kant heeft. Ik vraag me nu wel af wat voor schaafmessen dat zijn geweest, gezien de flauwe hoek.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top