Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  'bolle' vouw wegkrijgen met slijphulp?

  Hallo allemaal

  Een jaar geleden ben ik begonnen met houtbewerken. Voorlopig is het vooral oefenen en proberen. Echte stukken zijn er voorlopig nog niet echt van gekomen (of toch niets wat ik hier wil tonen ).

  Ik heb indertijd twee tweedehands schaven op de kop kunnen tikken, een stanley n° 4 en een Record n° 5. De Record zijn beitel heeft forumlid Mathieu de eerste keer geslepen.
  Ondertussen heb ik 3 slijpstenen. Het schaven van mijn (nieuwe) beitels lukt, tot groot ongenoegen van mijn vingers, erg goed! Met de schaafbeitels is het wat moeilijker en ik zou graag jullie advies willen.

  De vouw van de schaafbeitels waren beiden niet vlak, eerder bol. Als beginner vind ik het moeilijk om ze te slijpen en het lijkt wel dat, hoe meer ik slijp, hoe boller de snede wordt.
  Ik weet niet of dit nu of op lange termijn een probleem is. Mijn boerenverstand zegt van wel omdat de hoek van de vouw hiermee verandert.

  Daarom lijkt het mij nuttig om zo'n slijphulp aan te schaffen om die snede terug wat vlakker te krijgen. De Veritas MKII lijkt me het beste wat er nu te krijgen valt, maar is erg duur voor mijn voorlopig beperkte hobby.
  Zijn er daarom alternatieven die ook gewoon het werk doen dat ze moeten doen?

  Alvast bedankt voor het advies

 2. #2
  Ik heb deze: https://www.baptist.nl/m/houtbewerke...-schaafbeitels.
  Die moet je wel even aanpassen. http://youtu.be/ojzzCXq5ook

  Het enige nadeel van slijphulpen vind ik dat de steen absoluut vlak moet zijn.
  En ik het idee dat het wieltje extra slijtage veroorzaakt in het midden van de steen. Hierdoor wordt de steen hol.
  Je moet dus vaker vlakken.

  Een alternatief is een bankslijper, waarmee je de vouw weer hol maakt. En dan op je slijpsteen. Dan hoef je niet zoveel te slijpen, alleen de twee raakvlakken. Tot de vouw weer helemaal vlak is en weer bol gaat staan.
  Groeten, Raymond

 3. #3
  Beste Deftone.

  Zelf gebuik ik deze:

  http://www.willyvanhoutte.be/nl/catalog/show_cat/1596

  Dit is de standaard (eclipse kopie) slijphulp van rond de 15 euro.
  Deze doet gewoon goed zijn werk. Als je met de vingers gelijke druk aanhoud tijdens het slijpen/wetten komt dat helemaal goed.
  Zelf heb ik er ook een plankje bij gemaakt om de project van het te slijpen gereedschap af te stellen.
  Op de zijkant van de slijphulp staat de juiste lengte bij de juiste projectie voor smalle en brede gereedschappen.

  Groeten,

  Martin

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ik merk aan sommige reacties dat er forum leden zijn die de beitels van schaaf en steek beitel op de steen slijpen en wetten, dat gaat zeker maar dan moet je toch wat ervaring hebben. Als je een werkbank slijpmachine aanschaft dan krijgt de beitel automatisch een kleine holling in de vouw dan kun je veel gemakkelijker wetten en heb je geen last van een bolle vouw. Het hoeft echt geen Creusen te zijn een klein werkbank slijpmachientje doet het al aardig wel met beleid slijpen.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Klaasjandiederik Bekijk Berichten
  Beste Deftone.


  Dit is de standaard (eclipse kopie) slijphulp van rond de 15 euro.
  ook een kopie
  http://nl.aliexpress.com/item/New-Me...rchweb201560_9

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Daarom lijkt het mij nuttig om zo'n slijphulp aan te schaffen om die snede terug wat vlakker te krijgen. De Veritas MKII lijkt me het beste wat er nu te krijgen valt, maar is erg duur voor mijn voorlopig beperkte hobby.
  Zijn er daarom alternatieven die ook gewoon het werk doen dat ze moeten doen?

  Bij Baptist kost hij meen ik €14.95 daar kun je de broek toch niet aan scheuren, op You Tube staat een filmpje dat je het apparaatje wat moet bijvijlen zodat de beitel beter klemt.

  Groet pel.
  Pel; Hout wirktj.

 7. #7
  Juist door de natuurlijke beweging van je onderarm/pols is het logisch dat je de vouw enigzins bol slijpt. Op zich geen drama. Sterker nog, de snede wordt alleen maar versterkt doordat er materiaal achter zit. Alleen een belangrijk punt, de snede zelf (lees, de voorste mm ofzo op de vouw) moet wel zo exact mogelijk geslepen zijn. Dus, vanaf de snede bol, en niet vanaf de spiegelzijde bol, als je snapt wat ik bedoel.

  Mijn mening is dat het op zich goed is dat je de natuurlijke beweging van je arm gebruikt tijdens het slijpen. Dit is immers veel makkelijker dan er op letten dat je het niet doet. Dat het resultaat dan bol is...ja... bijna al mijn beitels zijn enigzins bol... Het snijdt helemaal prima hoor. Let er wel op dat je er geen skatebaan van maakt

  Ik weet dat Paul Sellers hier ook iets over zegt, mocht je het interessant vinden dan wil ik het wel opzoeken.

  Succes!

 8. #8
  Btw, ja de hoek van de vouw verandert, maar de hoek van de snede niet perse. En het is niet de vouw die snijdt, dus is het een probleem dat deze hoek enigzins verandert? Voordeel van een iets bolle vouw is dat je er makkelijker mee rondingen kunt volgen/maken.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Op de site van De Schrijn VOF Werkplaats voor hout en ambacht, http://www.cursusmeubelmaken.nl/tips...en-van-beitels staan tips hoe te slijpen en wetten.

  groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 10. #10
  Dag Pel!

  slijpen en wetten lukt al aardig, toch bedankt voor de tip!
  Ik zie trouwens ook dat een goedkoper model werkbank slijpsteen minder kost dan een MKII slijphulp! Alleen heb je voor zoiets ook weer een hulp nodig om onder de juiste hoek te slijpen of niet?

  @Pel: wè kinne precies auch gewoen plat kalle, gezeen desse in Rooi woens. Ich bin aafkomstig oet Biejsel, just euver de grens in Belsj!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top