Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: juwelenkistje

 1. #1

  juwelenkistje

  Hallo Allemaal,

  Ik wil graag een kistje laten zien dat ik net klaar heb. Het is een juwelenkistje voor m'n vrouw. Het idee kwam twee jaar geleden van ons samen: het deksel zou ik van brons maken met een patroon van een opgaande zon. Ik heb dit gemaakt uit 14 losse stukjes bronzen plaat (2 mm dik) die precies pas gemaakt moesten worden. Daar waar de stukjes bij elkaar komen heb ik er een schuine kant aan gevijld zodat een stralen patroon ontstaat:
  P1110964.jpg

  Uiteindelijk was het erg veel werk om te zorgen dat alle stukjes samen netjes pasten en het geheel op maat was. Het eerste jaar (ik doe altijd meerdere projecten tegelijk) was het kistje niet meer dan een stapel licht geoxideerde bronzen plaatjes:
  IMG_20150117_133502001.jpg
  Dit geheel heb ik op een plaatje multiplex gelijmd en dat als deksel van het kistje gebruikt.

  Toen het metaal eindelijk klaar was ben ik verder gegaan met het kistje zelf. Dit is van mahonie van tenminste 70 jaar oud: Mijn grootvader, oom en vader hebben dit ooit uit het stadhuis in Hoogeveen gesloopt (al weer zo'n 30 jaar terug). Dit is een van de laatste stukken die nog over is. Erg mooi mahonie. Het binnenwerk is een prunus die bij m'n ouders in de tuin stond. Alles afgewerkt met schellak. Om het geheel iets lichter te laten lijken heb ik er nog een palissander standring onder gemaakt: dit tilt het kistje 6-7 mm omhoog.

  P1110965.jpg

  Binnenin zitten twee uitneembare bakjes die over elkaar kunnen schuiven met helemaal onder nog een vakindeling, beetje als bij een gereedschapskist:
  P1110967.jpg
  P1110968.jpg

  groeten,
  Jan Anton

 2. #2
  Hier hoeven helemaal geen juwelen in, het kistje is al een juweeltje op zich.
  De bronzen deksel ziet eruit alsof het uit 1 stuk is en waarin de stralen zijn gefreesd.
  Kan me voorstellen dat je hier een tijdje mee bezig bent geweest, die scharnieren zijn ook erg mooi maar volgens mij best lastig om netjes te monteren.

 3. #3
  Wat een mooi idee en ook echt prachtig uitgevoerd! Is het brons of koper wat je gebruikt hebt?

  Neem je het mee naar de Open Dag Hout??

  jaap

 4. #4
  30 jaar geleden hadden we hier inderdaad nog een mooi stadhuis. Totdat er een paar slopers uit Groningen langs kwamen.
  Gelukkig zijn de restanten verwerkt in een mooi kissie!
  Met vriendelijke groet, Ronald

 5. #5
  beetje als bij een gereedschapskist
  Een gereedschapkist voor de vrouw, geweldig! Met bewondering en respect, erg mooi uitgevoerd!

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2014
  Locatie
  Nuenen bij Eindhoven
  Berichten
  131
  Echt héél mooi gemaakt. Mag ik vragen waar/hoe jij aan het slot en de scharniertjes komt?

  grt Hans
  Als je enige stuk gereedschap een hamer is, ziet ieder probleem eruit als een spijker! (Maslov)

 7. #7
  Prachtig werkstuk!

 8. #8
  dank dank.
  @Jaap: het is mij door metaalwinkel.nl als brons verkocht, maar ik weet niet welke legering het precies is. Het is wel roder dan een ander stuk brons dat ik heb liggen en ik had het graag wat lichter gehad. Hoe dan ook zal het deksel zo af en toe even opnieuw gepolijst moeten worden.
  @Hunto: Mijn opa en zonen hebben 30 (of alweer 40? ik heb het zelf niet bewust meegemaakt, dus het zal wel richting 40 gaan) het stadhuis uitgebreid aan de achterkant. Vind het ook niet fraai, maar het heeft wel heel mooi mahonie en eiken opgeleverd, wel met hier en daar een paar schroef- en spijkergaten.
  @Hans: de scharnieren heb ik ergens bij amazon besteld. De kwaliteit is niet heel super maar het zit er uiteindelijk netjes in. Het slot heb ik bij workshopheaven gekocht.

  groeten,
  Jan Anton

 9. #9
  Leuk kistje, mooi gemaakt en het beslag is ook goed gekozen, echt een beetje ouderwets.
  Je vertelt dat het mahonie tenminste 70 jaar oud is, dat zijn de nadagen van de art deco, en het ondergaande zon motief kwam je in die tijd heel veel tegen op meubelen dus dat komt heel mooi uit zo bij elkaar.
  Als je niet beter wist zou je denken dat het kistje ergens in de jaren 30 gemaakt is toen de art deco op z'n hoogtepunt was.
  Ik hou zelf heel erg van deze stijl net als jugendstil trouwens.
  Ik vind het bronzen deksel echt prachtig staan.
  Laatst gewijzigd door willem1958; 13-09-15 om 13:55.

 10. #10
  Ik vind zelf dat door de warme uitstraling van brons het één van de weinige metalen is die hout aanvullen i.p.v. contrast geven.
  Mooie uitvoering daarvan.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top