Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  Wat voor opties heb ik m.b.t het monteren van hout op deze (geen merk) houtdraaibank

  Beste leden van Woodworking.nl,

  Sinds een tijdje heb ik een houtdraaibank in mijn bezit, was een cadeautje van mijn vriendin die vond dat ik teveel Youtube filmpjes over houtdraaien keek. Ik kan dan ook niet wachten tot ik wat kan gaan spelen met wat ideeën.
  Na wat speurwerk op internet naar wat meer informatie over mijn nieuwe aanwinst, kwam ik onder andere op dit forum terecht. Mijn houtdraaibank lijkt op een redelijk normale draaibank echter heb ik wat vragen waar jullie me misschien iets verder mee kunnen helpen.

  De draaibank:
  draaibank.jpg
  (Deze foto is gemaakt tijdens het monteren van de houtdraaibank, deze zit normaal gesproken goed vast aan het werkblad met bouten.)

  Ik heb tot nu toe 2 opties voor het monteren van het hout geprobeerd:

  - Een lijmblok vastzetten met dikkere bouten en daar een stukje op proberen te centreren. (Lijmblok van rond 150 (Overigens ook ongeveer de max wat te draaien is op deze bank.) en een paar cm dik is niet heel praktisch.)
  - Door een stukje draadeinde in de kleine gaatjes in het midden van de stelplaat te draaien en daar het hout op vast te slaan. (Werkt redelijk goed voor dunne stukjes hout, grotere stukken lijkt me niet heel verstandig.)

  Alle benodigde onderdelen om aan slag te gaan zitten er op. Mijn probleem is echter het monteren van het werkstuk, de stelplaat (links) lijkt niet van de draaiende as af te kunnen. Er zitten 2 schroeven in de achterzijde van de stelplaat, het lijkt mij dat deze bedoeld zijn om de plaat op de draaiende as vast te zetten. Na los schroeven is er echter geen beweging in te krijgen. Ik heb hier op het forum gelezen over klauwplaten die wel een vast komen te zitten, dan volgt meestal het advies om met een hamer of met een heteluchtpistool aan de gang te gaan. Beide opties inclusief kruipolie lijken echter nog niet tot het gewenste resultaat te leiden. Er zit overigens geen spindle-lock op de draaiende as dus ik heb nog niet met lomp geweld geprobeerd iets te forceren. (misschien maar beter ook!)

  Mijn vraag aan jullie is dan ook of er meer opties zijn om het hout tussen de centers vast te zetten, misschien een klauwplaat die ik op de stelplaat kan monteren? of misschien dat iemand van jullie nog een methode weet om de stelplaat van de as af te krijgen.

  Hopelijk kunnen jullie me helpen, alvast heel erg bedankt voor het meedenken!


  Ik heb nog wat extra foto's ter verduidelijking:

  mounting_plate_closeup.jpg(zij aanzicht stelplaat achterzijde)

  mounting_plate_screws.jpg(hex-schroeven (maat 4) van zijkant stelplaat, afmeting +/- 0.825 cm bij 0.870 cm)

  mounting_plate_front.jpg(voorzijde stelplaat, afmetingen: Plaat buiten 13.000 cm, plaat binnen 11.690 cm, grote monteer gaten 1.000 - 1.025 cm, schijf midden +/- 2.790 cm)

  mounting_plate_front_closeup.jpg(Voorzijde stelplaat close-up, de 2 schroefgaatjes heb ik gebruikt om dunnere stukken hout te monteren.)
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Gezien het laswerk, is dit een stukje huisvlijt. Ik denk dat er geen schroefdraad op de as zit, maar dat de bus waar de flens op zit, gewoon op de as zit met een passing en dan geborgd met de borgboutjes. Het centergat in het midden van de as lijkt er met een centerpunt ingeslagen om een poelitrekker te kunnen centreren, zodat je de flens van de as kan trekken.

 3. #3
  Bedankt voor je reactie chevy66!

  Gezien je min of meer zegt dat deze geknutselde stelplaat niet van de as af te halen zal zijn, dat denk ik ook want er lijkt geen beweging in te zitten, zal ik dus op zoek moeten gaan naar een oplossing die op de plaat past. Zou ik iets kunnen vinden wat me wat betere bevestigingsopties gaat geven? Helaas heb ik geen contact kunnen leggen met de verkoper, dus via die weg ben ik ook niet veel wijzer geworden.

