Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Post Welk merk en/of type mot/stof-afzuigers gebruiken jullie ?

  Ik ben al zeker 3 nachten lang op zoek naar een afzuiginstallatie of slakhuismotor en ik kom er niet uit.
  Mag ik jullie vragen, als het niet te veel werk is, om mij (ons) te vertellen waar jullie voor gevallen zijn ?
  En mocht je denken; "Die jongen heeft een psychisch probleem opgelopen, hij moet 's nachts gewoon slapen en niet zo piekeren."
  Dan spijt het mij echt dat ik nu moet opbiechten dat ik een baantje heb waarbij ik soms in de nachtelijke uren gewoon wakker moet zijn (en blijven) om deze uren goed betaald te krijgen.
  Het is wel jammer dat ik mijn nieuwe passie niet mag meenemen naar mijn werk. Ik weet zeker dat de hier in het gebouw ingebouwde clima-control-systeem, al mijn fijnstof goed afvoerd.

  Ik zal vast een aftrap doen.
  Zelf gebruik ik nog een as-stofzuiger en een all-roundstofzuiger. Ik heb een HBM 100 klaar staan voor gebruik of voor de verkoop (omdat ik waarschijnlijk een krachtigere motor nodig heb voor mijn zelfbouw jpthien).
  Nou moe ......

 2. #2
  Ik heb (alleen voor bij de draaibank) een 3 pk afzuiger met 2 fijnstoffilters (van Bernardo, een HBM look-alike) met een Dust Deputy XL cycloon ervoor. Alle buizen zijn 160 mm, en een frequentieregelaar zorgt er voor dat ik de snelheid en vooral het lawaai van de afzuiger een beetje kan regelen, zo tussen 30 en 60 Hz, het lukt namelijk niet altijd om de afzuigbuis dicht genoeg op het werkstuk te krigen. Volgens fabrieksopgave zou zoiets 3900 m3/uur moeten afzuigen, bij 60 Hz dus nog 20% meer, maar dat maakt echt veel herrie. Meestal volstaat 40 Hz ook om het stof in de lucht in een mooi boogje de buis in te zien verdwijnen.

  cycloon1.jpg
  De cycloon. Zo'n cycloon is echt het einde, ik heb inmiddels 4x een ton met fijnstof afgevoerd, maar in de zakken staat nog geen bodempje.

  cycloon2.jpg
  De opvangton - als je veel snippers afzuigt, zou ik een grotere kiezen, maar ik zuig vrijwel alleen heel fijn stof af.

  cycloon3.jpg
  De buizen - deze bochten zijn expres extra groot, voor minder weerstand.

  cycloon4.jpg
  Het verstelbare gedeelte bij de draaibank. Ik heb verschillende lengtes opzetstukken, en er is een voorbereiding voor als ik de andere kant
  van de draaibank ga gebruiken.

  cycloon5.jpg
  Een foto met de oude (kleinere) cycloon er nog aan, waarop je de fijnstoffilters kan zien. Met 2 tussenstukjes op de stoffilters verder uit
  elkaar te plaatsen lukte het om de afzuigmotor andersom te monteren, zodat het geheel aan het plafond gehangen kon worden.

  Ik heb mijn afzuiger gebruikt gekocht op marktplaats, maar ik heb krachtstroom, wat veel zaken gemakkelijker maakt.
  De vorige eigenaar verwerkte MDF, er kwam een kilotje of 10 stof uit elk van de 2 fijnstoffilters, dus ik kan me voorstellen dat het leek
  alsof het ding steeds slechter werkte.

 3. #3
  Je buizen zijn van pvc, werkt dat goed?

 4. #4
  @ Jurriaan, 3pk lijkt ook mij wel fijn werken. Tja en krachtstroom is voor mij niet aangelegd of beschikbaar.
  En zoals simonklein al vroeg, alles werkt oke? Ik verwacht zelf van wel, anders zou je zo niet (blijven) werken.
  Op dit forum wordt gewaarschuwd voor statische elctriciteit, hoe heb je dat aangepakt ? Zelf zat ik te denken om alleen in mijn opvangbakken een "aardlekverbinding" te maken. Ik weet nog niet hoe dat gaat werken. Maar hoop wel de beste wensen toegestuurd te krijgen mocht er bij mij iets fout gaan.
  Nou moe ......

