Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  cormier verstrepen anvers

  hoi allemaal

  onlangs in het bezit gekomen van deze schaaf met opschrift "cormier verstrepen anvers"
  kan er mij iemand meer van vertellen?
  wat heeft er in het onbrekende vlak gezeten?
  was dit een winkel in antwerpen?

  wie weet er meer ;-)cormier1.jpgcormier2.jpg

 2. #2
  Cormier is een houtsoort https://fr.wikipedia.org/wiki/Cormier hier in Nederland bekend als peervormige lijsterbes https://nl.wikipedia.org/wiki/Peervormige_lijsterbes

 3. #3
  Waarschijnlijk heeft in het ruitvormige vlak een hardhout (coromandel,ebben etc) of ijzer gezeten om met de hamer op te slaan om de beitel te lossen. Vaak zie je een rondbout (slotbout). Het doel is hiervan om het hout niet te laten beschadigen als men met de hamer de beitel lost.
  Een dergelijke inlay kom je niet vaak tegen, in Frankrijk werden de profielschaven meestal in Cormier gemaakt, ik vermoed dat verstrepen anvers de schavenmaker is.
  De lengte van de schaaf geeft aan dat het een reischaaf betreft.

  groetnis,
  Roeland

  Oh ik zie nu pas dat er ook een nummer instaat (6) dus dan is het een voorloper.
  Laatst gewijzigd door Roeland; 16-09-15 om 10:06. Reden: aanvulling

 4. #4
  hey Roeland

  bedankt voor je reactie
  kan je me iets meer over die nummers vertellen?
  nummer 6 staat dus voor voorloper ....

 5. #5
  Het lijkt me eerder dat er 46 staat. En volgens mij verschillen die nummers tussen de verschillende fabrikanten. Je kan niet de Stanley nummering vertalen naar de houten schaven.

  Verstrepen zou de naam van de eigenaar kunnen zijn. Daarboven staat het embleem van de fabrikant, maar dat is helaas onleesbaar. Het is vast een Frans merk. Cormier staat bekend om de lekkere smaak voor houtworm en zo te zien aan jouw schaaf zou dat wel eens kunnen kloppen.

 6. #6
  Anvers is de Franse naam van de stad Antwerpen. Versterpen uit Antwerpen kan ofwel de eigenaar zijn of de naam zijn geweest van een handelaar. Er boven staat waarschijnlijk het echte merk, maar dat is op de foto moeilijk leesbaar.

  46 zou normaal de breedte van het mes zijn, al kijkend naar de foto verwacht ik wel een breder mes, maar dat is maar een impressie. Misschien mes eens nameten?

  groeten,
  ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top