Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  vraag van Mere Minutes :What's the deal with dado blades in Europe?

  https://youtu.be/6Ac2PvajHnw
  in de 5 de minuut

  Zelf weet ik het antwoord niet en mocht ik het weten zou ik het niet weten uit te leggen in het engels dus wie het weet en kan mag het hem vertelen.
  rechtsonhandig en linksonmogelijk

 2. #2
  Het is volgens de NL ARBO verboden on dado zagen (slingerzagen) te gebruiken.
  Hier een draadje waar er eerder over gediscussieerd werd:

  http://www.woodworking.nl/showthread.php?1352-Frezen-van-sleuven-evt-slingerzaag


  Groet
  Peter

 3. #3
  Heeft Benchworks niet een demonstratie van zijn dado blad gegeven op youtube. Is dan wel vastgepind en niet zomaar gevezen in verband met de verplichte korte remtijd.

 4. #4
  Volgens mij zit er best wel een verschil tussen dado en slingerzagen. Dat het niet meer mocht volgens de arbo klopt (te) volgens mij. Ik keek net nog even in de catalogus van mijn oude leverancier en tot mijn verbazing staat er een slingerzaag in http://www.rvstools.nl/?catalogprodu...ingerzaag.aspx
  Ik weet dat ze altijd rekening hielden met de arbo regels wat soms moesten er producten terug omdat ze niet meer voldeden aan deze regels. Wil je het zeker weten bel dan met rvs tools. Volgens mij heeft cmt een dado zaag in zijn assortiment. Ook daaras kan je informeren.

 5. #5
  Je kunt toch bij Hammer bij het samenstellen van de machine een andere as bestellen en dan wel op je cirkelzaag groeven zagen?!

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door MarcelG Bekijk Berichten
  Je kunt toch bij Hammer bij het samenstellen van de machine een andere as bestellen en dan wel op je cirkelzaag groeven zagen?!
  Dat mag wel want de frezen zijn onderling verbonden aan de as en kunnen niet vrij draaien op de as dankzij twee pennen die erdoor steken, zonder dit zou je op een geremde as een centrifugale kracht overzetten op de moer die de bladen vastzet, en deze kracht in de richting van het losdraaien. Dus het zou zichzelf losdraaien als je de machine uitzet, en dan gaat de stack mogelijk vliegen.

  In de VS zijn de assen gewoonlijk niet geremd waardoor de stack rustig eindeloos lang kan uitbollen zonder zich los te draaien, wat op zich erg gevaarlijk is want je vergeet het snel en een zaagblad of frees dat uitbolt hoor of zie je amper.
  Daarboven zijn hun stacks onderling niet verbonden, elk blad zou onderling kunnen verder draaien of verschuiven. Ik geloof dat er daartegen hier ook een regel is die dat verbied.

  Heb je een oude ongeremde zaag met lange as dan mag je hier voor eigen gebruik denk ik wel een stack op zetten, maar ongeremde zagen of frezen zijn sowieso verboden voor bedrijven, je kan het niet maken om je werknemers te verplichten om zulke gevaartes te gebruiken.


  Er is hier in het dorp een schrijnwerkerij met arbeiders die nog een zaag/schaafmachine gebruik uit de jaren '50, waar alles zonder afdekking wordt aangedreven met riemen, en links op de as van de schaafbank staat een zaagblad, als je dus staat te schaven heb je een zaagblad tussen je buik en je armen dat draait aan 6000 toeren zonder enige afdekking!

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.566
  Als ik de beschrijving van tuoh over de slingerzaag in dit topic goed begrepen heb slingert het zaagblad echt.
  http://www.woodworking.nl/showthread...vt-slingerzaag
  En kan begrijpen dat dit verboden is in o.a. de NL.

  Als ik de beschrijving over de een dadozaagblad lees is dit een compact geheel door de tussenschijven/pennen die gemonteerd worden.

  Mijn vraag:
  Is deze dado volgens de regelgeving gelijk aan de slingerzaag volgens de ARBO?

  In dat zelfde topic las ik,
  “Maar als je een bedrijf hebt en met personeel werkt is het verboden op de zaagtafel verborgen of blinde zaagsnedes te maken.(arbowet)”

  Komt bij mij de vraag op:
  Op een tafelfreesmachine frees je toch ook verborgen en/of blinde gleuven, waarom mag het dan wel?

  Mvg.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Spaander Bekijk Berichten
  In dat zelfde topic las ik,
  “Maar als je een bedrijf hebt en met personeel werkt is het verboden op de zaagtafel verborgen of blinde zaagsnedes te maken.(arbowet)”

  Komt bij mij de vraag op:
  Op een tafelfreesmachine frees je toch ook verborgen en/of blinde gleuven, waarom mag het dan wel?

  Mvg.
  Ik denk dat dat komt omdat je op een freesmachine verplicht bent altijd ofwel met beschermkappen te werken, of wel met aandrijvers waardoor je vingers nooit in de buurt van de frezen kan komen. Bij zaagtafels duw je het werkstuk met de hand door langs het zaagblad, en als dat verdoken is dan is dan bestaat de kans dat je je hand verkeerd zet op het pad van het blad.

  Ik vergis mij misschien maar ik geloof dat verdoken of blinde snedes toegestaan zijn als je een arm met afdekkap hebt boven het zaagblad. Een spauwmes dat niet boven het blad uitsteekt is enkel toegestaan als je zulk een arm hebt

 9. #9
  Athanor
  Guest
  Ik heb inmiddels met mijn Hammer goede resultaten bereikt met een aangepast freesblad van 18 cm waar gaten voor de meenemers op de zaagas in zijn geboord. Allemaal legaal geregeld. Hier mijn filmpje van de groeven die ik daarmee heb gemaakt voor een blokrooster.

  Fons  http://www.woodworking.nl/showthread...voor-sleepboot
  Laatst gewijzigd door Athanor; 12-07-15 om 10:05.

 10. #10
  Athanor
  Guest
  Overigens heeft Tuoh, André, ook al eens vermeld dat hij groeven zaagt door een aantal zaagbladen naast elkaar op de zaagas te schroeven als er genoeg ruimte op de as is.

  Ik heb nog een filmpje gemonteerd waarbij ik pennen zaag voor de poten van de ovale tafel die ik vorig jaar maakte.
  http://www.woodworking.nl/showthread...ikaans-esdoorn

  Fons 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top