Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Verbinding tuintafel tussen blad en zijwanden

  Hey allen,

  Dit weekend wil ik van start gaan met het maken van een tuintafel in grenen hout. Graag wou ik een tafel maken gelijkend op onderstaande afbeelding.  Nu wou ik ze graag zodanig maken dat de zijkanten van de tafel demonteerdbaar zijn voor bv. ’s winters in de garage op te kunnen bergen of bv makkelijk te kunnen verhuizen... Nu had ik niet meteen een goede oplossing om deze verbinding zeer stevig te kunnen maken en min of meer nog de vrijheid te behouden om de hoek in te stellen zodat de zijkanten zeker haaks op het blad staan.
  Hebben jullie ideën om een sterke verbinding te maken die nadien los te maken is? Eventueel afbeeldingen van hoe jullie tafels gemaakt zijn ?

  Thanks !

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Ik zou in het blad aan de kopzijde een stokmoer in schroeven op 2/3 van de hoogte. En dan de zijde vast zetten met een hulsmoer die iets verdiept ligt.

  In de midden van het blad een regel op zijn kant van 10 cm hoog om de doorbuiging op te vangen van het blad.
  Jeroentje

 3. #3
  Daar had ik nog niet aan gedacht
  Maar het grenen hout dat ik wil gebruiken is slechts 22mm dik. Is dat niet te weinig om een bout aan de kopse kant in te steken ? of begrijp ik het verkeerd ? (zie onderstaande afbeelding)

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   foto.jpg
Bekeken:  175
Grootte:  35,9 KB
ID:    33456

 4. #4
  Je kan een lat in de inwendige hoek aan een kant lijmen, dan heb je meer "vlees" . 10 cm terughouden van de rand, dan is het redelijk onzichtbaar.
  sometimes you just need a bigger hammer

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Inderdaad zou zou ik het doen bij een balkmaat van 50/63 mm. Die hulsmoer is er ook met een cilinderkop. (Volgens mij meer gebruikelijk dan met verzonken kop)

  22 mm dik wordt wel erg krap inderdaad. Zou het dan halverwege plaatsen. En onderaan twee keer een vast regel onder het blad zetten van 22x100. Als je daar onderin ook een stokschroef/hulsmoer verbinding doet lijkt het mij stevig zat.

  Nadeel is dat de hulsmoer in het hout word gedrukt. Misschien een grote maat rampa moer waarbij je de metrische schroef opboort tot de buitenmaat van de hulsmoer. Dan krijg je een prima verbinding die je jaarlijks los en vast kan maken.
  Jeroentje

 6. #6
  even rekening houdend met een balkje in de lengte onder het blad, die ook aan de uiteinde dwars eronder zetten en dan met scharnieren de zijkant daaraan vastzetten, je kan eventueel nog een locking schroef door het balkje heendraaien zodat de zijkanten niet zomaar naar binnen kunnen klappen, is wel makkelijk opbergen.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 7. #7
  Op de foto hebben ze volgens mij een balk in de binnenhoek geplaatst die van beide kanten vast geschroeft is. Let wel op dat de verstek verbinding eigenlijk altijd open komt te staan (net als op de foto) omdat het hout vaak niet droog genoeg is en door de wisselende lucht vochtigheid.

 8. #8
  Voor het open trekken van de bank heb ik inderdaad ook een klein beetje bang... Zeker omdat dit een naad is die niet verlijmd zal worden als de zijkant opsplitsbaar moet zijn...Vandaar dat ik de bank waarschijnlijk zonder verstek zal maken...
  Iets minder mooi naar mijn mening, maar nog altijd mooier dan een verstek dat niet mooi aansluit...

  Ik was anders aan het denken om de verbinding zo te maken :
  (de groene lijnen is waar de balken verlijmd zijn)
  In de bovenste balk zou een inslagmoer zitten zodat niets aan de bovenzijde van het tafelblad zichtbaar is.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   foto 2.jpg
Bekeken:  114
Grootte:  51,5 KB
ID:    33471
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails foto 2.jpg  

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top