Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Nog eentje over opslag hout.

  Ik heb een aardige partij droog eikenhout maar die moet ik gaan verplaatsen dit hout ligt nog opgelat.
  Kan ik als ik het hout verplaats de latten die ertussen liggen voor de luchtventilatie en tussenuit laten, omdat het hout toch winddroog is. Heeft er iemand ervaring mee of goede raad.

  groetjes.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Het is m.i. altijd beter om weer latten te gebruiken, je gebruikt wat meer ruimte maar kwaad kan het in geen geval. Als je ze weer opgelat neer legt kunnen ze in ieder geval eventueel rest vocht beter kwijt. Hoe hoog is het vocht percentage nu?

  Groet pel.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  Ik heb een stapel kunstmatig gedroogd eiken planken, duim dike, ongeveer twee 3m een jaar of 5 geleden bij een veiling gekocht en in de schuur dicht op elkaar gestapeld zonder laten en dat gaat prima.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik legde er steeds latten tussen als het binnenkwam voor opslag (ovendroog) maar van mijn handelaar kreeg ik de raad dit niet te doen, tenzij het binnen verwarmd ligt dan kan oven of wind-droog hout enkel nog vochtiger worden door de omgeving, hoge RV of geen wind meer. Dan is het beter de stapel dicht te houden.

  Maar als je het verwarmd binnen legt waar het moet acclimatiseren dan moeten er absoluut latten tussen.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  Voor de veiligheid zou Ik het weer op latten leggen, winddroog hout gaat normaal in vochtigheid met de lucht vochtigheid van de onmiddellijke omgeving omhoog en omlaag, de reden waarom hout altijd werkt.

  Als je het dicht legt zou de uiterste einden alleen (het meeste en vlugste) aan die verschillen onderhevig zijn, kans alhoewel klein misschien, is dat je spanningen in je hout gaat krijgen, in plaats van dat het hele stuk op normale manier met de veranderingen op en neer kan gaan, als het op latten ligt.

  Met oven droog word bedoeld dat er helemaal geen vocht meer in zit, dit is natuurlijk onnatuurlijk, dat hout moet als het gebruikt word weer vochtigheid er in krijgen, en dat gaat dan dus naar de vochtigheid van de omgeving waar het is, dat is een van de redenen waarom hout in de werkplaats gezet word voor een tijd, om het hout te laten equalizen met de lucht vochtigheid in de shop voordat het gebruikt word.

 6. #6
  toevallig heeft mijn vader laatst hetzelfde gedaan, eiken hout dat al 10 jaar buiten lag, goed opgelat, elk jaar de stapel een keer omgedraaid etc..
  Het hout was droog, maar lag wel buiten onder een afdak.
  Laatst heeft hij de stapel weer verplaats, maar nu zonder latten opgestapeld.
  Dat was 2 maanden geleden, van de week hebben we de stapel eens uit elkaar getrokken en je kon al gelijk het begin van zwammen zien.
  Ook al is het hout luchtdroog, als het buiten vochtig is en je gaat dat vocht opsluiten tussen de planken dan zal dat vocht zijn 'verwoestende' werk doen.
  Dus, doe er maar latten tussen....

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top