Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  SNELHEID bandschuurmachine versus KORRELGROOTTE

  Heb een Makita bandschuurmachine gisteren besteld, waarmee ik mijn houten vloer ga schuren: Grenen, klein oppervlak: ±14m2. Hoeft niet veel af en hoeft niet geheel vlak (toplaag en wat hoogteverschillen)

  Deze Makita 9911 machine (650W/ bandmaat: 76 x 457/ bandsnelheid 75-270 m/min (1-6)) is regelbaar qua snelheid:

  Ik heb korrel 40, 80 en 120 aangeschaft.

  Hoe hoog moet ik de snelheid zetten, gezien de grootte van de korrel???
  Grovere korrel -> lagere snelheid ? ? ?
  Fijnere korrel -> hogere snelheid ? ? ?

 2. #2
  Schuren op hoge(ere) snelheid geeft meer wrijving en dus ook meer warmte, die warmte wil je zeker niet als je oude verf en laklagen wil verwijderen, schuurbanden lopen dan heel snel vol.
  Een grovere korrel neemt meer af en vraagt daarom een lagere bandsnelheid, een fijnere korrel mag wat meer toeren maken, maar je schuurt altijd beter op een te laag toerental dan op een te hoog toerental. Er is ook een groot verschil tussen de diverse houtsoorten, de ene soort laat zich vlotter schuren dan de andere. Het voordeel van een variabele bandsnelheid is dat je kan experimenteren om het beste schuurresultaat te krijgen, begin op de laagste stand en ga telkens een stapje hoger tot je hoort dat de machine "spint" als een poes De optimale bandsnelheid voor die welbepaalde klus is dan gevonden.

  Laat bij het (band)schuren het gewicht van de machine de klus klaren, oefen zelf nauwelijks of geen extra druk op de machine uit, dat werkt namelijk contraproductief, je schuurt er enkel (diepe) voren mee. Hou tijdens het schuren de machine ook constant in beweging, even vertragen geeft al een dip(je) in het hout. Hoe kleiner de bandmaat van een schuurmachine hoe gevoeliger de machine is voor spoorvorming, opletten dus en het oppervlak regelmatig inspecteren met een (strijk)licht.

  Succes met de klus,

  André

 3. #3
  Bedankt voor het uitgebreide antwoord.
  Maar wat bedoel je met spinnen?
  Ik heb nl 2 katten en weet niet precies wat ik mij er bij moet voorstellen? 😺

 4. #4
  Korrel 40 (en zelfs 80) is er grof. Dat gaat wel behoorlijk vooruit, maar je moet goed opletten dat je geen te diepe krassen trekt die je daarna met de 120 weer moet zien weg te krijgen. Misschien eerst even met enkel 80 proberen, en dan afhankelijk van het resultaat en snelheid de 40 achterwege laten.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 5. #5
  Als je zo'n grote parket bandschuurmachine gebruikt, raden ze korrel 40 diagonaal schuren voor de oneffenheden. Hierna in de lengterichting korrel 80 en 120 voor de krassen.
  Mijn bandschuurmachine is natuurlijk stukken kleiner. Maar zou ik dan niet hetzelfde recept moeten volgen?
  Aan de andere kant hoeft mijn vloer niet 100 % vlak te worden, als er maar geen hoogteverschil zit tussen de verschillende delen. In het midden mag van mij een plank best wel hol of bol zijn.

  Misschien dat ik het toch eerst probeer alleen in de lengterichting met korrel 80. Kan ik altijd nog met grover schreef schuurpapier verder gaan mocht het niet vlotten.

 6. #6
  Volgens mij kan je zo een grote parketschuurmachine niet zomaar vergelijken met een kleine bandschuurmachine. Om behoorlijk werk af te leveren met een parketschuurmachine heb je toch wat ervaring nodig. En afwerken doe je met een roterende machine. En als je met de grote machine krassen trekt, ga je die met de volgende korrel toch wel sneller weg krijgen als jij met je kleine machine.
  Diagonaal verhoogt ook weer de kans op flinke krassen.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 7. #7
  Ga starten met fijne korrel in de lengterichting.
  Bedankt voor de adviezen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top