Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  Duim en inchmaten... 12 x 4" = 6 x 100 mm

  Beste allen,

  Wat betekend de diktemaat 12, als deze 6 mm is?
  Het gaat hier om schroefmaten van vroeger.

  Alvast bedankt.
  Dit zijn de schroeven:
  http://www.toolstation.nl/shop/Beves...el+Torx/p87100


  25,4mm x 4 = 100mm lang maar het eerste getal begrijp ik niet...
  mvgr,
  Robin Huige

 2. #2
  4" x 12 = 100 x 2,7
  12 is de dikte 12 gauge
  hoe hoger het gauge getal hoe dunner de schroef/spijker.
  Laatst gewijzigd door mans; 16-07-15 om 20:44.

 3. #3
  Joop in de jaren 70 mocht ik als klein jongetje de doosjes schroeven opbergen en moest ik de dikte halveren om aan de mm maat te kopen. 3/4 × 8 = 4 mm dik en 19mm lang.

 4. #4
  dat klopt op een haar na bij 8 gauge, maar bij andere diktes niet meer.

 5. #5
  Joop ik weet dat het een klein beetje kan afwijken. 4" x 12 ik betwijfel of er houtschroeven bestaan in 2,7 (3) mm x 100 mm.

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Joop ik weet dat het een klein beetje kan afwijken. 4" x 12 ik betwijfel of er houtschroeven bestaan in 2,7 (3) mm x 100 mm.
  ik heb ze ook nog nooit gezien, maar ik ging uit van 4''x12 zoals Ragoen noemde 6x100 mm en dat klopt niet, dat is 2.7x100

 7. #7
  Hier staat een tabel:
  http://www.woodmagazine.com/woodwork...charts/?page=4

  Het is effectief de 'gauge' en dat is geen lineaire schaal. Zoek eens op wood screw dimensions indien je meer details wilt.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Dit is weer een typisch staaltje Amerikaanse handel. De twee grootste schroevenproducenten, American Screw Co en Asa I Cook Co, leverden houtschroeven van nagenoeg identieke afmetingen. Toen in de jaren 30 de Amerikaanse overheid de houtschroeven wilde standaardiseren nam men na het nodige lobbyen de maatvoering van deze bedrijven over. Daardoor konden ze met het bestaande machinepark verder produceren en moesten andere bedrijven zich aanpassen. Het nummer wordt berekend als volgt: gauge = (diameter- 0.056)/0.01325. De diameter is in decimale inches. De uitkomst wordt naar het naastbij gelegen hele getal afgerond. De fabrieksreeksen liepen van 0 tot 30 maar dat is met de standaardisatie terug gebracht tot een serie van 0 tot 24.

  Waar in Europa en de meeste andere geïndustrialiseerde gebieden de ISO volgen die door een onafhankelijk instituut wordt vastgesteld met inspraak van de industrie gaat dat in Amerika heel anders. Met het gevolg dat je tot in de eeuwigheid met krakkemikkige zaken te maken krijgt. Wat te denken van de diameters van boren die met letters worden aangeduid. Hier is een mooi overzicht.
  http://www.smithbearing.com/images/p...ionalChart.pdf

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door WR1944 Bekijk Berichten
  Wat te denken van de diameters van boren die met letters worden aangeduid.
  Ja, mooi he?

 10. #10
  Zelfde discussie als inch/cm. Het had een bestaansreden maar die is al heel lang achter de rug en toch blijven ze dat gebruiken.
  Maar het moet gezegd zijn: Ik ben er wel blij mee! Hoezo? Wel anders kon ik nu geen schroefjes meer vinden die op m'n lintzaag passen van meer dan een eeuw oud.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top