Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23

Onderwerp: Lepelboor

 1. #1

  Lepelboor

  Besten Mensen,

  Ik ben naarstig op zoek naar een lepelboortje van 16 mm. Kan iemand mij hieraan helpen?

  Voor de mensen die niet weten wat lepelboortjes zijn:

  sm_spoon_bits.jpg

 2. #2
  mag ik vragen waar deze boor voor dient

 3. #3
  Vooral handig voor stoelen om gaten in stijlen (poten) te boren. Omdat je geen schroefdraad of centerpunt hebt, kun je diepere gaten boren voor de sporten.

 4. #4

 5. #5
  http://www.feinewerkzeuge.de/bohr2.html en dan even naar beneden tot je Löffelbohrer leest....

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jurriaan Bekijk Berichten
  http://www.feinewerkzeuge.de/bohr2.html en dan even naar beneden tot je Löffelbohrer leest....
  Cool! echte lepelboren. Worden ook gebruikt voor houten blaasinstrumenten, omdat ze, in tegenstelling tot spiraalboren, weinig of niet afwijken van een rechte lijn - spiraalboren willen vaak de nerf volgen. Nog mooier zou zijn als ze langer waren. Axminster heeft wel een hele lange lamp auger - niet echt een avegaar maar ook een soort lepelboor, maar alleen in 8 mm.

 7. #7

 8. #8

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Caspar Labarre Bekijk Berichten
  welke smid..?
  Geen enkele in Nederland

 10. #10
  Sorry Caspar, ik wou je niet zonder suggestie laten. Het vinden van een bekwaam smid is geen makkelijk opgave. Ik denk dat ik relatief veel ervaring heb met het vak gezien bijna alle mijn gereedschappen die ik gebruik zijn van de smid ipv uit de fabriek of zoiets. Af en toe bestel ik een gereedschap special op maat en laat ik mijn gereedschappen ook repareren bij de smid. Ik ben de laaste 3 jaar uitgenodigd om samen met een groep Franse smeeden te werken. Ik heb goed en ook slecht ervaringen opgebouwd met verschillende smeden, genoeg om te weten dat de ene is de andere niet.


  Het is mijn mening dat wat je moet in het begin aan denken is niet een bepaald smid maar als de smid komt uit een traditie die onafgebroken is en dus toegang heeft tot een bepaald type kennis een kennis die niet uit een boek of door een cursus of van het internet en zelfs niet alleen van persoonlijk ervaring komt. Je bent zeker bekend met de Japanse traditie maar ik vind dat een beetje ver zoeken en het is ook moeilijk te inschatten zonder veel kennis over de Japanse cultuur. Maar dichter bij thuis heb je in Zweden een heel strek traditie en ook in Frankrijk en tot enig maat ook in Duitseland en Engeland


  Hier een paar die ik ken en goed ervaringen mee heb:
  http://taillanderie.fr/catalogue_tradi.php
  http://thenewhearth.blogspot.nl


  Over dit Alkmaar smid kan ik niets zeggen. Ik heb wel een paar basal vragen aan hem gesteld met alleen vaag en standaard antwoorden en toen ik wil iets concretes weten kreeg ik niets meer van hem te horen. Waarschijnlijk niet zonder reden maar ik vond het een zwak opstelling. Vorig week heb ik mijn schep terug van de smid Dick Norg, heel slecht werk, de steel was er zelfs omgekeerde op. Een paar jaar terug een paar bijlen naar de smid hier in de buurt, een hele bekende, De Witt. Bijl is meteen gebroken en sinds die tijd die ik de bijl teruggeef voor herstel heb ik niks meer te horen gekregen. Dat is mijn ervaringen met de drie smeden hier in Nederland.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top