Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: Nieuwe afruwguts

 1. #1

  Nieuwe afruwguts

  Beste hout-o-fielen,

  Ik ben langzaamaan begonnen met de eerste wankele stapjes op het gebied van houtdraaien, voornamelijk nog oriënterend om te ontdekken of ik het wat vind. Nu moet/wil ik een nieuwe afruwguts aanschaffen, maar ik heb geen idee wat een goede is. Ik wil wel een goede, maar deze hoeft niet gelijk de hoofdprijs te kosten (ik ben en blijf natuurlijk een Hollander ).

  Ik zag op De Houtdraaierij een mooie van Crown, en deze naam klinkt me bekend in de oren. Van een bekende houtdraaier uit Friesland kreeg ik ooit de tip dat de CHWO draaibeitels van Carl Heidtmann zeker de moeite waard zijn. Maar er is vast nog meer te krijgen in allerlei prijscategorieën, dus kom maar op met die tips!

  Mocht er iemand een goede afruwguts onder een dikke laag stof hebben liggen houd ik me natuurlijk ook aanbevolen

 2. #2
  Bij wat voor een draaibank? Ik heb de allergrootste van Ashley Iles, maar dat zou ik bij een HBM 450 niet aanraden, bijvoorbeeld.

  CHWO is zeker goed, maar je kunt m.i. rustig met Crown beginnen.

 3. #3
  De draaibank is een "el cheapo deluxe" . Wilde niet al teveel geld uitgeven om het eens te proberen. Als ik nu beitels nodig heb wil ik wel gelijk goede kopen. Als ik dan de opstap naar een "echte" draaibank maak heb ik de beitels vast.

 4. #4
  Misschien eerst eens opgeven welke beitels je al hebt, wat je wil gaan draaien, welke bank heb je nu, enz. Dan kan er beter advies gegeven worden.
  Zo,n zware afruw beitel is misschien wel het laatste wat je nu nodig hebt, en kan je voor dat geld andere gutsen kopen.
  Crown beitel zijn overigens prima beitels. Met een brede guts kan je ook afruwen. Een afruw guts heeft zijn beperkingen.

 5. #5
  Bijna al mijn beitels zijn van crown. Heb uitbreid geleerd te werken met de voordraaiguts. Toch gebruik ik deze guts niet zo veel meer. Ik gebruik nu een zware 25mm guts. Ook met een zware skew, platte beitel, kun je voordraaien. Niet dat ik dat laatste een beginner aanbeveel, maar als je je gereedschap goed beheerst kan veel met weinig. Zeg wat je wil gaan draaien en neem de bovenstaande posts ter harte. Veel succes met draaien. Het is verstandig om bij een ervaren draaier onder begeleiding te oefenen. Kijk eens bij radius.

 6. #6
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Ik gebruik mijn voordraaiguts (toevallig van Crown) heel erg veel. Ook voor diverse vormgeefwerk. Sinds enige tijd heb ik ook een brede vormguts (alweer van Crown), hiermee zou je ook uitstekend kunnen afruwen maar ik gebruik deze liever voor het vormgeven. Eerst met het "beest" alles grofweg in vorm en dan met de vlijmscherpe vormgutsen alles zo strak mogelijk draaien...
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 7. #7
  Ik kon het niet laten en heb een keer een heel goedkope HSS beitel van HBM gekocht en deze bevalt me goed. Ik denk dat zeker zolang je het slijpen en de draai technieken nog niet echt in de vingers hebt dat je heel goed uit de voeten kunt met zo'n goedkope set HSS beitels van HBM. In vergelijking met de Nooitgedacht gereedschapsstalen beitels uit mijn begintijd zijn deze HBM'ers echt een wereld van verschil.

 8. #8
  Ik heb ook een grote afruwguts bij HBM gekocht. Ik geloof dat hij 9 euro kostte. Omdat je er toch alleen maar het grove werk mee doet (hout rond maken) vindt ik het een prima keuze. Ik steek mijn geld dan liever in andere beitels.

  Groet,
  Johan

 9. #9
  Hoi Cutthroat,

  Wat een verschrikkelijke forumnaam heb je gekozen trouwens... :-)

  Ik verkoop de Crown afruwguts in 2 maten groot en enorm groot. Het zijn goeie dingen. Maar eerlijk gezegd kan ik me heel goed vinden in de redenering van Johan en Chris. Als je het allemaal nog niet zo zeker weet, geef ik je geen ongelijk als je zo'n dakgoot van HBM koopt. Okay, je moet veel vaker slijpen maar ze doen gewoon hum werk! Voor die paar euro kun je je nooit een buil vallen! Als je da geld overhoudt zou ik liever wat extra geld uitgeven aan b.v een profielguts of een schalenguts of welke kant je ook op wil! In ieder geval succes met je zoektocht.
  vriendelijke groeten,

  Ronald Kanne


  www.ronaldkanne.nl
  www.dehoutdraaierij.nl

  facebook.com/ronaldkanne

 10. #10
  Hoi Cutthroat,

  Neem een goedkope (HBM) voordraaiguts. Je moet hem misschien wat vaker wetten, maar dat is geen probleem lijkt mij
  Als je wat meer ervaring krijgt met draaien zal je merken dat een speciale voordraaiguts niet onontbeerlijk is, het kan in principe met elke stevige guts, en als je wat meer lef krijgt ook met een stevige skew zoals Win Kluck zegt.
  Ik heb ooit een Crown voordraaiguts gekocht, en het is, zoals alles van Crown, een stuk kwaliteit. Maar echt veel gebruiken doe ik 'm niet meer.

  Succes

  Peter

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top