Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Bootstoel

 1. #1

  Bootstoel

  Binnen enkele weken komt er een nieuwe aanwinst bij in het scheepvaartmuseum, er was dus nood aan een permanente bootstoel om het jacht in te plaatsen daar de aanwinst permanent op het droge komt te staan.

  Verleden week dan ook de koe bij de horens genomen, eerst de maten van de romp opgemeten en aan de hand van de mallen de stoel uitgetekend, waarna de constructie kon aangevat worden.

  De buitenafmetingen van het jachtje zijn 6,75m lengte x 2,40m breedte en ong. 2,10m hoogte bij een geschat gewicht van een 1500 kg à 1800kg.

  De stoel moet dan ook voldoende sterk zijn om deze last te (blijven) torsen, er ook rekening mee houdend dat indien de boot nog moet verplaatst worden dit kan gebeuren met een heftruck die stoel en boot samen opneemt en verplaatst.

  Daarom de eerder zware constructie van het geheel, alle verbindingen zijn met bouten M10 samengetrokken. De tussenliggers vallen met een korte pen in de bootsteunen en heb ik tevens voorzien van een ingeboord slot waar de moer invalt, terwijl het gat voor de bout langs buiten word doorgeboord tot in het slot zodat bij het samenbouwen van de constructie deze bouten alle verbindingen mooi dichttrekken.

  Onderstaand ook enkele foto's van de bouw.


  André

  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Bootstoel

  Dat ziet er weer bekend uit voor een ex-scheepsbouwer.
  De foto's geven me niet voldoende inzicht maar m'n gevoel zegt me dat je in de lengterichting nog wat moet versterken. Ook de verbinding tussen de gebogen delen en de staanders ziet er een beetje knik-gevaarlijk uit.
  Maar ja, zoals gezegd, het is gevoelsmatig. Als je er met je neus bovenop staat kan het best wel eens steviger zijn.

 3. #3

  Re: Bootstoel

  De foto geeft een ietwat vertekend beeld, de boot komt met zijn kiel op de dubbele ligger in het midden te staan.
  De gebogen delen worden niet belast die dienen enkel om de boot in evenwicht te houden, alle gewicht word gedragen door de horizontale constructie onderaan.

  Voor uitknikken van de staanders is er geen gevaar, aan de staanders heb ik een dikke pen gezaagd die op zijn beurt is ingelaten in beide liggers, de hele verbinding word samengetrokken door twee doorgaande bouten M10, dat zit onwrikbaar in elkaar.

  Wanneer de boot in de stoel geplaatst is komen er tussen de opstaande delen en de horizontale liggers nog steekschoren, die zijn voornamelijk nodig als we het ding willen verplaatsen, maar zitten bij het manipuleren van de boot in de weg.


  Mvg,

  André

 4. #4

  Re: Bootstoel

  Nog enkele foto's van de verhuis, en de definitieve plaatsing in het museum van onze laatste aanwinst.
  Bouwjaar 1947, overnaads gebouwd met midzwaard,en in de jaren '60 voorzien van een vaste kiel, en in die periode ook in de polyester gezet.

  Het bootje is een ontwerp van Baron Hoëvell, en is het resultaat van een Internationale ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door de toenmalige burgemeester van Antwerpen, L Craeybeckx. Het winnende ontwerp werd nadien ook gebouwd als eerste van een hele reeks, jammer genoeg is het bij dit exemplaar gebleven.
  Het heeft zestig jaar dienst gedaan bij een vereniging om zeilers de kneepjes van het vak aan te leren.

  Dat een goede voorbereiding het halve werk is hebben we aan de lijve ondervonden, de hele operatie transport inbegrepen duurde juist 4u, waarvan het transport alleen 2,5u in beslag nam.
  De hele constructie staat zo stijf dat ik de voorziene steekschoren kon weglaten, iedereen tevreden dus.

  Mvg,

  André

  Attached files

 5. #5

  Re: Bootstoel

  leuk, op wandelafstand :mrgreen:

 6. #6

  Re: Bootstoel

  vraagje, over welk scheepvaartmuseum spreken we hier eigenlijk?
  thx,
  bert.

 7. #7

  Re: Bootstoel

  Museum Aan de Stroom/Nationaal Scheepvaartmuseum/Maritiem Park.
  Steenplein 1
  2000 Antwerpen.

  Mvg,

  André

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  323

  Re: Bootstoel

  Dat is een chique bok

  Leuk bootje overigens, lijkt me een Scandinavische volksboot? 8-)

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top