  Ik denk aan iets als een klauwplaat die met 3 bouten aan de huidige opstelling vast te zetten is? Ik heb al gekeken bij een aantal websites met houtdraaibank onderdelen, maar daar vind ik niet echt een oplossing..

  Thx!

 4. #4
  Het spijt me je te moeten zeggen dat vrijwel elke oplossing, zolang je hem niet zelf kunt maken, meer geld en moeite zal kosten dan deze draaibank waard is of ooit zal worden.
  Vergelijk het met een auto die je gratis hebt gekregen, als daar een nieuwe motor in moet en je kunt het niet zelf, dan hangt het ook van de waarde van de auto na reparatie af of je dat gaat doen. En deze draaibank zal in waarde niet stijgen (blijft een zelfbouw model).

  Ik zou zeggen: doe een cursus, kom er achter of je het echt leuk vindt - en zoja, wat - pennen, bekers, bakjes, kommen, schalen, grote schalen - voor alles is een passende draaibank, met zijn eigen prijs, maar hier geld in investeren zou ik niet doen. Een random machine van marktplaats kopen ook niet, trouwens, er zijn draaibanken waar marktplaats vol van staat (die moet je dus niet hebben, iedereen wil die kwijt) en er zijn machines die je vrijwel nooit ziet - die zijn beter.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  Ik zal er geen doekjes om draaien, maar volgens mij heb je een anker voor je boot, sorry.

  schroef er een stuk hout aan en probeer dat te draaien, als je er een stuk dan aan vast lijmt kun je misschien een klein schaaltje draaien, dat moet je dan weer van je onderste blok verwijderen, dit is mogelijk maar wel moeilijk om er iets fatsoenlijk op te draaien.

  Een dun laagje papier tussen de twee stukken gelijmd helpt om ze van elkaar te krijgen met behulp van een dunne beitel, maar zoals Ik al zei, het is moeilijk om met dat ding iets te draaien

 6. #6
  is dat midden stuk met die 2 gaten, niet te verwijderen met een soort sleutel als van een slijptol.
  en daar weer een meenemer in schroeven.

 7. #7
  Bedankt voor de reacties!

  @Jurriaan en Leo Van Der Loo:

  Ik zal er maar het beste van maken tot ik een andere machine op de kop kan tikken. Een cursus lijkt me ook een leuke ervaring, helaas was er bij mij in de buurt te weinig animo de vorige ronde. Misschien de volgende keer beter!

  Om te beginnen toch maar met een lijmblok gaan werken. Goede tip dat papier ertussen! Ik heb gehoord dat je met een beetje fatsoenlijke dubbelzijdige tape ook een eindje komt. Zal het beide eens proberen.

  @Joopvommen:

  Het lijkt idd op zo'n slijptol systeem, deze gaten zijn echter bedraad.
  Ik kan weinig kracht uitoefenen op dat stuk. De draadeinden die daarin passen heb ik al een keer krom getrokken. Durf er niet meer mee te doen ivm de bedrading. Een lijmblok erop is zo te horen de enige mogelijke redding van dit projectje.

 8. #8
  Als je met lijm en papier gaat werken kun je houtlijm of vingertjeslijm gebruiken. Goede dubbelzijdige plakband werkt zeker zo goed. Of smeltlijm, hoewel dat beter werkt als het lijmblok van metaal is (en van de draaibank af kan om het blok te verwarmen).

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2013
  Locatie
  Oisterwijk
  Berichten
  211
  Verplaatst!
  Laatst gewijzigd door yoek; 13-11-15 om 10:29. Reden: Eigen topic geopend

 10. #10
  "I wouldn't spend too much on the restoration to be honest because if you get the turning bug you'll soon outgrow this primitive lathe."

  Dit is een vergelijkbaar commentaar op de draaibank die jij hebt als op de draaibank van de degene wiens topic je nu lijkt te gaan kapen. Ik zou er niet veel geld en moeite in gaan steken. En voor weinig dit soort draaibanken kopen is al te veel geld ben ik bang .

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top