Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297

  Drempel maken van Multiplank parket?

  Op het moment ben ik bezig met het leggen van een vloer van eiken multiplank. Dat zijn 2 lagen 'inferieur' hout met een toplaag van 4 mm eiken.

  Tussen onze woonkamer en keuken komen schuifdeuren ('en suite').

  We hebben een oud huis, dat in het verleden door werkzaamheden aan het waterfront (we wonen direct aan de Hollandsche IJssel) een beetje is scheefgezakt. Dit hebben we voor de woonkamer opgelost door aan aanbouwdeel (HSB) recht te laten vijzelen. Van het stenen deel van de woonkamer liep de vloer ook een beetje scheef. Door te werken met opvullatten (spieen) hebben we nu een volledig waterpas liggende vloer.

  Onze verbouwing doen we in 5 fasen. De woonkamer is de eerste, de keuken is de laatste fase. Ook in de keuken zal de vloer uiteindelijk waterpas worden gelegd. Dat zal tot gevolg hebben dat er ter hoogte van de en-suite deuren een hoogteverschil van een cm of 5 komt. Als het zover is maak ik daar een nieuwe drempel en kort ik de schuifdeuren in.

  Nu wil ik voorlopig een drempel maken. Mijn idee is deze op te bouwen uit twee lagen MDF, bekleed met multiplank. Tussen de eerste laag MDF en de kopse kanten van de multiplanken komen dan parketveren te zitten. Over de parketveren heen komt dan de tweede laag MDF, en dan het geheel bekleden met multiplank. Aan de lange zijde de multiplank in verstek verbinden met een verticale strook van hetzelfde materiaal. Het geheel verlijmen en dan met een afrondfreesje de scherpe kant eraf halen. Het parket is dan perfect 'zwevend' ingeklemd tussen rondom parketveren. De plinten zelf en architraaf ga ik dan uit MDF opbouwen.

  Is dit een haalbaar idee?

  Groet, Karel

 2. #2
  Ik heb het 3x opnieuw gelezen maar ik begrijp niet wat je bedoelt. Tekeningetje?

 3. #3
  MDF op een vloer lijkt me ivm vocht niet handig. Waarom niet gewoon een stuk massief nemen, lijkt me een stuk minder werk en veel minder kwetsbaar.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Even een tekeningetje:

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_20151020_192705.jpg
Bekeken:  256
Grootte:  41,9 KB
ID:    37124

  Voor het vocht ben ik niet bang. De vloer is van underlayment. Eronder zit de kelder. Bovenop de vloer/onder de drempel zit dampdichte folie.
  Had ik laminaat ipv multiplank gelegd dan was er ook MDF op de vloer gekomen.
  Ik maak dus een smallere drempel waartegenaan de vloer met parketveren wordt gelegd. Vervolgens overbrug ik de kier met parkertveren met een tweede laag MDF, tevens bedoeld om het hoogteverschil tussen twee vloeren aan weerszijden van de drempel op te vangen. Tenslotte bekleed ik de drempel met multiplank. Het meest kritische lijkt mij de hoekverbinding in verstek. Die hoek wil ik afronden met een afrondfrees.
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails IMG_20151020_192705.jpg  
  Laatst gewijzigd door houtenklaas; 20-10-15 om 18:37. Reden: plaatje gekanteld

 5. #5
  Het zou mijn oplossing niet zijn, MDF op die plek vind ik helemaal niets. Daarnaast blijf ik het een hoop gedoe vinden en een mechanisch kwetsbaar detail opleveren.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Het is natuurlijk niet mijn huis, maar wat is er mis met een massief eiken dorpel?

  groet Pel.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  De multiplanken drempel zal dezelfde kleur hebben als de vloer. Het wordt lastig om een massieve drempel de zelfde look te geven.

  Maar dit is een tijdelijke oplossing, de keuken wordt pas over een jaar of twee aangepakt. Dan wordt daar de vloer ook waterpas gemaakt en verandert de vloerhoogte. Dan wil ik een nieuwe drempel maken, misschien wel massief. Het verschil in vloerhoogte tussen de keuken en woonkamer wordt dan 5-8 cm.

  Het voordeel van het opbouwen in lagen is dat ik de spleet met parketveren tussen drempel en vloer kan overbruggen waardoor de vloer onder de bovenste (afwerk)laag van de drempel zit. Dat vind ik mooier dan een lage drempel en latjes om die spleet af te werken. Als later de keukenvloer op hoogte is gebracht wordt de drempel meteen de op- en afstap bij het hoogteverschil en kan ik de spleet met parketveren aan weerszijden op verschillende hoogte wegwerken.

 8. #8
  Wat zijn parketveren?

  En ik zou het gewoon proberen.
  Het lijkt mij wel haalbaar.
  En het hoeft geen 20 jaar mee te gaan.
  Groeten, Raymond

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Als een tijdelijke nood oplossing zal dit wel gaan, maar houd er rekening mee dat een dorpel veel te lijden heeft, die toplaag van 4 mm zal met de tijd slijtage gaan vertonen. Al naar gelang van gebruik natuurlijk.

  Groet Pel.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Ik zou toch voor massief gaan. Op de tekening werk je met verstekken, een drempel heeft nogal wat te voortduren en verstekken zijn nogal kwetsbaar. Een paar keer met de stofzuiger eroverheen rollen en je bent op de verstekken zo door de toplaag heen.
  Onze Zwolsche houtboer heeft mooie stukken massief hout voor niet te veel geld die mooi combineren met het eiken.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top