Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: kruishout

 1. #1

  kruishout

  Hallo allemaal,

  ik wilde een kruishout aanschaffen want dat is toch wel handiger dan uit de hand aftekenen maar... nu zie ik dat ze toch wel verschillen van elkaar.
  ook de prijzen liggen uiteen van 15 euro tot ( Lie Nielsen ) 100 euro.
  Waaraan moet zo'n meetinstrument voldoen? waar let je op.

  Ik heb zelf op de cursus met eentje gewerkt maar zo'n zelfde zie ik niet terug alleen wat er op lijkt.
  Wie kan me meer vertellen over dit ding

  Groetjes,
  Alm

 2. #2

  Re: kruishout

  Ik heb een hele simpele van 15 euro, en dat werkt prima.

  De laatste tijd (geinspireerd door het forum) ben ik ook bezig zelf gereedschap te maken, een kruishout is ook leuk zelf te maken.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: kruishout

  Ik heb een tijdje terug deze: "http://www.toolstation.nl/shop/Handg...0/sd150/p85922" besteld. Een prijs waar je je geen buil aan kan vallen en ik moet zeggen dat het een heel behoorlijk ding is. Netjes afgewerkt, zit behoorlijk in elkaar en voelt degelijk aan.

 4. #4

  Re: kruishout

  Vaak zit er in de goedkope kruishouten een soort spijker om mee te krassen. Die laten lelijke sporen na op het hout. Als je die mesvormig vijlt of slijpt werkt het een heel stuk beter. Een mooie van hout maken kan natuurlijk altijd. Geeft de meeste voldoening.

  jaap

 5. #5

  Re: kruishout

  Morgen ben ik in duitsland dus ik daar eens even kijken..
  Wie weet wat ik nog meer tegen kom

  Fijn weekend,
  Alm

 6. #6

  Re: kruishout

  Het goedkoopste kruishout is een blokje afvalhout waar je een spijker met platte kop dwars doorslaat, vijl of slijp de kop van de spijker af tot je een scherpe rand overhoud, en klaar is kees.

  Met een tikje met de hamer op kop of punt van de spijker verstel je de maat, het bereik is een 4à5cm van de rand, ruim voldoende om een pen of een scharnier af te schrijven.


  Mvg,

  André

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.721

  Re: kruishout

  Dit is wel een heel erg derde wereld methode. Ik denk dat de meeste houtbewerkers wel een iets andere voorstelling hebben van een kruishout dat ze zelf gaan maken en een staaltje van hun kunne moet weergeven.
  Ikzelf behelp me met een kruishout van Nooitgedacht met twee spijkertjes. Ik gebruik het zo nu en dan, ik doe relatief weinig bewerkingen met de hand.
  Ik heb wel eens naar kruishouten gekeken met een snijwieltje in plaats van een spijkertje, al dan niet als een klein mesje gevijld. Gezien de enkele keer dat ik het nodig heb vraag ik me af of de aanschaf zinvol voor mij is.

 8. #8

  Re: kruishout

  Ik heb er een paar jaar geleden eentje bij de bouwmarkt gekocht. (Ik meen Hornbach, maar het kan ook de Gamma zijn).
  Idd met een gewoon pennetje die krassen maakt.

  Voordeel:
  goedkoop
  en de krassen vd pen zijn makkelijk als startpunt voor de beitel/zaag
  Nadeel:
  redelijk wat kracht nodig om te krassen, dus opletten met het niet uitschieten ed.
  Het schijnt dat met een wieltje dat probleem er niet/minder is (maar die zijn wel veel duurder).

  De mijne is een dubbele: dus met twee verstelbare poten en met twee spijkers. Dat is niet handig. Te lastig om tegelijk goed in te stellen. Het is sneller en makkelijker om het per stuk te doen.
  Een enkele is dacht ik bij de Hornbach een euro of 7.

 9. #9

  Re: kruishout

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door koffiedrinker
  De mijne is een dubbele: dus met twee verstelbare poten en met twee spijkers. Dat is niet handig. Te lastig om tegelijk goed in te stellen. Het is sneller en makkelijker om het per stuk te doen.
  Het voordeel van een dubbele heb je vooral als je veel pennen, gaten, sleuven etc moet aftekenen op dezelfde afstand van een rand. Vooral op verschillende losse onderdelen. Eén keer instellen op je beitelbreedte en de afstand van de rand en vervolgens kan je alles achter elkaar aftekenen. Voordelen: je vergeet niet zo gauw de tweede lijn af te tekenen én je weet zeker dat op alle vlakken de krassen op dezelfde onderlinge breedte staan. Bovendien kan je je kruishout ingesteld laten staan op de maten, dus mocht je een keer een vlak vergeten zijn af te tekenen, dan heb je de exacte maat klaarliggen.

  Je hebt van die dubbele kruishouten trouwens 2 uitvoeringen: bij de een stel je elke punt afzonderlijk in, bij de ander stel je de afstand tussen de pinnen in en de afstand van het pinnenpaartje tot de rand. Ik heb met de tweede vorm geen ervaring, maar hij lijkt me handiger dan de eerste.

  Caspar heeft op zijn site trouwens een leuke tussenvorm staan: een enkel kruishout met 2 pinnen. Als je je kruishouten zelf maakt, dan maak je er zo voor elke beitel eentje. Werkt net zo snel als een enkel kruishout, én heeft de voordelen van een dubbel kruishout én heeft als voordeel dat je de afstand tussen de pinnen altijd exact hetzelfde hebt ingesteld.

  Arthur

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.721

  Re: kruishout

  Sorry Timmertje, als ik schrijf "ik denk", probeer ik te benadrukken dat ik m'n eigen mening weergeef en het niet verkondig als de absolute waarheid van een geroutineerde timmerman met een heel leven aan ervaring achter de rug. Als werktuigbouwkundig ingenieur ben ik in de scheepsbouw werkzaam geweest en ben begonnen met houtbewerking na m'n pensionering. Ik meende in dit forum mensen te treffen van allerlei achtergronden en verschillende niveau's van deskundigheid en ervaring.
  Een probleem oplossen met de op dat moment aanwezige kennis, middelen en mogelijkheden of te wel improviseren is één manier om je kunne te tonen. Het zelf maken van gereedschap zoals schaven, beitel-en vijlheften en eventueel kruishouten is van een andere orde. Je kiest zo goed mogelijk materiaal, je doet je stinkende best om er iets moois van te maken en aan het einde van de rit heb je iets om trots aan je omgeving te tonen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top