Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: Langgatboor

 1. #1

  Langgatboor

  Heb binnenkort een project waarbij ik meerdere grote pen/gat verbindingen moet maken. In het verleden deed ik dit met mijn bovenfrees, maar zou voor dit project gaar mijn recent aangeschafte langgatboor gebruiken. Nu is mijn vraag welke type houtboor het mooiste resultaat levert nij het steken van de gaten met een langgatboor?

  Is het ook mogelijk om de pennen te maken met een langgatboor? Eventueel met grote frees ofzo in de langgatboor?

  Alle tips zijn welkom, Christof.

 2. #2

  Re: Langgatboor

  Hallo Chris,

  voor het boren van gaten met de langgatboor heb je speciale boren nodig, deze boren hebben standaard een kolf van 16mm en passen hiermee in alle langgatboormachines.

  Deze boren zijn vervaardigd uit een speciaal staal dat een hoge breukweerstand heeft.

  Bijgaand een foto van de bedoelde boren, let wel op, er zijn links en rechts draaiende boren te koop, welke boren je nodig hebt hangt af van de draairichting van de machine.

  Pennen worden veel sneller gezaagd dan geboord, als je de beschikking hebt over een toupie kan je de pennen heel gemakkelijk zagen op deze machine, anders is de lintzaag ook een optie.

  Mvg,


  André

  Attached files

 3. #3

  Re: Langgatboor

  Heb jammer genoeg geen lintzaag of topie, dus zal de pennen dan toch maar uitfrezen met de bovenfrees.

  De gaten zal ik zowiezo met de langgatboor doen, bedankt voor de info ivm de boren.

  Edit: heb wat zitten speuren met de zoekfunctie van deze site, en vond een berichtje waar iemand stelde dat de pennen ook kunnen gefreesd worden met een langgatboormachine, als iemand hier meer info heeft ivm welke boren/frezen en welke techniek men gebruikt, ik hoor het graag!

 4. #4

  Re: Langgatboor

  hoi chris-deze discussie hebben wij afgelopen jaar al een keer gehad.moet ergens op het forum te vinden zijn.

  annette

 5. #5

  Re: Langgatboor

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door annette
  hoi chris-deze discussie hebben wij afgelopen jaar al een keer gehad.moet ergens op het forum te vinden zijn.

  annette
  Hallo Annette, het was naar jouw post dat ik refereerde, je vermelde dat het mogelijk is om met een langgatboor pennen te 'frezen' maar verder vond ik geen info. Worden hier speciale frezen/boren voor gebruikt?

 6. #6

  Re: Langgatboor

  Kreeg via pb dit antwoord van Annette:

  ik gebruik voor fijn werk metaalfrezen(spiraalfrezen met meestal 4 snijkanten) ,daarmee krijg je een superschoon en nauwkeurig resultaat en heel mooie borstkanten.
  nadeel is dat deze frezen aan de korte kant zijn en daarom voor grotere verbindingen niet handig zijn.goede frezen zijn in de vakhandel voor metaal bewerking te koop en prijzig maar ik koop ze bij h.buitelaar in waddinxveen.de kwaliteit is minder en zij gaan verhoudingswijz korter mee maar voor houtwerk zijn zij ruim voldoende.
  let op dat je langgatboor de goede richting op draait,metaalfrezen draaien vaak de andere kant op dan gewone boren voor hout!
  het frezen van pennen is heel simple - ik gebruik een frees
  van minimaal 10 mm en
  als geleider een stuk haaks mdf
  aan de uitlopende kant,dat voorkomt ook het uitbreken v/d vezels.je stelt de hoogt en diepte van de pen nauwkeurig in en je freest een kant(happjes van niet meer dan 3-4 mm).
  dan draai je je hout om maar je moet de ruimte aan de onderkant opvullen met een blokje anders krijg je trillingen en je pen wordt oneffen.ik heb gewoon een aantaal kleine blokkjes in
  standard maten gemaakt.

  ik hoop dat je hier iets aan hebt.als je nog vragen hebt hoor ik het.

  groet
  annette
  http://www.fingerprintfurniture.nl
  Zeer goed idee, dat ik daar zelf niet ben opgekomen, had nog ergens in een hoekje een metaalfrees liggen en heb gelijk daad bij raad gevoegd :-)

  Werkt perfect, eens de langgatboor ingesteld staat dan duurt het nog geen 5 seconden om een gat te frezen, ook het frezen van de pen gaat vlot, hier is wel wat meer instellingswerk bij, maar vergeleken van zowel gat als pen te frezen met een bovenfrees is de tijdswinst fenomenaal!

  Bedankt voor je raad Annette, dit gaat mij veel tijd besparen bij volgende projecten! Ga op jacht gaan naar langere metaalfrezen, want de frees die ik nu heb is idd nogal aan de korte kant.
 7. #7

  Re: Langgatboor

  Ik maak even een mega kick....

  Die pennen, hoe maak je die ? Ik heb gezocht naar een wat uitgebreidere beschrijving maar niets gevonden. Ja, een klein deuveltje maar meer niet.

 8. #8

  Re: Langgatboor

  ...hoeveel uitgebreider dan hierboven heb je nodig!?

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Drongen, Belgie
  Berichten
  365

  Re: Langgatboor

  Hallo Annette, ben voor de eerste keer gaan kijken op je site. Erg mooie en originele ontwerpen. Knap gedaan allemaal!

 10. #10

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top