Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Quick and dirty werkbank

  Nu we eindelijk ons schuurtje gebouwd hebben, werd de nood aan een betere werkbank dan mijn workmate steeds hoger. Als tussenstap naar een 'echte' werkbank heb ik een oude ikea kast verbouwd tot tijdelijke werkbank. De enige toevoegingen zijn een plaat mdf en een oude record meubelmakersbankschroef. Die laatste heb ik twee jaar geleden al voor twee tientjes op de kop kunnen tikken. Oh ja, ik heb ook overal waar ik kon de onderdelen van die kast aan elkaar gelijmd, in aanvulling op dat schroefsysteem van de ikea. Samen met het originele bovenblad van de kast (ruim 4 cm dik massief verlijmd hout) heb ik nu een werkblad van ca 7,5 cm dik. Nu alleen nog het stuk waar de bankschroef zit weer afwerken. En bepalen waar ik gaten ga boren voor mijn holdfasts....

  Resultaat is een loodzware en behoorlijk stevige werkbank. Geeft geen krimp als ik iets met een hamer bewerk. Nu hopen dat dat voorlopig zo blijft.

  Ik heb nog wel een vraagje, ik heb geen ervaring met mdf en ben benieuwd naar jullie advies ten aanzien van de behandeling van het blad. Kan ik dat het beste zo laten, of kan ik er beter iets op smeren.

  image.jpgimage.jpgimage.jpg

 2. #2
  Beter iets opsmeren, is mijn persoonlijke mening. Als je een keer water, of iets anders vloeibaars morst heb je bulten.

 3. #3
  Heb zelf ook een een MDF werkblad, ligt er al 5 jaar op, heb het niet behandeld en is volgens mij ook niet nodig.
  Tuurlijk, als je een natte lap enkele dagen laat liggen dan zal het wel gaan opbollen/zacht worden. Maar zorg zelf altijd dat ik dat zoveel probeer te voorkomen.
  Als ik eens 'smerig' werk heb, bijvoorbeeld met ijzer (slijpsel) of verven/lakken, dingen schoonmaken/ontvetten dan leg ik een dunne plaat op de werkbank, zodat ik het blad zo nog een beetje schoon houd. Ook heb ik een stuk vloerbedekking, die leg ik er om dezelfde reden af en toe op.

  Maarre, quick and dirty? dit is toch een hartstikke mooie werkbank! veel plezier ermee!

 4. #4
  Ik ben er ook superblij mee
  Een dunne plaat multiplex heb ik inderdaad liggen om er op te leggen met smerig werk. Voor wetten en slijpen heb ik gelukkig een apart plekje. Vloerbedekking is ook een goed idee. Daar had ik nog niet aan gedacht. Dat moet ik ook nog wel ergens hebben liggen.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  Ik heb een werkbank met een 40 mm dik MDF blad. Ben er tevreden over (zwaar, is vlak en blijft vlak). Heb het behandeld met paar lagen Danish Oil.

  mvg
  klaas0639

 6. #6
  Ik heb het MDF blad van mijn werktafel voorzien van drie flinke soplagen gekookte lijnolie. Dagje tussen de lagen aanhouden voor drogen, na soppen half uurtje wachten en het teveel aan olie wegpoetsen. Resultaat is een goed schoon te houden oppervlak, redelijk bestand tegen vocht. Overigens zit ook mijn schaafbank, waar een 40mm multiplex plaat op ligt, in de lijnolie, evenals alle onderstellen. Ik zweer er bij.

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top