Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22
 1. #1

  Nieuwe zaagtafel gezocht

  De oude zaagtafel een Scheppach PRIMA-TKU, is aan vervanging toe. Deze machine is in 1982 gekocht voor 660 gulden en is altijd hobbymatig gebruikt naar alle tevredenheid.
  Ondanks de vele eerdere berichten van forumleden wat te kopen moet ik concluderen dat ik nog steeds door de vele bomen het bos niet zie.....
  Ik kan niet specifiek omschrijven wat ik er allemaal mee toe, maar het is gewoon makkelijk om te beschikken over een zaagtafel, hetzij voor een plank, balk of plaat te zagen. Was de oude zaagtafel te klein voor wat ik wilde zagen dan bedacht ik een andere oplossing, klink wellicht amateuristisch maar zo ging het. De parallelgeleiding van de Scheppach was niet ideaal en de manier van schuinverstelling niet nauwkeurig genoeg.


  In mijn zoektocht ben ik eerst eens gaan kijken naar afbeeldingen van diverse machines/merken om te zien wat er allemaal niet te krijgen is tegenwoordig. Allerlei soorten parallelgeleidingen, tafelverbredingen, roltafels, manieren van schuinverstelling etc. etc. Dan denk je dit is handig/praktisch, heeft het ene apparaat dit als slimmigheid dan mist het weer een andere praktische funtionaliteit.


  Wat betreft merken dan gaat er een wereld voor mij open, zoveel merken waar ik nog nooit van gehoord heb maar goed als hobbyist is dat ook niet zo verwondelijk.


  Ik zie leuke tafels van zowel Scheppach (lijkt alleen moeilijk verkrijgbaar te zijn), Charnwood, Mafell etc.
  - een goede parallelgeleiding, die van mijn Scheppach is te "kort" en ik kan hem niet ver genoeg in de breedte verschuiven want daar is mijn tafel te smal voor
  - nauwkeurige schuinverstelling
  - goede ondersteuning om in de lengte/breedte te zagen
  - apparaat hoeft niet mobiel te zijn
  - een apparaat waar reserveonderdelen voor verkrijgbaar zijn/blijven
  - 230V


  Qua budget staat er niets vast, kan 900 euro zijn (als dat genoeg is voor wat ik wil) maar net zo goed 2000. Misschien is dat overkill voor wat ik er als hobbyist mee doe maar wil gewoon een hele fijne tafel. Tweedehands is niet zo mijn ding.
  '
  Ik hoor graag van jullie
  Laatst gewijzigd door PJA; 27-07-15 om 10:58.

 2. #2
  Hoi, welkom hier

  Lees dit maar eens door....

  http://www.woodworking.nl/showthread...f-Mafell-Erika

  http://www.woodworking.nl/showthread...euze-zaagtafel  Met jouw budget kocht ik ongezien een hele mooie Mafell Erika 70.....of met ietsje meer een 85

 3. #3

 4. #4
  Zelf heb ik de Erika 85, daarvoor de precisio, maar als het niet mobiel hoeft te zijn, zijn er vast ook andere goede oplossingen.

  De Mafell Erika en de Festool Precisio hebben beide hun sterke punten, De Erika is mobieler en stabieler, de Precisio is gebruiksvriendelijker, fijnere geleiders. Qua nauwkeurigheid merk ik niet veel verschil. Het zijn beide tafelzagen waar je ook mee kunt afkorten, weet niet of dat van belang is?

 5. #5
  Dank alvast voor jullie input. Heb weer veel gelezen en apparaten bekeken. Nu kwam ik in Heythuyzen bij een grote zaak waar ik mijn zoektocht heb voorgelegd. Wat zaag ik, hoe vaak zaag ik en budget en onderstreept echt een kleine hobbyist. De apparaten waar ik in eerste instantie naar keek is voor mij echt overkill. Leuk om ze te hebben staan maar ik haal er niet uit wat ze in zich hebben. Nu niet en ook niet op de langere termijn.

  Heb nu twee apparaten op het oog:

  - Metabo TS254
  - Bosch GTS 10 XC

  De Scheppach Tisa 5.0 (omdat ik aan de oude Scheppach altijd veel plezier heb beleefd) zit nog wel in mijn hoofd maar standaard heeft hij niet de handigheden als bovenstaande machines, moeten dan weer losse elementen extra gekocht worden. De prijs van de andere twee zijn dan interessanter en zijn overal verkrijgbaar.

  Het zijn inderdaad andere apparaten dan waar ik aan dacht, een Mafell zou zich doodongelukkig voelen als ie bij mij staat en ik hem niet in volle glorie gebruik.
  Laatst gewijzigd door PJA; 29-07-15 om 09:19.

 6. #6
  Ik heb net de Bosch GTS 10XC in Duitsland besteld samen met het onderstel GTA 60W. Scheelt tot € 250. Naar verwachting komt hij morgen of vrijdag binnen.
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 7. #7
  Ik heb sinds een paar maanden de Metabo TS 254 en die voldoet prima voor mijn hobby-matig meubelzaagwerk. Enig minpuntje wat ik tot nu toe ben tegengekomen is dat er wat speling zit op de "miter gauge" (geen idee hoe dat ding in het nederlands heet ) zoals die in het t-slot schuift , dus het is goed opletten om zonder langsgeleider dan precies haaks te zagen. Maar voor dit afkortwerk ga ik binnenkort sowieso een slede maken, dus dan is dat ook weer opgelost.
  Verder zoals gezegd voor mijn gebruik gewoon een prima ding.

 8. #8
  miter gauge = verstek- of dwarsgeleider
  Groet,
  Pieter

  www.houtdraaien.com

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PJA Bekijk Berichten
  Heb nu twee apparaten op het oog:

  - Bosch GTS 10 XC

  Het zijn inderdaad andere apparaten dan waar ik aan dacht, een Mafell zou zich doodongelukkig voelen als ie bij mij staat en ik hem niet in volle glorie gebruik.
  dat snap ik niet helemaal.........die Bosch kost bijna 1000 euro....de Mafell Erika 60 is 100 duurder. Dat is het kleine broertje van de 70 en 85.

  Ik zou die zeker meenemen in je vergelijking.

  Het argument van wel of niet in volle glorie gebruiken vind ik een beetje vreemd, het gaat er om hoe fijn jij met je gereedschap werkt juist die keren dat je hem wél gebruikt.
  Het maakt toch niet uit of jij nou een bosch, scheppach, mafell of makita heb staan op d emomenten dat je hem niet gebruikt.

 10. #10
  Woon zelf in de buurt van Toolnation daar is de zaag + onderstel een kleine 968 euro. Kan hem uit Duitsland laten komen kom ik op 855 euro incl. verzendkosten uit, voor dat prijsverschil liever een zaak uit de buurt. Maar goed laat mij eens weten waar jij hem vandaan hebt...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top