Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Eerste werkbank

 1. #1

  Eerste werkbank

  Hallo allemaal,

  Onlangs verhuisd naar een nieuwe woning met een ruime garage.
  Graag wil ik daar een werkbank in maken, en dus ben ik een aantal maanden terug begonnen met het opzoeken van projecten/tekeningen en ideeën.

  Nu ben ik gisteren begonnen met het maken van een werkbank, daarvoor heb ik voor het frame vurenhouten balken gebruikt, 45mm x 94mm.
  Nou begin ik te vermoeden dat dit niet het juiste hout is voor een frame, want het frame een vierkant van hout staat zo krom als een hoepel.
  Wat zou ik hier voor moeten gebruiken? Graag jullie tips.

  Mijn werkbank heb ik gebaseerd op de werkbank uit deze video.
  https://youtu.be/d4joppT76Ss

 2. #2
  Zijn de gebruikte balken wel recht? Ik denk dat dit niet met het type hout te maken heeft. Ik heb ook vuren gebruikt voor mijn werkbank en die staat echt super stevig en recht. Heb het hout wel bij de houthandel vandaan.

 3. #3
  Nee, de balken zijn niet kaarsrecht. Ik heb mijn balken bij een bouwmarkt gehaald.

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Welkom op het forum!

  Dat krom staan hoeft bij deze werkbank nog niet zo'n probleem te zijn omdat je de planken van het blad laat oversteken, zodat je het minder ziet. Bovendien komen er een paar tussenregels als ik het goed heb gezien, waarmee je de kromming weer wat kunt korrigeren. Het word lastiger als je basis scheluw komt te staan. Dan zul je moeten corrigeren door later de poten op verschillen de lengtes te zagen.

  Succes! Fons

 5. #5
  Hoi Fons,

  Dank je wel voor je reactie.
  Als ik jou goed begrijp maakt het niet zoveel uit om dat alles weer redelijk wordt rechtgetrokken wanneer ik de versteviging aan de onderkant aan de poten bevestig?

  Groet.

  Sander

 6. #6
  Athanor
  Guest
  Daarmee kun je het onderstel weer rechthoekig krijgen. Ik dacht meer aan de regels onder het blad, waarvan de lange mogelijk het meest de kromming laten zien. Daar kun je een paar klampen tussen zetten van dezelfde lengte als de buitenmaat van de poten aan de zijkant van de bank. Dat dwingt deze regels tot een evenwijdig spoor.

  Fons

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Hier een foto ter illustratie van hetgeen ik bedoel

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   image.jpg
Bekeken:  861
Grootte:  12,0 KB
ID:    34470

 8. #8
  Cain,

  Ik heb zowel mijn eerste werkbank als de 2e met vuren balken gebouwd (bekijk de video maar eens, misschien heb je er wat aan)
  Zeer degelijk en stabiel
  Ik heb wel opgelet met de balken dat deze recht waren
  Met een hamer past alles...

 9. #9
  Ik kan je aanraden om op marktplaats te kijken naar een (liefst) massief eikenhouten of beuken eettafel die je gratis kan ophalen.
  Sommige mensen moeten van de eethoek af omdat ze iets nieuws besteld hebben en zijn dan blij als iemand de oude tafel ophaalt.
  Eiken of beuken werkt weinig en is voor heel wat jaren.
  Het enigste wat je dan nog hoeft te doen is even tussen de poten dwarsverbindingen te maken met bijv vurenhout zodat de poten lekker stevig staan.
  Je koopt een tweedehands bankschroef en je hebt een prima werkbank.
  Dan boor je een paar gaten in je tafel voor je bench dogs en ja kan van alles inklemmen als je moet schuren of schaven.
  Ook de bench dogs kan je zelf maken van een bezemsteel, op youtube staan er filmpjes over.
  Op deze manier ben je voor weinig geld helemaal klaar en kan je tig jaar door.

 10. #10
  Cain,

  Zal ik als nieuw lid gelijk mijn eigen ervaring delen over het bouwen van een werkbank, misschien is het wat te laat, maar dan hebben andere mensen er misschien wat aan

  Ik heb uiteraard ook zelf mijn werkbank gebouwd, uit vuren. Een werkbank is sowieso persoonlijk, en moet voldoen aan je eigen wensen en maten. Toch moet een werkbank robuust zijn. Het voorbeeld dat je aanhaalde gebruikt een houten frame, dat bekleed wordt met een blad. Het werkblad zijn hier losse planken en dat geeft wel een stevige tafel, maar de grootste taak van een werkbank is het opvangen van kloppen op beitels, duwen op de schaaf enzovoort. Daarvoor heeft de bank massa nodig om schokken en kloppen op te vangen en stabiel te blijven. Zo werk je zelf ook het beste en het meest precies.

  Een bank waar veel naar gekeken wordt is de Roubeau werkbank. Roubeau was de eerste franse houtbewerker die een lijvig boek heeft uitgebracht met allerlei technieken in, waaronder ook zijn soort werkbanken. Als je even googled zal je zien dat dit serieuze mastodonten zijn.

  Zelf heb ik mijn werkbank uitgevoerd met een top in 3 delen, waardoor het midden van de bank lager is, en je eigenlijk een goot hebt. Dit is superhandig als je met plaatmateriaal werk. Nooit een beitel of schroef in de weg om een balk of plaat vlak te leggen, en uitsteeksels aan je werkstuk zijn geen probleem. Ik heb vuren balken gebruikt van ongeveer 38mm op 85mm (zelf geschaafd), en deze met de lange zijden aaneen gelijmd met PU D4 lijm. De "goot" zijn 2 stukken op zijn langs aaneen gelijmd (dus uiteindelijk 38*170). zo weegt mijn top alleen bijna 60kg. Het onderstel is ook gelijk zwaar uitgevoerd met ingewerkte pen en gat balken. De dwarse verstevigingsbalken heb ik gevezen zodat je het geheel nog uiteen kunt halen. Je kan gerust alles vijzen en lijmen, dat maakt voor een werkbank niet zoveel uit (maar vijzen is niet echt houtbewerken natuurlijk :-) )

  persoonlijk vind ik het maken van een werkbank met de hand een heel goeie oefening om met houtbewerking te beginnen. De fouten zijn niet zo erg (de bank krijgt het toch nog zwaar te verduren) en zijn altijd wel op te lossen...

  Willem's top om een oud tafelblad te gebruiken vind ik zeer goed! ik zou er een paar opeen leggen om weer die massa te verkrijgen.
  groetjes en veel succes!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top