Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Geolied hout lijmen

 1. #1

  Geolied hout lijmen

  Beste lezers,

  Een klant vraagt mij om van een stuk van zijn oude keukenblad, langshout eiken, een kopshouten snijplank te maken. Niet erg ingewikkeld dacht ik zo echter is het hout veelvuldig met olie behandeld ter bescherming.

  Met welke lijm kan ik de gezaagde repen het beste aan elkaar lijmen? Met andere woorden; hecht watervaste witte lijm wel op olie?

 2. #2
  denk het niet. je kan het testen met wat eerste stukjes. Mogelijk kan je de olie weghalen met een spiritus met een scheut ammonia en staalwol.Wel iets ventileren.
  Succes

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  458
  Indien de laatste olie laag oud en uitgedroogd is zal dat niet zo veel problemen geven op wat verkleuring na, olie trekt meestal niet meer als 1mm in het hout, dus misschien even door de vandikte?
  Op eiken zou ik niet tekeer gaan met ammonia tenzij je wilt dat het hout donkerbruin wordt

  Groeten,
  Patrick

 4. #4
  De olie zit erg ver in het hout, zo'n 5mm, dus schuren is niet echt een optie.

  Staalwol op eikenhout overigens ook niet =)

  Hoop dat er nog reacties binnenkomen...

 5. #5
  Hier zou ik niet aan beginnen. De klant denkt goedkoper af te zijn door zelf het hout te leveren. Nadien zit hij /zij met een plank die uit elkaar valt en jou reputatie is er mee aan. Geld weg, moeite weg... Je kan nu eenmaal niet ingaan op alles wat een klant aanbrengt of voorstelt. Jij bent de stielman, daarom vragen ze het ook aan jou. Ik zou snel even naar de houthandel lopen voor een balkje eiken. Zo ben je zeker dat je verlijmingen goed gaan zijn en ga je achteraf ook geen discussie hebben met de klant.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2013
  Locatie
  Stad Groningen
  Berichten
  731
  eikenhout bevat tannines en lijken mij bij voorkeur minder geschikt als snijplank. Het hout heeft op de kopse kant haarvaten die ook nadelig kunnen zijn.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  538
  Eiken heeft een extreem open structuur op het kopshout. Daarom wordt het ook niet voor snijplanken gebruikt en/of kopshouten bladen. Je kunt beter een fijnere houtsoort nemen als beuken of esdoorn.
  Als je een snijplank van eiken maakt en je gooit er een vloeistof over dan komt het er aan de onderkant weer uit.

  https://www.youtube.com/watch?v=L6t2AZubF8U

  Om een indruk te krijgen van de capillaire werking van eiken, veel verschil per soort blijkbaar maar ook de beste is nog steeds niet zo gesloten als beuk.
  Laatst gewijzigd door HansB; 15-10-15 om 08:41.

 8. #8
  Prachtig filmje en een hele duidelijke illustratie zeker het stukje waar hij met zijn mond het water uit het hout kan blazen!!! dit geeft duidelijk aan dat rode eiken niet geschikt is voor instabiele omgevingen.

 9. #9
  Heb onderstaande al eens aangehaald in een ander topic, maar is ook hier van toepassing.

  Amerikaans Eiken is een verwarrende term, het is in Europa een verzamelnaam voor twee verschillende soorten Eik welke oorspronkelijk alleen voorkwamen in Noord Amerika.

  De sterkste soort is de Amerikaanse witte Eik, meestal Quercus alba. Het hout is even sterk of zelfs iets sterker dan Europees Eiken ( Quercus petraea en de Quercus robur) en kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als zijn Europese neven. De witte Eik is meestal wat zwaarder (740 kg/m3) dan de Europese soorten.

  De tweede soort is de meer bekende rode Amerikaanse Eik, oftewel Quercus rubra, heeft zoals zijn naam al aangeeft roodachtig lichtbruin kernhout. Gewicht iets lichter dan de witte Eik (690kg/m3) en wat grover van structuur.
  Eén groot punt van aandacht bij deze houtsoort, het hout heeft geen "thyllen" in de vaten, wat betekend dat de vaten niet verstopt zijn zoals bij de andere soorten wel het geval is. Dit wil ondermeer zeggen dat het hout ongeschikt is om vaten uit te fabriceren, of om te gebruiken als scheepshuid. Door de afwezigheid van thyllen zijn de vaten "open" en dus makkelijk toegankelijk voor indringende zwammen etc.. terwijl het hout dus ook niet "waterdicht" is, een vat lekt en een schip zinkt. Een voordeel is er ook, door die afwezigheid van thyllen is het hout zeer makkelijk te impregneren (creosoteren van dwarsliggers)
  Het is deze rode Eik die je hier ten lande ook wel vind als (ongewenste) aanplant.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  993
  Ahorn is optimaal voor een snijplank. Heeft de goede structuur, is anti-bacterieel en superstabiel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top