Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 27
 1. #1

  Welke schuurmachine kiezen?

  Hoi allemaal,

  Begin vorig jaar hebben wij een ander huis gekocht en sindsdien ben ik druk bezig dat compleet te verbouwen / moderniseren. Ik heb al heel veel stukjes hier gelezen over tips en wat voor gereedschap te gebruiken maar nu kom ik er toch niet helemaal uit....

  Ik ben inmiddels in de fase aangekomen dat ik delen kan schuren en aflakken. Nu lukt dit nog prima met de hand (glaslatten etc) maar binnenkort zal ik toch een machine moeten gaan gebruiken om de grotere dingen te schuren zoals boeidelen (houten) en deuren. Verder heb ik de smaak van het bouwen en timmeren aardig te pakken gekregen en heb ik nog een hele rij dingen die ik in de toekomst wil gaan bouwen (tuintafels, stoelen etc etc).

  Wat is nu een goede allround schuurmachine die ik kan gebruiken? Ik las hier op het forum over een Mafell UVA 115E als goede allrounder maar ook weer dat een Festool ETS 150/3 een goede basis schuurmachine is. Nu ben ik in het bezit van een Fein FFM350Q met ronde en delta schuurdelen erbij. Zou dit genoeg zijn? Of zou een vlakschuurmachine met een grotere oppervlakte toch een goede aanvulling zijn? Of toch exentrisch?

  Budget is rond de 4 a 500 max.

  Alvast bedankt voor de feedback

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik zeg het regelmatig maar voor mij is de ETS150 de basis, ik heb een heel gamma aan schuurmachines maar de ETS150 doet 90% van mijn werk.
  Alles eraan is gewoon goed, afzuiging, ergonomie, kracht, gewicht, vibratie enz...
  Als tweede komt de DTS400 maar aangezien je een fein hebt kan die ook dienen voor hoeken.

  Nu doe ik wel praktisch geen renovatie werk, dus jouw noden zullen variëren. Een vlakschuurmachine als de Mafell UVA 115E kan veelzijdiger zijn maar voor mij zijn het machines uit een andere tijd die een beetje van alles kunnen maar nergens echt het beste in zijn. Maar ik raad het zeker niet af, anderen zullen misschien een positieve ervaring hebben met vlakschuurmachines?

 3. #3
  Ik heb enkele weken geleden na wat wikken en wegen de Rotex gekocht. En omdat deze zo goed beviel heb ik de ETS 125 voor het fijn schuren er ook nog bijgekocht. Dit omdat ik met de Makita excenter teveel last van mijn polsen had. De DTS heb ik al enkele jaren geleden aangeschaft.
  Ik ben gewoon tevreden van deze machines.
  De eerste klus voor de Rotex was een geverfde poort kaal schuren. Twee keer 2 vierkante meter. Per deur ben ik geen drie kwartier bezig geweest en hen ik drie velletjes schuurpapier gebruikt.
  En ik heb geen last meer van mijn handen of polsen.
  Ook voor het schuren van blank hout lijken ze me veel zuiniger met schuurpapier. Het wordt wel bot maar loopt niet vol of raakt beschadigd zoals bij de Makita wel gebeurd.
  En geen gedoe meer met snoeren. Het plugit systeem is toch wel erg handig. Zowel bij het wisselen als het opbergen van de machine.
  Ik begin ondertussen te snappen waarom sommige zo lyrisch zijn over Festool.
  Makita (en andere gelijkaardige merken) is helemaal niet slecht, maar deze machines van Festool zijn gewoon beter.
  De afweging 125/150 heb ik ook gemaakt, maar ik heb voor de 125 gekozen omdat ik zelden grote oppervlaktes schuur. Bovendien is de ETS 125 erg licht en gemakkelijk met een hand te gebruiken.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door BenchWorks Bekijk Berichten
  Een vlakschuurmachine als de Mafell UVA 115E kan veelzijdiger zijn maar voor mij zijn het machines uit een andere tijd die een beetje van alles kunnen maar nergens echt het beste in zijn. Maar ik raad het zeker niet af, anderen zullen misschien een positieve ervaring hebben met vlakschuurmachines?
  Dit is een vraag die ik me eigenlijk onlangs ook stelde: wat zijn de voordelen van een vlakschuurmachine en wie gebruikt ze (nog)?
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 5. #5
  De Mafell is zeker een goede schuurmachine. De afname is groot, maar het resultaat is super. Wat ik ook handig ervan vind is dat je er gewoon schuurpapier van de rol op kunt zetten. Zeker voor de grovere korrelgroottes vind ik dat eigenlijk beter schuren als Abranet. Bij fijnere korrels is het andersom.
  Met een kleine schuurmachine kun je een hele deur schuren. Maar je bent wel veel langer bezig.

