Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15

Onderwerp: Azobe trekt krom

 1. #1

  Azobe trekt krom

  Beste allemaal,
  Ik heb in de afgelopen weken een aantal bureau's gemaakt van azobe.
  Planken gezaagd van oude gemeentepaaltjes, haaks geschaafd, verlijmfrees en met constructielijm verlijmd.
  Na dagen van schuren zijn het prachtige tafels geworden, maar nu beginnen ze krom te trekken.
  Iemand een idee hoe ik dit kan stoppen en hoe ik ze weer recht kan maken.
  Echt afschuwelijk om te zien hoe zo ontzettend veel werk en kosten aan gereedschap, verloren lijken te gaan.

  Alvast bedankt.
  Pieter.

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Azobe trekt krom

  had je wel gekeken naar het vocht in het hout?

 3. #3

  Re: Azobe trekt krom

  Ik vrees dat daar weinig aan te doen valt. Post eens een foto zodat we kunnen zien wat er nog aan te doen valt. Blad inzagen en een dwars profiel op bevestigen dat nog toelaat om te werken.

  Azobé was hier wel een heel slechte keuze hoor. Dit hout is één van de duurzaamste houtsoorten maar meteen ook één van de meest nerveuze en werkende houtsoorten.
  Ze wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor buitentoepassingen.

 4. #4

  Re: Azobe trekt krom

  Naar het vocht had ik niet gekeken. Het zijn paaltjes geweest die tientallen jaren buiten gestaan hebben ( van die vierkante van de gemeente 140x140x1000 ).
  Misschien niet de beste keuze, maar ik moest 5 bureau's en twee grote tafels maken en dit hout had ik nu eenmaal.
  Komt allemaal klunzig over waarschijnlijk, maar dit waren mijn eerste serieuze werkstukken met hout.
  Ik dacht : Azobe, keihard, staat al jaren buiten zonder dat er iets mee gebeurt, dus dat is zéker goed voor tafels.

  Meteen een hoop lesgeld betaald begrijp ik.
  Dank voor jullie reacties.

 5. #5

  Re: Azobe trekt krom

  Jammer voor alle werk, en inderdaad een dure les.

  Azobé is een houtsoort die heel traag droogt, nu heb je door de palen te herzagen dit proces aanmerkelijk versnelt met het bekende gevolg.

  Maar ik zou niet te snel panikeren, draai de tafels onderste boven zo komt de bolle zijde = vochtiger zijde bovenaan te liggen, laat de tafels in deze positie enkel dagen of weken liggen en je zal zien dat nu de kant die daglicht ziet gaat uitdrogen gevolg: je tafelblad komt terug vlak te liggen.

  Wanneer je daarna de tafel terug op zijn poten zet kan het goed zijn dat de bovenkant opnieuw begint te trekken

  Je zal dan nogmaals de hele procedure moeten herhalen tot het hout langs beide kanten voldoende droog is, en het hout min of meer stabiel blijft, veel hangt ook af van de dikte van de bladen, hoe dikker hoe langer het duurt.

  De regel van 10mm drogen per jaar gaat op voor veel houtsoorten maar niet voor Azobé.

  Ik heb al enkele malen gelezen over problemen met een gekozen houtsoort en het onbekend zijn met de betreffende eigenschappen ervan.

  Ik zou de mensen willen aanraden om naast gereedschap ook te investeren in een goed hout vademecum, die is zijn geld dubbel en dik waard, en spaart veel ergernis.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Azobe trekt krom

  Heel hartelijk dank voor de tips.
  Ik ga ze zeker proberen en zal u op de hoogte houden van het resultaat, al begrijp ik dat dat nog wel enige tijd kan duren.

  Zeer bedankt.
  Pieter.

