Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  pennengat maken zonder langgatboor

  Hallo allemaal,

  Ik volg avondschool houtbewerking en heb een tuintafel gemaakt.
  De bijhorende banken zijn helaas niet klaar geraakt, maar ik zou ze graag tijdens de zomervakantie thuis afwerken.
  Vandaar mijn vraag: kan ik pennengaten maken in de poten zonder langgatboor?
  En hoe dan?

  Alvast bedankt voor jullie reacties,
  Gitta

 2. #2

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Yep. Met een hamer en beitel. 't Is een beetje ouderwets, maar 't werkt wél ;-)

  Arthur

 3. #3

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Ik doe het met gebrek aan langgatboren met een kolomboor, accutol en afwerken met inderdaad, veel beitel en weinig hamer. Let wel, het resultaat is niet perfect als je daar nog niet in geoefend bent (zoals ik).

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Je zou kunnen denken aan een omslagboor met een slangenboor van de juiste dikte om het meeste hout uit te boren en de rest met een beitel weg te steken.

  Zelfde truc kun je uithalen met een boormachine en goede houtboor. Ook met een bovenfrees kun je gaten frezen, werkt wel het gemakkelijkst met een spiraalfrees.

  succes,
  Fons

 5. #5

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  een diep pennengat maken gaat nog verrassend goed met behulp van een hakbeitel / schietbeitel,

 6. #6

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Een gat hakken voor een pen en gat verbinding gaat op zich goed. Ik heb in het verleden dit vaak gedaan, tot gaten van 30 cm diepte toe.

  Maar oefen wel eerst op een stuk afval hout. Meestal zat je als timmerman op het hout, waar je een gat in hakte. Je zet een schietbeitel een millimeter binnen de lijn op de kopse kant van het gat. Met een houten hamer op de beitel slaan. De praktijk was, dat dat door deze klap de beitel iets voor de lijn bleef. Daarna het langshout al licht hakkend uithakken, richting de kopse kant van het gat. Dat herhaal je een paar keer. Dan de andere kopse kant van het gat inhakken en opnieuw al hakken uitlepelen van het gat. Zo ga je steeds dieper tot de gewenste diepte. Hak je gat door naar de andere kant, dan hak je tot halverwege en herhaal je het hakken aan de andere kant.
  Als je het gat gehakt hebt, steek je het gat netjes op met een scherpe steekbeitel.

  Zorg er wel voor dat er geen afval (van het hakken) onder het hout komt. Door het hakken ontstaan er weer deuken in het hout.
  Als het hout splijtgevoelig is, kun je ter hoogte van het gat twee afval stukjes hout met een lijmklem even vastzetten.

  Een schietbeitel is (evenals een kantbeitel en vermoorbeitel) een speciale beitel om met een hamer op te slaan. Steekbeitels niet. Zeker steekbeitels met houten heften niet. Als je het goed doet, duw je een steekbeitel met je schouder door het hout heen. Dat betekent: een scherpe beitel en eelt op je schouder. Nooitgedacht had vroeger ook speciale steekbeitels met grote ronde oppervlakken (Hollande steekbeitel). Ik heb daar nog een set van. Omdat dit handvat zo groot was, deed het minder pijn aan de schouder.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met de meubels

 7. #7

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door WiSpi
  Dat betekent: een scherpe beitel en eelt op je schouder.
  WiSpi, mooi om te lezen hoe dit werkt.... blijft moo om ervaringen van anderen te horen.. ik ben alleen bang dat hier geen eelt op de schouder zit maar meer eelt op de rechter wijsvinger... het is tenslotte het forum elektrisch gereedschap...

  Groet,
  Scheppie

 8. #8
  Athanor
  Guest

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Als je de vraag nog eens een keer leest zie je dat het gaat over elektrisch gereedschap, maar dan wel de vraag hoe je er zonder kunt werken

  Fons

 9. #9

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Fons,

  Mijn inschatting is dat de vraagsteller wel weet dat je een pen en gat verbinding met de hand uit kunt hakken. Ik neem aan dat hij graag wil weten op welke wijze je dit me behulp van elektrisch gereedschap kunt doen zoals bijvoorbeeld een zaagtafel, bovenfrees of normale boormachine...

  Maar wie weet heb ik het mis he....

  Scheppie

 10. #10

  Re: pennengat maken zonder langgatboor

  Vraag ik me toch af hoor.. De vraag kan best zijn "welke machines moet ik gebruiken als ik geen langgatboor heb", maar het antwoord "probeer het eens zonder machines" is óók een antwoord op de vraag hoe je pengaten maakt zonder langgatboor. Als je machinegericht onderwijs krijgt kan het goed zijn dat je niet eens stilstaat bij de mogelijkheid dat het met hamer en beitel ook kan.

  Arthur

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top