 6. #6
  Als het enigszins kan gebruik ik mijn bandschuurmachine van makita met meestal korrel 80 erop. Deze neemt goed af, wel opletten dat je niet te lang op een plek blijft.
  Hele fijne machine vind ik, heb hem al z'on 10 jaar. Heb overigens ook een rotex 150 maar meestal gebruik ik de makita.

 7. #7
  Ik stelde een jaar of 2 terug ook die vraag aan André (tuoh), en ik kreeg het advies om de RTS 400 aan te schaffen. Zoals gewoonlijk bij André een gouden raad
  Moet er wel bij vermelden dat ik reeds een bandschuurmachine van Makita heb, en dit schuurmachientje hier heel goed bij aansluit.
  Zoals Nol vertelt schuur ik het grote werk eerst met de Makita ( de 9402.) Voor veel klussen is dit voldoende.

  De RTS 400 is heel compact en heel licht, maar toch een werkpaardje!
  Het schuurpapier is niet zo duur en gaat heel lang mee, zeker tegenover zo'n doe-het-zelf-zaak-onding.
  Heb jaren geleden ooit zo'n trilding gekocht van powerplus hq, wat toch de beste kwaliteit van powerplus hoort te zijn. Was een dikke helft van het bedrag van de RTS, maar per schuurvelletje was ik een euro kwijt! De meerkost van de RTS heb je er dus snel uit. Bovendien zijn de prestaties van de zogenaamde H(igh)Q(uality) echt ondermaats.

  Wat ik helemaal indrukwekkend vind is dat je een binnenhoek ook perfect kunt schuren met de RTS. Wat ik bedoel is dat de machine niet weggeslagen wordt als je met de zijkant van de schuurzool een aanliggend vlak raakt, maar je mooi langs dat vlak kan schuren!

  Ook qua belasting van de polsen is het een zalig ding, in schuurmachines is Festool mijns inziens een echte voorloper!

  Voor het werk dat ik meestal doe volstaan deze machines prima, hoewel ik ooit nog wel een Rotex wil ;-)

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 8. #8
  Ik heb ook nog een bandschuurmachine van Hitachi voor schuurbanden van 100 x 610.
  Met zijn motor van 1010 watt is dit een beest, zeker als je korrel 80 gebruikt.
  Maar zulk een zware bandschuurmachine is ongeschikt voor het kleinere werk.
  Bovendien is deze machine zwaar en vraagt het behoorlijk wat inspanning om de machine onder controle te houden.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 9. #9
  De Makita is er eentje met 1040 watt, maar er is toch heel fijn mee te schuren. Moet er wel bij vertellen dat dit enige oefening vergt, maar eens je het kunt is de machine ongelooflijk stabiel. Heb al met heel wat verschillende merken van bandschuurmachines gewerkt, en met lichter spul heb ik de ervaring dat je veel sneller 'putten' schuurt.
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 10. #10
  Bedankt voor de reacties Ik denk dat ik toch voor de RTS 400 ga. Hou ik nog een beetje budget over voor een elektrische schaaf over...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top