Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24
 1. #1

  Question Op zoek naar een simpel stoom generator, om hout te buigen..

  Hallo,

  Voor een project voor mijn opleiding mag ik een halfjaar "iets" doen met hout, ik wil graag daarom mij gaan verdiepen in de magie van houtbuigen.
  Een stoom machine/generator kan je zelf maken maar daar heb ik geen zin in.. werken met grote ketels, en gas flessen, het kan maarrr het hoeft niet!

  Er bestaan al geruime tijd mooie simpele stoom generators, alleen niet te vinden in Nederland ( heb ik altijd weer zucht.. )

  Een mooie is Rockler Steam Bending Kit Schermafbeelding 2015-09-19 om 15.52.12.jpg

  hier video van de fabrikant: https://www.youtube.com/watch?v=ql-7JzeiKQQ  Ook zijn er andere merken in de omloop zoals de Schermafbeelding 2015-09-19 om 15.52.42.jpg

  concurrent Ealrex die nagenoeg een zelfde stoom generator aanbied: https://www.youtube.com/watch?v=GpIUfI8qmTg

  (extra info: http://www.highlandwoodworking.com/e...generator.aspx )

  ( technische info en aanvullende info: http://www.highlandwoodworking.com/l...data_sheet.pdf )

  Iemand op dit forum die ervaringen heeft met zo'n type stoom apparaat als deze? Bij de Rockler krijg je zelfs accessoires&technische tekening voor het maken van een mooie stoombox. Gebeld met Babtist in Arnhem, zij hebben niks op het gebied van stoombuigen..

  Amazon Duitsland bied er 1 aan maar dan kost het mij 150 euro Schermafbeelding 2015-09-19 om 15.52.28.jpg


  het alternatief? gewoon een behang afstoom apparaat? alleen zijn deze niet gemaakt voor uren lang stoom genereren.. ook is de wattage hoger, de bovengenoemde machines zijn 1500watt, een bekende Wagner behang afstomer verbruikt 2000 watt, en verbruikt 4L in 80 min. terwijl de Earlex met zijn 1500 watt 2 uur kan stomen..

  wagner w15.jpg

  http://www.ts24.nl/product_info.php/...fstomer-2000W/


  Overigens heeft de Wagner-W15 wel een overhitting beveiliging, op zich wel handig, als je hem gebruikt waar hij niet voor bedoeld is..

  Earlex heeft ook voor profesioneel gebruik de steammaster, wel te koop in Nederland (volgens mij gebruiken ze deze ook op HMC ) earlex steam master.jpg Deze is alleen 400 - 600 euro..

  Optie 1: Ik kan een goedkoper machientje kopen bij de locale bouwmarkt/webwinkel
  Optie 2 Toch beter om door te sparen, voor een Rockler of Earlex, goedkoop=duurkoop?

  Mocht iemand interessante/nuttige tips hebben hoor ik het graag,


  Groetjes uit het Zuiden, Nando Dolleman
  Laatst gewijzigd door nando; 19-09-15 om 16:25.

 2. #2
  Is een Kärcher stoomreiniger misschien ook bruikbaar?
  't is maar 'n idee....

 3. #3
  Ik gebruik gewoon twee "El-Cheapo" behangafstomers. Jaren geleden eens gekocht voor een paar tientjes, ze doen het nog prima. Voor die paar keer dat ik hout buig voldoen ze uitstekend en vind ik het verbruik niet zo spannend. Als ik er eentje bijvul pruttelt de andere vrolijk verder. Op marktplaats zijn ze nieuw te scoren voor rond de 30, 35 euro, gebruikt voor nog veel minder als je even geduld hebt.

  Een stoomreiniger heb ik ook en dat gaat ook wel goed, alleen de opwarmtijd van die dingen is vrij lang, als je bijvult duurt het te lang voordat je weer verder kan en koelt de boel te veel af. De duurdere kan je wel bijvullen tijdens het stomen maar j, kost weer een bundel euro's extra.

  Succes!!