 7. #7

  Re: Azobe trekt krom

  Hallo André (en anderen natuurlijk),
  Mag ik nog een vraag stellen over de tafels ?
  Met één tafel heb ik geprobeerd deze recht te dwingen met balken en lijmklemmen en dat lukt heel aardig, zonder dat de tafel breekt.
  Als ik dat nu een aantal weken zo zou laten zitten, zou de tafel dan recht blijven als ik de balken verwijder ? Overigens liggen de bladen nog los op hun onderstel, dus inklemmen etc. gaat nog vrij gemakkelijk.
  Ter informatie : De planken heb ik gezaagd van vierkante palen ( die van de gemeente, die je vaak langs stoepranden ziet; tegenwoordig van kunststof ). De planken zijn na schaven en schuren nog 26 mm dik. Een aantal palen hebben jarenlang binnen gelegen en een aantal hebben jarenlang buiten gelegen. Ook degene die buiten hebben gelegen, zagen er heel droog uit van binnen en ik heb dus nooit stilgestaan bij vocht / drogen / trekken. De buiten- en binnen- planken heb ik doorelkaar gebruikt.
  Ik hoop echt heel erg dat ik dit probleem opgelost krijg. Het was een grote opdracht en ik heb me werkelijk kapot gewerkt om er iets moois van te maken. Dat is ondanks alles naar tevredenheid gelukt, maar nu ....
  Als ik de tafelbladen in stroken zou zagen, kan ik een handeltje in pijl- en bogen gaan beginnen. :cry:

 8. #8

  Re: Azobe trekt krom

  Nee ja kan hout niet dwingen een andere vorm aan te nemen zonder ze te stomen oid. Een paar weken met een klem in de tegennatuurlijke richting duwen helpt dus niet. Misschien kan je er een definitieve oplossing van maken met dwarsbalken onder het blad? Dan wel de schroefgaten ovaal uitvijlen zodat het hout van het blad nog wel heen en weer schuiven kan.

  Maar ik ben bang dat je dit als een wijze les moet gaan beschouwen. Een foto zou kunnen helpen om een betere beoordeling te geven, maar Azobe is echt verschrikkelijk. Bijv. op Rotterdam Centraal Station hebben ze een paar jaar terug tijdelijke trappen gemaakt van Azobe. Die waren echt mooi recht, maar nu zijn ze zo krom als wat terwijl ze stevig aan de constructie vastgeschroefd zijn.

 9. #9

  Re: Azobe trekt krom

  Bij het herzagen van hout, dat van buiten komt, of het nou van de houthandel of van de straat is. Kun je verwachten dat het alle kanten op gaat. Je moet veel hout herzagen, meer dan je wilt gebruiken. dan kijk je na een 2 a 3 weken wat er mee gebeurd is. dan maak je je keuzes.

  Als je azobe gebruikt voor tafelbladen, vind ik dat hoogst absurd. Beuken word zelfs afgeraden voor tafelbladen omdat er gewoon teveel spanning in het hout zit. Azobe zou prachtig zijn voor regelwerk, maar dan moet je dus veel hebben en wachten hoe het werkt.

  Een ding om goed te herineren. als je delen velijmt dan gedraagt de plank zich als een stuk. EIgenlijk maakt het geen verschil met een massief deel. behalve dan als je de hardrichtingen verandert. Het wil niet zeggen dat de spanning weg gaat, maar hij word in andere banen geleid.

  Nu het allerbelangerijkste. zelfs als je nat azobe gebruikt, zouden de gevolgen niet desastreus moeten zijn als je tafelsconstructie goed is. wat voor constructie heb je gemaakt? dat zou het blad vlak moeten houden en het moeten laten werken.

  Even ter troost!

  De beste les voor iemand die graag maakt en doet, is de les die hij na zijn eigen handelen met zijn eigen ogen zien kan.

  daar word je het beste van!

 10. #10

  Re: Azobe trekt krom

  Wijze woorden Caspar, ik ben het daar zeker mee ééns.
  Maar als je een beetje doordouwer bent, dan weiger je soms om die les ter harte te nemen en probeer je van alles en nog wat om onder het echec uit te komen! Ik snap dat wel. Herken het ook bij mezelf. Maar ik heb die lessen óók geleerd die jij omschrijft, en wat je ook probeert en doet, het kost je alleen maar méér tijd (en vaak méér kosten) zo lang je aan "het probleem" blijft vastplakken om te proberen op te lossen wat niet op te lossen is!
  Het is net als in het casino: je verlies nemen is meestal de beste zet!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top