Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Beste houtdraaier's

  Ik zou mij even voorstellen ik ben Nando en ben een student van het Hout&meubel College.
  met het opdracht rondwerk ben ik bezig met een schaal draaien. Ik merkte toen ik voor het eerst er een beitel tegen aanzette het een geweldig gevoel gaf!

  De manier waarop ik de beitel er tegen aanzette, en welke beitels ik gebruikte waren natuurlijk hopeloos want niks werd mij uitgelegd. Ik ben sindsdien op onderzoek gegaan naar wat je allemaal met houtdraaien kunt doen en wil alleen maar nog meer draaien!

  Ik heb al enkele dvd's bestudeert :
  Turning pens with Kip&Rex
  turning projects
  bowl turning with del stubbs

  Ook wat mooie boeken bestudeert, "Woodturning toy's"en nog 4 andere waarvan ik de titel niet meer weet.
  heel leuk natuurlijk maar ik vind dat je zo'n ambacht alleen maar uit ervaring kan leren dus: meekijken&nadoen.

  Ik kan dus volop gebruik maken van de draaibank, maar probleem is alleen dat de aanwezige instructeurs soms niet eens weten hoe de machine aan moet! particuliere cursussen kan ik mij niet veroorloven, maar misschien is er wel een "oude bok" (lees als doorgewinterde houtdraaier)
  die het leuk vind om een enthousiaste jongeman, een keer een dagje te laten meekijken. Maar het idee dat ik bij een echte houtdraaier in zijn werkplaats mag stappen vind ik al geweldig.
  Ik kom zelf uit Amsterdam en ben bereidt om ver te reizen..

  Ik hoop dat ik wat leuke reactie's krijg, Groet Nando

  Attached files

 2. #2

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Zonde dat een dergelijk vooraanstaande school geen kennis in huis heeft om hun leerlingen iets bij te brengen over houtdraaien.

  Aan je voorbeeldje kan ik zien dat je nog veel schraapt in plaats van snijdt. Dat geeft zoals je zelf ook gemerkt hebt, geen mooi oppervlak. Handelingen met beitels kun je niet met woorden uitleggen, dus dat moet inderdaad echt in de praktijk.

 3. #3

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Waar in de buurt?

 4. #4

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  ja helaas is dat wel het geval, ik vindt het ook jammer dat we niet vaker mensen uit de praktijk over de vloer krijgen die zijn in dit soort dingen .. "zoek het maar op in een boek of bekijk maar een dvd'tje"

  Ik wil het mezelf best wel aanleren maar niet verkeerd! Met dat grote blok had ik ook een mooie fout gemaakt: nadat ik de gewenste vorm uit mijn oefen-blok had, dacht ik nog even de zijkant van het blok af te halen, zonder dat ik het wist nam ik de schroeven mee, die in het blok waren verzonken. Nu weet ik wel hoe ik beitels moet slijpen ops:

 5. #5

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jurriaan
  Waar in de buurt?
  mijn school? of waar ik woon? beide in Amsterdam

 6. #6

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Tja, de beste leraar die ik ken is Joost Kramer van houtdraaierij Kramer uit Utrecht. Hij geeft professioneel les, heeft veel ervaring en het is een aardige vent. Hij begint met langshout trainingen, schalen komen (veel) later. Als ik zo dat balkje zie, dan zou ik daar inderdaad eerst aan gaan werken.

  Maar een google zoektocht naar 'houtdraaier amsterdam' komt met diverse suggesties van mensen van wie je school eigenlijk eens zou moeten vragen of ze een gastcollege willen geven. Tenminste, dat vind ik. Als je een draaibank neerzet, en die ook gebruikt voor opdrachten, dan hoort daar wel een stuk instructie bij.

  Je bent altijd welkom om bij mij een keer te komen kijken, maar hoewel ik met mijn houtdraaien niet ontevreden ben, denk ik niet dat ik net zo'n goede leraar ben als iemand met decennia ervaring. Mijn werkplaats is in Beneden Leeuwen, dus toch wel een anderhalf uur met trein en bus vanaf Amsterdam...

 7. #7

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Als je een draaibank neerzet, en die ook gebruikt voor opdrachten, dan hoort daar wel een stuk instructie bij.
  Jurriaan ik ben het helemaal met je eens, alleen school heeft geen tijd voor dit soort dingen om te regelen, laat ze maar eerst wat leraren&lokalen om les te geven regelen want zelfs dat vinden ze moeilijk!

  Vandaar dat ik het vuur zelf op zoek


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jurriaan
  Mijn werkplaats is in Beneden Leeuwen, dus toch wel een anderhalf uur met trein en bus vanaf Amsterdam...


  Vanuit Amsterdam is dat wel erg ver, maar Ik kom regelmatig in Arnhem (fam.) en dan valt de reis wel mee Lijkt me leuk om een keer langs te komen..

  groet Nando

  p.s. ik ben al met een schaal begonnen :idea:

  Attached files

 8. #8

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  hallo
  hier in de belgische scholen zitten we met net het zelfde probleem.
  ik ben ondertussen al lang weg uit school maar heb me sinds vorig jaar een draaibank aangeschaft en beetje bij beetje leer ik de handelingen en dank zij het forum leer ik ook veel bij.
  groeten
  malefe

 9. #9

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  hallo
  mischien is dit wat voor je is in weesp
  kijk even bij de activiteiten
  http://www.kgweesp.nl/index.html
  vr,gr
  hakkelaar

 10. #10

  Re: Op zoek naar een ervaren houtdraaier...

  Beste Nando,

  Houtdraaien kan je het beste leren van een vakman die dit ook goed kan overbrengen. Zoals in een van de vorige antwoorden Joost Kramer. Ik heb bij hem mijn eerste lessen gehad. Een zeer begaafde draaier. Hij geeft een uitstekende uitleg. Toen ik de cursus volgde deed hij alleen langshout draaien. Mijn voorkeur ging en gaat uit naar het draaien van schalen. Ik heb een paar cursussen gevolgd bij christiaan Jorg ook in utrecht. Ook deze kan ik aanbevelen.
  Zelf het wiel uitvinden kost heel veel tijd en snijdend draaien gaat zoveel makelijker dan schrapend draaien. Zelf woon ik in Bussum en ben best bereid om het een en ander uit te leggen ( zodra mij verbouwing klaar is)

  Wim Kluck

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top