 5. #5
  Guus krachtstroom is aan te leggen mits er 3 fases binnen komem in de meterkast. Ik had tot een half jaar geleden ook nog geen krachtstroom en ben heel blij dat ik deze investering gedaan heb! Mij heeft het eenmalig iets van 250 euro gekost omdat enexis moest komen om de hoofdzekering te vervangen.

  Als je krachtstroom hebt is een zoektocht naar een stationaire machine ineens veel makkelijker omdat je veel meer mogelijkheden hebt met krachtstroom. Om nog maar niks te zeggen over de prijs van machines die voornamelijk in de 220v collectie vaak nogal erg hoog is.

 6. #6
  @ PBT, je hebt gelijk als je zegt dat krachtstroom veel voordelen heeft. Ik zal eens een offerte laten maken, hoop dat het meevalt. Maar tot volgend jaar heb ik helaas geen andere mogelijkheid dan alleen 220 volt.
  Nou moe ......

 7. #7
  Alleen 230V hebben hoeft niet altijd een bezwaar zijn om een 400V machine aan te schaffen, behalve ombouw is het soms ook mogelijk om een frequentieregelaar te gebruiken die 230V in heeft en 3maal 400V uit.
  Let wel ook dit vergt wat kunde van de techniek, het is geen plug and play.

 8. #8
  Hier heb ik ook naar gekeken, echter van 1fase 230v kun je geen 3 fase 380v maken. Is mij verteld door een elektricien

  @ guus: mij heeft het alles bij elkaar 1000 euro incl btw gekost de gehele installatie incl enexis monteur en alles erbij. Let wel, hier zat ook 50m 4x6mm2 grondkabel bij, aparte aardpen, hoofdschakelaar, 20a automaat in de meterkast, 16a automaat en aardlek in een aparte ip65 (stof en spatwaterdicht) kast, en alle verder gebruikte materialen erbij. Als je werkplaats vlak bij huis is heb je uiteraard niet deze lange dikke (en vooral erg dure €400 ex btw) kabel nodig.

  Het leggen van de kabels en de aansluitingen op de stopcontacten heb ik zelf gedaan, de meterkasten zijn gebouwd door een bevriende elektricien.
  Laatst gewijzigd door PBT; 04-10-15 om 16:37.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2014
  Locatie
  Regio Arnhem
  Berichten
  539
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door martijn v Bekijk Berichten
  Alleen 230V hebben hoeft niet altijd een bezwaar zijn om een 400V machine aan te schaffen, behalve ombouw is het soms ook mogelijk om een frequentieregelaar te gebruiken die 230V in heeft en 3maal 400V uit.
  Let wel ook dit vergt wat kunde van de techniek, het is geen plug and play.
  Dat kan inderdaad echter is zo'n frequentieregelaar erg duur en kom je al snel in de problemen met het amperage. Een fase wordt normaliter op 16A afgezekerd.

 10. #10
  Verreweg de meeste krachtstroommotoren onder de 4 kW kunnen op 3x220V en op 3x380V lopen, dus voor de meeste motoren tot 2.2 kW kan een frequentieregelaar op 220V ook.
  Daarboven is de 16A stop van de 220V groep niet meer voldoende. Zie bv https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefa...ynchrone_motor onder 'kenplaatje' voor een voorbeeld van zo'n motor.

  Let wel: ik heb het hier over 'normale' motoren. Bij HBM e.d. wordt er op alles beknibbeld, dus ook op de motordata-plaatjes. Op mijn afzuiger staat ook alleen 380V. Wellicht kan het ook met 220V, maar dan moet je maar gokken hoeveel ampere er in moet.

  Wat betrreft statische electriciteit: ik heb daar nooit last van gehad. Lees http://www.thewoodnerd.com/articles/dustExplosion.html en https://home.comcast.net/~rodec/wood.../DC_myths.html maar eens voordat je allerlei toeren uithaalt. Kort gezegd: ik zal op de draaibank nooit genoeg stof genereren om een door statische elektriciteit veroorzaakte stofexplosie te maken, en het aarden van PVC buis is zinloos, want het is een isolator. Als je een hele grote schuurmachine afzuigt, dan wordt het wellicht anders.

  Wat betreft offertes van de elektricien: je kunt allicht besparen door bv. de kabel van de meterkast naar de werkplaats zelf te leggen. Als je in de meterkast een meter overhoudt en in de werkplaats, zodat de elektricien het aan kan sluiten, spaar vast uren uit.
  Laatst gewijzigd door Jurriaan; 04-10-15 om 16:44.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top