  Groets, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 4. #4
  https://www.ts24.nl/index.php/cat/1546/Behangafstomers/ Gewoon in NL verkrijgbaar Kist maak je van simpel vuren planken https://www.youtube.com/watch?v=NMvc2tuVGcQ

  Je hoeft ook niet uren te stomen om een stuk hout klaar te maken om te buigen.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 5. #5
  Op HMC mooie zelfbouw stoomkisten gezien, draaiend op behangafstomers, met metalen buis in houten kist + isolatie. Werkte prima, inderdaad waterniveau in de gaten houden, en op tijd bijvullen. Of een extra stomer er bij.

 6. #6
  Alain Mailand gebruikte op een demo een oude hogedrukpan met een slangetje op het overdruk ventiel.
  Werkte prima. Had diverse diktes slangetjes. Schoof die om het draaiwerk en kon zo het hout vervormen.
  Vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 7. #7
  Ik gebruik de Wagner behang af stoom machine kost rond de 60 euro kun je gemakkelijk de hele dag mee werken (wel op tijd bij vullen).
  Gebruik hem i.c.m. rioolbuis diameter 150 (pvc) voornamelijk om Thonet stoelen te restaureren en ook voor nieuw werk.
  Voor het plaatselijk stomen heb ik een aantal adapters gemaakt die op de slang passen zo kan ik bij stoel onderdelen die niet te demonteren zijn toch de vorm herstellen.
  Dit werkt ook bij nieuw hout wat gevormd moet worden eventueel al gemonteerd aan het opbject.
  Voor stomen heb je echt geen dure machine nodig alleen bij hele grote partijen hout om dat dan de capaciteit niet voldoende is.

  groetnis, Roeland
  Rockler Steam Bending Kit Dit is gewoon een behangaf stoom machine zoals in de bouwmarkt te koop alleen geleverd met een bouwpakket (wat hout en een temperatuur meter)
  Je kunt het dus heel simpel maken een temperatuur meter heb je niet echt nodig. Koop gewoon een behangafstoom machine
  Laatst gewijzigd door Roeland; 19-09-15 om 21:26. Reden: aanvulling

 8. #8
  Ikheb opmarktplaats een profesionele behangafstomer gekocht. Koste 25 euro. Is 2400 watt en er gaat 10 liter water in. Om de opwarmtijd te verkorten vul ik hem met water uit de boiler. De stoomkist heb ik uit Platen dakisolatie van 5 cm dik gemaakt. Dit is schuim met aluminiumfolie op de buitenkant. Hoeken onder 45 graden gezaagt op de zaagtafel en met aluminiumtape in elkaar geplakt. De kopschotjes zitten er gewoon in geklemt. Korte opwarmtijd en houdt de warmte goed vast. Maten ;meter lang en 40 bij 50 cm inwendig. Heb je meer lengte nodig, kan je er gewoon nog een stuk aanplakken.

 9. #9
  beste, heb wel interesse om ook zo iets te maken. Kan je eventueel wat foto's posten ?
  O.a. over de aansluiting van je stoomkist met de behangstomer. Had ook willen weten als de alu folie aan de binnenkant of de buitenkant van de stoomkist geplaatst wordt.
  zijn heb je de platen dakisolatie aan elkaar bevestigd ? etc,

  alvast dank, Jan

 10. #10
  De dakisolatieplaten hebben een laagje aluminium aan beide zijden. Je verliest daardoor geen materiaal als je onder 45 graden zaagt. De slangaansluiting bestaat uit een gat in de bovenkant waar de slang strak in past. Om het te stomen materiaal op te leggen gebruik ik beuken deuvels van een meter die ik op maat zaag. Zitten op 2cm van de bodem. Omdat de kopkanten er los ingeklemt zitten, kan het lekwater er aan de onderkant gewoon uitlopen. Het stuk schuim dat je als opening gebruikt, drukje er gewoon niet helemaal in, zodat je een rand hebt om hem er weer uit te pakken. Omdat de kopkanten er los inzitten heb je ook geen last van drukopbouw. De platen zijn van kingspan therma kosten 10 euro per stuk. Je hebt 3 platen nodig. Ik heb de naden aan beide zijden afgetaped. Is zelfs zonder kopschotten een stevig geheel.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top